T24'ün haberine göre; Demir, sınav güvenliği ile ilgili yazılımların TÜBİTAK tarafından hazırlandığını,  kuruma personel alımı sırasında ise emniyet istihbarattan gelen bilgilerin kullanıldığını söyledi. Demir, sınav sorularının sızdırılmasının, soru kitapçıkların basımının yapıldığı matbaadan kaynakladığını iddia etti. Demir’in ‘FETÖ’nün çatı yapılanmasındaki isimlerle farklı zamanlarda 121 kez telefon görüşmesi yaptığı belirlendi. Hakkında Ankara ve Kayseri’de açılmış iki ayrı dava bulunan Demir’in, halen İstanbul Teknik Üniversitesi’ne ait lojmanda ikamet ettiği ortaya çıktı.

ÖSYM başkanlığı döneminde 60 ayrı sınavla ilgili usulsüzlük iddiası bulunan Demir’in buna rağmen tutuklanmadığı anlaşıldı.

‘FETÖ’nün en güçlü olduğu dönemde ÖSYM başkanlığını yürüten ve “FETÖ’nün ÖSYM yapılanması ile ÖSYM’ce hazırlanan ve ülke genelinde yapılan çeşitli sınavlara ait sınav sorularının sınav öncesinde sızdırılmasının tespit edilmesi” soruşturmasında gözaltına alınan Demir’in savcılık ifadesine T24 ulaştı.

Savcı Hakan Tural’ın yürüttüğü soruşturmada Demir 48 sayfa ifade verdi. Demir’in ifadesinden satırbaşları şöyle:

- ÖSYM’ye personel alımı: Gelen başvuruların tamamı hakkında Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan bilgi notu talep ediyordum. Bu kapsamda o dönemde Emniyet İstihbarat Başkanı olan Ömer Altıparmak isimli şu anda cezaevinde olduğunu bildiğim şahıs vasıtasıyla kuruma alınacak personel hakkında istihbari araştırma yapıyorduk. Diğer taraftan resmi prosedür olarak yazılı ve sözlü sınavlar uygulanıyordu. Başarılı olanlar arasından Emniyet İstihbaratın sakıncalı olmadığını bildirdikleri arasından atama yapılıyordu.

- 2012 KPSS’nin sızmasında topu matbaaya attı: Beni soruların Meteksan’dan sızdığına dair kanaate iten neden, temel soru kitapçığının sadece Meteksan matbaada kapalı dönemde hazırlanmasıdır. Matbaada kapalı dönemde Orhan Topuz’un yaptığı değişikliğin sızan kitapçıklarda yer almasıdır. Matbaada yapıldığı beyan edilen diğer değişiklikler temel soru kitapçığı matbaada bir USB belleğe kaydedildikten sonra yapılan değişikliklerdir. Bu nedenle dışarıda sızan kitapçıklarda mevcut değildir.

- Şüphelilerin hazırladığı rapor: Demir, 2012 KPSS ile ilgili Soru Hazırlama Daire Başkanı ile soruların güvenliğinden sorumlu Bilgi İşlem Daire Başkanı ve her iki dairenin çalışanlarıyla ilgili idari soruşturma yapıp yapmadığı sorusunu yanıtlarken, ‘ÖSYM Başkanlığı’nca hazırlanan 15/7/2012 tarihli rapor Bilgi İşlem Daire Başkanı Halil Yeşilçimen’i de içeren bir komisyon tarafından hazırlandı. Bu rapor Soru Hazırlama Daire Başkanı vekili Ömer Pekşen’in de dahil olduğu ÖSYM Yönetim Kurulu’nda detaylıca tartışıldığı için herhangi bir idari soruşturma yapılmadı.’ dedi.

- Salon başkanını evde ziyaret: 2012 KPSS’de kopya olayının ortaya çıkarılması sonrasında Demir’in, sınav salon sorumlusu Suna Özcan’ı evinde ziyaret ettiği ortaya çıktı. Bu konuda ifade veren bir emniyet amiri, “Ziyaretle ilgili Emniyet’e gelen Suna Özcan benden evrakları istedi. Şikayetinden vazgeçmek istediğini söyledi. Neden vazgeçmek istediğini sordum. Ali Demir’in evine geldiğini, kendisine soruların çalındığını düşündüğünü, hatta kızının üç yıldır sınavı kazanamadığını, hakkının yendiğini söylediğini, Demir’in kendisine ‘konu münferit bir olay, olayı dallandırıp budaklandırmayın’ dediğini ve kızının bilgilerini istediğini beyan etti” bilgisini verdi. Demir, bu bilgiye karşı, “Başarılı görevinden dolayı teşekkür etmek, ÖSYM Başkanı olarak bunun takipçisi olduğumu bizzat bildirmek üzere evine ziyarete gittim. Bu tamamen insani duygularla yapılmış bir ziyarettir” yanıtını verdi.

