25 Haziran 2019 15:02

Aliağa Belediyesinde işten atılan işçilerin ücret alacağı 3 ay sonra verilecek

Aliağa Belediyesinde direniş sürerken; atılan işçilerin son aylık hak edişlerinin de 3 ay sonra verileceği açıklandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eren SARAN
İzmir

Aliağa belediyesinden atılan işçiler direnişlerinin 38’inci gününe girdi. İşten çıkarılan işçiler 22 Haziran’da almaları gereken Mayıs ayı hak edişlerini üç ay sonra alacağını öğrendi.

Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Cahit Ayan ve sendika temsilcileri arasında geçen görüşmede Ayan’ın “Belediye Başkanı Serkan Acar’la sabah saatlerinde görüştüm. Maaşlar para olmadığı için, her türlü haklarınız hesaplanarak üç ay içerisinde ödenecektir” dediği öğrenildi.

İŞÇİLER DİLEKÇE TOPLAYARAK ÜCRETİN ÖDENMESİNİ İSTEDİ

İşten atmalarla zaten mağdur edildiklerini ifade eden işçiler, Mayıs ayı maaş ödemelerinin bir an önce yapılması için dilekçe topladı. Aliağa Belediye Başkanlığına sunulan dilekçe şöyle:

“Aliağa Belediyesinde sürekli işçi olarak çalışırken 11.06.2019 tarihinde iş akdim tek taraflı feshedildi. Çıkışım verildiği tarih itibariyle son maaş bordrom hesaplanarak tarafıma verilmiştir. Yine 31.05.2019 tarihinde 6772 sayılı ilave tediyenin 2. dilimi hesaplanarak tahakkuk ettirilmiştir. Maaş ve ilave tediyenin tarafımıza üç ay sonra ödeneceği beyan edilmiştir. 5393 Belediye kanununun, Belediyelerde personel istihdamıyla ilgili usul ve esasları düzenleyen Norm Kadro ve Personel İstihdamı başlıklı 49. Maddesine göre personelin her türlü alacakları zamanında ve öncelikle ödenir hükmü doğrultusunda ücretlerin tahakkuk edip muhasebe servisine ulaştığı gün bankadaki nakit durumu uygunsa personel alacakları ödenmelidir. Ancak yukarıda da belirtildiği üzere, ücretlerimizin tarafımıza üç ay sonra ödenecek olması kanuna aykırılık teşkil etmektedir. Hem işten çıkarılmış olmamız hem de hak ettiğimiz ücretlerin ödenmemesi ailevi sıkıntıları da birlikte getirecektir. Bir an önce hak ettiğimiz ücretlerimizin ödenmesi aksi takdirde ücretlere uygulanacak olan banka mevduatına uygulanan en yüksek mevduat faizi oranıyla tarafımıza birlikte ödenmesi için yasal girişimde bulunacağımı, ayrıca kamu zararına neden olan personel hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulunacağımı arz ederim.”

“PERSONEL MAAŞI ÖNCELİKLİ OLARAK ÖDENMEK ZORUNDA”

Konuyla ilgili açıklama yapan Genel-İş İşyeri Temsilcisi Doğanşah Aydın “Bizler normalde maaşlarımızı ayın 22’sinde alırdık. Bu süre geçti. Sendika temsilcisi arkadaşımla birlikte Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı’yla yaptığımız görüşmede kadrolu işçilerin kalan maaşlarının ve diğer alacaklarının üç ay içerisinde ödeneceğini öğrendik. Nedeninin ise belediyede para olmaması olarak açıkladılar. Her ayın 20’sindeki kasa durumu bellidir. Bu maaşları karşılayacak bir kasa durumu olduğunu biliyoruz. Buna rağmen bir ödeme yapılmadı. Zaten işten çıkarılmışız. İnsanların psikolojileri alt üst olmuş. Bir de evini tek maaşla geçindiren bu insanlar ne yapacak? Bizleri açlıkla sınamaya çalışıyorlar. Ödenemeyen maaşlar en yüksek mevduat faizi üzerinden ödenecek. Burada bir kamu zararı da oluşacak. Bankada yeterli karşılığı var ise personel maaşı öncelikli olarak ödenmek zorunda. Bu konuda Aliağa halkının vicdanına da sesleniyoruz. İşe iade davasının açılmaması için bizleri bu şekilde sıkıştırmaya çalışıyorlar. Bir teklifleri varsa arabulucu sürecinde getirmeleri gerekiyor” dedi.

