Erkan İbiş’in rektörlüğünü yaptığı Ankara Üniversitesi’nin başarı sıralaması her yıl geriye giderken, baskı ve soruşturmalar her geçen gün artmaya devam ediyor

AKP’nin rektörü İbiş’in Ankara Üniversitesi: Akademisyene baskı öğrenciye soruşturma

MUSTAFA KÖMÜŞ

Ankara Üniversitesi’nde önceki gün öğrencilere ve öğretim görevlilerine yapılan saldırı oldukça konuşuldu. Üniversitenin rektörlüğüne seçildiği günden beri okulu baskıyla susturmaya çalışan Erkan İbiş’in döneminde bu uygulama olağan hale geldi.

Öğretim üyelerine uygulanan baskılar, KHK ile ihraç edilen akademisyenlerin protestosu sırasında cüppelerinin polis postalları arasında ezilmesi, sürekli açılan disiplin soruşturmaları ve bununla birlikte üniversitenin uluslararası sıralamalarda geriye gitmesi İbiş döneminde yaşandı.

Bir yılda 197 soruşturma

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından açıklanan üniversitenin 2018 Yılı İzleme ve Değerlendirme Raporu’nda ilginç bilgiler yer aldı. Rapora göre üniversitede geçen yıl ‘Akademik huzuru bozmaya yönelik, akademik ve idari personel ile öğrencilere ait açılan disiplin soruşturması dosya sayısı’ 197 oldu. Bu soruşturmalardan sadece 19’u sonuçlandırıldı.

İlk 500’den geriye…

İbiş’in rektör olduğu 2012 yılında bütün sıralamalarda ilk beşe giren Ankara Üniversitesi şu anda hepsinde geriye gitti. Uluslararası derecelendirme kuruluşları olan URAP, LEIDEN ve SCIMAGO’da 2013 yılında ilk 500’e giren üniversite YÖK’ün raporlarına göre en yüksek derecesini 801’inci olarak aldı. Üniversite, THE’nın sıralamasında dünyada 1001’inci ülkede 17’nci, QS’in sıralamasında dünyada 801 ile bin 1 arasında ülkede 8’inci, ARWU’nun sıralamasında dünyada 801 ile 901 arasında ülkede 7’nci oldu.

Cüppeler postal altında

2017 Şubat ayında kanun hükmünde kararnameyle birçok akademisyen üniversiteden ihraç edildi. İhraç edilen akademisyenler üniversiteye veda etmek isterken polis müdahalesiyle karşılaştı. İhraç kararlarını protesto eden akademisyenlerin cüppeleri polislerin postalları arasında ezildi. Polis, akademisyenlere ülkücüler eşliğinde müdahale etti.

Sürekli artan borç

Borcu her geçen yıl katlanarak artan Ankara Üniversitesi Hastanesi’nin gelir ve giderleri arasındaki makas iyice açıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yapılandırmasına karşın azalmayan borç 461 milyon 908 bin TL’ye ulaştı. Borçtaki artış 2014 yılından 2018 yılına kadar yüzde 91 oldu. Buna göre 2014 yılında 241.5 milyon TL olan borç 2015, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında sırası ile 200.7 milyon TL, 276.1 milyon TL, 376.9 milyon TL ve 461.9 milyon TL’ye yükseldi.

Sayıştay denetiminde üniversitenin Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’ndeki nadir eserler ve diğer kıymetli taşınırların kayıt altına alınmadığı ortaya çıktı. Bu kapsamda 15 bin yazma ve nadir eser ile ilgili yazışmaların son 3 yıldır devam ettiğini belirten Sayıştay, “Bu eserlerin yüzde 0.01’inin dahi sisteme girişinin sağlanmamış olması, eserlerin fiziki muhafazası, sayımı ve kaydıyla ilgili süreçlerin 3 yıldır gelişme göstermediğini bir başka açıdan ortaya koymaktadır” tespiti yaptı.