- SIR cihazı içinde olması gereken sorular dışarıda: Eski ÖSYM Başkanı Demir, “Sınav sorularının içinde bulunduğu SIR cihazına yüklenen sınav sorularının bir kopyasının da sistem üzerinde şifresiz biçimde tutulduğu ve bu dosyalara soruşturma kapsamında tutuklanan Muhammet Emin Akçelik ve firari Süleyman Salın’ın, sınav koordinatörünün kartı ya da şifresine gerek duymadan ulaşabildiği, böylelikle 2015 YGS’de gerekli tedbirleri almadığı ve büyük bir güvenlik açığının doğmasına neden olduğu” yönündeki soruyu yanıtlarken, “soruların sır odasındaki bilgisayarda bir kopyasının şifresiz olarak tutulmasına asla izin vermem. ÖSYM Başkanı olarak benim Soru Hazırlama daire Başkanlığı’nda eski güvenlikli bilişim sisteminde tutulan hiçbir soruya erişmeye imkanım ve yetkim olmamıştır” dedi.

- FETÖ’cü personel sır cihazından sorumlu: ÖSYM’nin sınav sorularının sır cihazına yüklenmesinden sorumlu olan Muhammet Emin Akçelik’in Bylock kullanıcısı ve 'FETÖ’den itirafçı olması, Süleyman Salın’ın 'FETÖ' üyesi olarak arandığı ve yurt dışına kaçarak firar ettiği yönündeki soruyu yanıtlayan Demir, “Soru hazırlama birimindeki sunucu odasından sır cihazına soruların yüklenilmesi bir bilgisayar sistem yöneticisi becerisi gerekmektedir. Bu nedenle yüklemeyi yapmak üzere Süleyman Salın ve Muhammet Emin Akçelik’i görevlendirdim. Süleyman Salın, 2005’de kuruma girmiş. Muhammet Emin Akçelik  2013’de benim dönemimde yasal prosedürler ve Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanlığı’ndan gelen bilgi notu çerçevesinde göreve başladı. Süleyman Salın hakkında benim İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan bilgi talebim oldu. Bana gelen bilgilerde herhangi bir sakınca olmadığı şeklindedir.

- Sorular sınav havuzundan silinmedi: Sınav sorularını sır cihazına yüklemekten sorumlu olan iki FETÖ’cünün soruları kurum dışına çıkardığını belirlenmesiyle birlikte matbaaya giden soruların soru havuzundan silinmediği, bu durumun matbaa kapalı dönemi dışında soru paketine ulaşılmasına olanak sağladığının sorulması üzerine Demir, “Soru Hazırlama Daire Başkanlığı’ndaki güvenlikli bilişim ağı ve ilgili sunucu ve yazılımlar ÖSYM’nin talebine uygun olarak TÜBİTAK’a 2010 – 2011’de yaptırıldı. Bu nedenle varsa güvenlik açıklarından bilgim yoktur” dedi.

- 60 sınava inceleme: Demir’in ÖSYM Başkanı olduğu 2011-2015 yılları arasında yapılan 60 sınav hakkında “FETÖ tarafından soruların sızdırıldığı ve usulsüzlük yapıldığı gerekçesi” çerçevesinde soruşturma başlatıldı. Sınavlarda yaşanan güvenlik büyük güvenlik açığının sorulmasına Demir; “2012 KPSS’de sızmayı tespit ettik. 2013’den itibaren tamamen güvenli bir sınav sistemi kurduğumuza inanıyorum. 2012 Adli Yargı Sınavı’nda sınavın nasıl sızdığı konusunda bir tespit yapamadık. Bu sınav Meteksan’ın ‘küçük matbaa’ olarak tanımladığımız matbaasında hazırlanmıştı. Ana matbaada aldığımız tedbirleri küçük matbaada alamamıştık” diye yanıtladı.

Üniversite görevliymiş: Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Demir’in halen İstanbul Teknik Üniversitesi’nde görev yaptığı ve üniversiteye ait lojmanda kalması dikkat çekti.

Editör: TE Bilişim