“DİRENİŞİMİZİ KIRMAYA ÇALIŞIYORLAR”

İşten çıkarılan Sinan Uğur ise “Bizi işten attılar. Büyük bir yıkıma uğrattılar. Ama en son çalıştığımız ayın maaşını dahi bir koz olarak kullanarak bizim direnişimizi kırmaya çalışıyorlar. Dava açmamız, onları söze dayalı protokollerine imza atmamız için bizleri açlıkla terbiye etmeye çalışarak hareket etmeleri çok zalimane bir tavır. Biz ot kaynatır yine de çocuğumuzun karnını doyururuz ama hepimizin bankalara kredi borçları var. Bizlerin maaş ödemeleri ay sonunda yapıldığı için hepimiz kredi ödemelerimizi, borçların ödemelerini ay sonuna göre ayarlamış işçileriz. Hepimizin borçları kapıda… Bizi bu şekilde mücadelemizden vazgeçirmeye çalışıyorlar. Ancak biz buradaki dayanışmayla bu sürecin de üstesinden geliriz. Hukuki anlamda da mücadelemizi sürdürmeye, hakkımızı aramaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“ÜÇ AYI NASIL GEÇİRECEĞİMİZİ BİLMİYORUZ”

13 yıldır Aliağa Belediyesinde çalışan ve işten çıkarılan bir çocuk babası işçi “13 yıldır belediyede çalışıyordum. Bir çocuğum var. Eşim de çalışmıyor. Her şeyden kısmaya çalışıyoruz. Böyle geç de ödeyeceklerse maaşları eşim temizliğe gitmeye başlayacak. Kızım liseye gidiyor. Biz işten çıktığımdan beri hiçbir yere gönderemiyoruz. O da çok üzülüyor. Bu üç ayı nasıl geçireceğimizi bilemiyoruz. Bizi bıktırmaya çalışıyorlar. Dava açmadan protokol imzalatmak istiyorlar. Biz bunlara oy verdik. Vicdanı olan böyle yapmaz. Emekliliğime 2 seneden az kaldı. Emekli olmayı beklerken başkanımız böyle uygun gördü. Tek seferde çıkardı, gitti. Maaşlarımızın 18 bin lira aldığımızı zanneden insanlar da var yazık oldu işçilere diyenler de var. Birçok arkadaşımızın kredi borçları var, çocukları olan var. Tek maaşla çalışan var. Bizlere yazık etti.” dedi.

“BUNLARIN KILDIĞI NAMAZ DA GEÇERLİ DEĞİL”

Bir diğer işçi ise “Zaten işimizden ekmeğimizden olduk. Ayrıca hak ettiğimiz maaşı da vermemesi büyük haksızlık. Kendimden hariç evde biri üniversiteye biri liseye giden iki oğlum var. Eşim var. Ben bu maaşımla geçiniyordum. Ayda 3 bin küsur da ödemem var. Hem işimiz yok hem de bize ‘ağaç kökü yiyin’ diyor. İyice maddi anlamda sıkışıklık yaratıp, hata yapmamızı istiyor. Evimize para götüremeyince aile huzurumuz kaçacak. Benim emeklilik hayallerimi, çocuğumun geleceğini aldılar elimden. Kimse benim sağlıklı düşünmemi beklemesin. 20 yıldır çalışıyordum bu belediyede, beni bu saatten sonra kim işe alacak. Bir sürü genç işsiz var. Burada yaşananları sözle anlatamayacak hale geldik. Kıldıkları namaz da geçerli değil” şeklinde konuştuk.

“KİME SÖYLESEM ‘KADROLU İŞÇİ ÇIKARILIR MI?​’ DİYE ŞAŞIRIYOR”

İki gündür bankalardan telefon aldığını dile getiren bir başka kadın işçi ise “Bizi iki ay başka birimde çalıştırdı. İşimize sahip çıktık, kedi köpek ölüleri temizledik sokaklardan… İki ay içerisinde dört kilo verdim yine de çalıştım. Madem bizi işten çıkaracaktı neden iki ay bizleri temizlikte, park bahçede daha önce hiç deneyimimizin olmadığı işlerde çalıştırdı. 15 yıldır büroda çalışıyordum ben… Mesai derlerdi giderdik, hafta sonu derlerdi çalışırdık. İzinler iptal derlerdi çalışırdık. Ramazan etkinliklerinde gece yarılarına kadar çalıştık. Ben gecenin üçünde eve döndüm. Almayayım mı ben mesai… Çanakkale gezisine gidecek personelleri birim birim aradılar. Gidecek personelleri hem zorunlu tuttular hem çift mesai vereceğiz dediler. Ben gitmedim ama yapmasalardı, maaşlarımız yatmazken geziler için bu kadar bütçe ayırmasalardı. Kime işten çıkarıldığımı söylesem kadrolu işçi mi çıkarılırmış diye şaşırıyor. İki gündür bankalar arıyor. Borçlarımız var. Birçoğumuzun bakmakla yükümlü olduğumuz insanlar var. Kızım kumbarasındaki paraları getirmiş arabamızı satmayalım diye bana vermek istiyor. Ben çocuğumun nasıl büyüdüğünü görmeden çalıştım. Çok emek sarf ettim. Olmadı, bir kalemde bizleri kapı önüne koydular. Elimizde ne varsa satıp borçlarımızı kapatacağız.” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kızılcaköylü kadınlardan “Neymiş Bu Jeotermal?” oyunu

SONRAKİ HABER

Fabrikalarda hava değişiyor, AKP’den kopuş büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...