Aksaray

19.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:42
  • ÖĞLE 12:57
  • İKİNDİ 16:21
  • AKŞAM 19:02
  • YATSI 20:18

Aksaray`da Sebze Ve Meyve Üretimi Artıyor

Aksaray`da Sebze Ve Meyve Üretimi Artıyor

Aksaray`da Sebze Ve Meyve Üretimi Artıyor

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da sebze ve meyvecilik de gelişiyor.
Tarım teşkilatları tarafından yapılan çalışmalar ile sebzeciliğe yönlendirilen çiftçiler önemli mesafe kat ederken, artık bugün Aksaray’da sofra ve sanayi domatesi üretimi bile yapılıyor. Aksaray’da yüzde 3,5 olan sebze ve meyve üretiminin artırılması gerektiğine dikkat çeken tarım teşkilatları yetkilileri, tarlalara inerek çiftçilerle görüştü. Büyük bir alanda domates üreticiliği yapan Hakan Acar’ı ziyaret eden tarım teşkilatları yetkilileri, Aksaraylı çiftçilerin hem ucuz, hem de zahmetsiz olan sebze ve meyveciliğe yönelmesi gerektiğini söylediler.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, Aksaray’da yüzde 3,5-4 civarlarında meyve ve sebzecilik yapılmakta olduğunu belirterek, “Eskil ilçemizin Yüksek Yayla mevkisindeyiz. Buradaki amacımız, ilimiz genelindeki tarımsal potansiyele baktığımız zaman hayvancılık ile birlikte bitkisel üretimde daha çok tarla bitkileri ağırlıklı olduğu görülmektedir. Bunların içinde de hububat öne çıkmaktadır. TÜİK verilerine baktığımız zaman yüzde 3,5-4 civarlarında da meyve ve sebzecilik yer almakta. Geri kalanı tamamen tarla ürünleri. Ancak katma değeri fazla olan sebzecilik ve meyveciliğin gelişmesi için hep birlikte çalışmalar yapıyoruz. Çiftçilerimizi bu anlamda yönlendiriyoruz. Bu kapsamda da ilimizin tarımsal potansiyelinin ortaya çıkarılması ve daha fazla verim elde edilmesi amacıyla hep birlikte yaptığımız ve yürürlüğe koyduğumuz, İl Özel İdaremiz ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte hazırladığımız Aksaray ili Tarım ve Kırsal Kalkınma Strateji Planı’nın içinde de sebze ve meyvecilik de önemli yer almaktadır” dedi.
"ALTERNATİF ÜRÜNLERE GEÇİŞ YAPILMALI"
Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ise Aksaray’da alternatif ürünlere geçilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bu geçişi de önder çiftçilerimiz aracılığı ile yapmamız gerek. Yapan çiftçilerimizin örnek olması gerek. Eskil bölgesinde sebze ve meyve üreticiliği her geçen gün yaygınlaşarak devam ediyor. Bu tarz alternatif ürünlere geçmekte oldukça geride kaldık. O yüzden hemen geçmemiz gerektiğini düşünüyorum. İnşallah bundan sonra tüm üreticilerimiz bu tarz alternatif ürünlere geçerler” dedi.
"AKSARAY YENİ BİR MARMARA VE ÇUKUROVA YOLUNDA"
Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök ise, “Suyu daha az kullanmak adına alternatif ürünler üretmek gerektiğini biliyoruz. Eskil bölgesinde bu arkadaşlarımız cesaretli bir örnek sergileyerek sofralık ve sanayilik olmak üzere domates üretimi yapıyor. İnşallah Aksaray’ımıza domates salçası fabrikasını da kurmayı düşünüyoruz. Bundan sonra Aksaray’ın yeni Marmara, yeni Çukurova olma yolunda ilerlediğini görüyorum. Bu bereketli coğrafyada çalışma yapıldıktan sonra her ürünün yetişeceğine inanıyorum. Zenginliğimiz, gelişmemiz ve istikrarımızın tamamı buna bağlı” diye konuştu.
Üretici Hakan Acar ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Şu an büyük bir alanda domates üretimi yapmaktayız. Amacımız daha değişik ürünler, daha az su isteyen ürünler üretmek. Böylelikle maliyeti de düşürmek. Bunun için uğraşıyorum. İnşallah bunun sonunda sanayilik domates ekiminin ardından bir salça fabrikası düşünüyoruz. Üretimi bir başarabilirsek önümüzdeki senelerde de fabrikayı kuracağız” şeklinde konuştu.



Gıdada tağşiş sağlığı tehdit ediyor
Doğu'ya kar, Batı'ya bahar! Yurtta hava nasıl?
Banka değil, ucuz et kuyruğu!
Bakan Şimşek'in faiz talimatı iddialarına açıklama
Bakan Göktaş: 5 milyona yakın hane sosyal yardımlardan yararlandı
140 bin yaşlı evde bakılıyor
Hudutlardan geçit yok!
DİM: "İnternet ilanları için daha adil bir sistem olabilir"
LGS başvuruları başladı
Edirne'de yerel kalkınmaya destek
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 18 Mart mesajı
Bakan Özhaseki: TOKİ ile yeni evler yapmaya devam edeceğiz
Depremzede aile hekimlerine zulüm iddiası!
Konut Fiyat Endeksi arttı
BUTEXCOMP Ankara ve İstanbul’da tanıtıldı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 12.6 ° / 4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 14 ° / 4.8 ° false
  • Perşembe 10.2 ° / 2.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı