Hava Durumu

“Alınan karar doğru…”

Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz ayı 1.Birleşim Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Başkanlığında yapıldı. Toplantıda Sanko Holdinge ait fabrika alanı ve Nizip Caddesi’nin durumu konuşuldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “İnsan sağlığı açısından, toplum sağlığı açısından bir an önce oradaki üretimin durdurulması gerekiyordu. Sanayi alanının çevresinde ciddi bir yerleşim alanı oluşmuş durumdadır. Bu anlamda orada alınan karar doğrudur. Kim olursa olsun, soy ismi ne olursa olsun bizim mülkiyet hakkını korumamız gerekiyor” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2019 21:17
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2019 22:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Alınan karar doğru…”

Toplantıda meclis gündeminde yer alan 29 madde ile ilgili görüşmeler yapıldı. Toplantıda gündemin 1.maddesinde 2019 mali yılı içerisinde kamu ve özel bankalardan 190 milyon TL iç kaynaklı kredi kullanılması ile ilgili Kredi Genel Sözleşmesini imzalamak üzere Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e yetki verilmesi konusu gündeme geldi. İlgili gündem maddesine ilişkin söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bu maddede ihtiyaç doğması halinde kredinin kullanılması esas bulunuyor. Şu anda bir ihtiyacımız yok, ihtiyaç olması halinde İç İşleri Bakanlığından izin alınması gerekiyor. İhtiyaç olma durumu nedeniyle meclisimizden onay alıyoruz, ihtiyaç halinde ise İç İşleri Bakanlığından izin alacağız” dedi.

İlgili maddeyi yorumlayan CHP’li meclis üyeleri, Büyükşehir Belediyesi’nin çok fazla borcu olduğunu ve belediyenin daha fazla borçlandırılmasını istemediklerini ifade ettiler. Söz konusu madde oy çokluğu ile kabul edildi.

CHP’DEN İTİRAZ GELDİ

Gündemin 23.maddesinde ise Sanko Holdinge ait fabrika alanına yapılması planlanan ticaret+ konut uygulama imar plan değişikliği gündem geldi. Söz konusu maddeye ilişkin söz alan CHP’li meclis üyeleri, plan değişikliğinin bölgeye büyük bir yük getireceğini ve kamu yararına aykırı olduğunu ifade ettiler. Meclis üyeleri, “Bölgeye konut ve ticaret alanı inşa edilecek. 1671 adet konut yapılması  hesaplanmıştır. Daha fazla konut yapılamaması için plan notuna 1671 konut yapılacağı ile ilgili not düşülmeli. Aksi halde bu bölgeye 2 binin üzerinde konut yapılmasını önleyemeyiz. Bu durumda kamu yararı ortadan kalkacaktır. 6 bin 684 kişinin yaşanması planlanan bu alanda konut sayısının 2 binin üzerine çıkması ile birlikte yaşayan kişilerin sayısı da artış gösterecektir. Bu nedenle 1671 konut sayısının sabitlenmesi gerekiyor” şeklinde konuştular.

“HESABINI VEREMEYİZ”

 Söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Burak Mahallesi’nde bulunan planlama alanı eski planlamada 79 bin metrekare sanayi alanıdır. İnsan sağlığı açısından, toplum sağlığı açısından bir an önce oradaki üretimin durdurulması gerekiyordu. Sanayi alanının çevresinde ciddi bir yerleşim alanı oluşmuş durumdadır. Bu anlamda orada alınan karar doğrudur. Kim olursa olsun, soy ismi ne olursa olsun bizim mülkiyet hakkını korumamız gerekiyor.  Mülkiyet hakkını adaletli bir şekilde bu mecliste korumazsak eğer halk huzurunda bunun hesabını veremeyiz. Gelen kim olursa olsun en iyi şekilde işlemler yapılacaktır.”

 “MÜLK SAHİBİ ALANIN YÜZDE 57’SİNİ TERK ETTİ”

Sözlerini sürdüren Şahin, “Gelinen noktada tesis, cami, park, eğitim, konut, ticaret alanları planlanmıştır. 6 bin 684 kişilik nüfus hesaplanmış olmasına karşılık fabrika sahasında 2 bin 500 kişilik bir daimi nüfus olacağı da ön görülmüştür. İlave gelen nüfusu 4 bin 184 kişi olarak kabul edilmiştir. 4 bin 184 kişilik nüfus için 19 bin 929 metrekare eğitim tesis alanı,  4 bin 387 metrekare sosyal tesis, 3 bin 313 metrekare cami, 2 bin 162 metrekare teknik alt yapı alanı ve 61 bin 803 metrekare park alanı planlanmıştır. Yapılan plan revizyonunda 279 bin 800 metrekare tescil parselinden orantı ve imar yolları için terk yapılmış. Daha önceki dönemde ise yüzde 14 oranında terk yapılmış. Toplama baktığınızda yüzde 57 oranında terk yapıldığını görüyoruz. Mülk sahibi olarak yüzde 57’sini terk ediyorsunuz. Yüzde 40’ını sosyal donatı alanına çevirebiliyoruz, biz yüzde 57’sini alıyoruz. Meclisimizden de Hukuk Devletinden de çıkacak karar, başımızın üzerindedir. Sayıştay tarafından yapılan denetimlerde de bir tane dahi imar değişikliği ile ilgili olumsuz bir durumla karşılaşmadık, yine karşılaşmayacağız” diye konuştu.

İlgili madde oy birliği ile komisyona havale edildi.

STRATEJİK PLAN MASAYA YATIRILACAK

Gündemde görüşülen maddelerin tamamlanmasının ardından söz alan CHP’li meclis üyeleri,  stratejik plan görüşmelerinin başlayacağını ifade ettiler. Meclis üyeleri hazırlanacak olan Stratejik Plana ilişkin kendi önerilerini sunmak istediklerini ve bu konuda katkıda bulunmak istediklerini belirttiler. Açıklamada bulunan Şahin, meclis üyeleri ile bir araya gelerek en kısa süre içerisinde bir Stratejik Plan toplantısı yapılacağını söyledi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.