CHP'den AKP'nin kent suçları: Yeni ihanet yatay mimari

AKP'nin 23 yıllık kent suçlarını açıklayan CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat 'Yatay yapılaşma ile amaçlanan yeni rant alanları açmaktır' dedi.

17 Kasım 2017 12:16
Son Güncellenme Tarihi: 17 Kasım 2017 14:22
Paylaş

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, "Bugün İstanbul'da 121 gökdelen var. Bunların 117'si AKP'nin söz sahibi olduğu dönemde yapılmış. Buna rağmen bunun sorumluluğunu Cumhuriyet Halk Partisi olarak gösteriyorlar" dedi.

Canpolat, CHP'li Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri ile birlikte partisinin Şişhane'deki il başkanlığında basın toplantısı düzenledi.  Son dönemde sıkça tartışılan İstanbul'da yeşil alan, çevre, şehircilik, imar, siluetin bozulması, 'İstanbul'a ihanet edilmesi' gibi konulara ilişkin yapılan tartışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Canpolat, CHP'ye yönelik suçlamalara da cevap verdi. 

‘121 GÖKDELEN'İN 117'Sİ AK PARTİ DÖNEMİNDE YAPILDI’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, geçen haftalarda yaptığı açıklamasında "40 kat, 100 kat bu tür binaları yapmak sizi medeni yapmıyor; lütfen şu dikey yapılaşmaya illerimizde, ilçelerimizde müsaade etmeyelim" dediğini hatırlatan Canpolat: “Bugün İstanbul’un 121 gökdeleni var. Bu gökdelenlerden 117’si AKP’nin söz sahibi olduğu dönemde yapıldı. Erdoğan’ın İstanbul belediye başkanlığına başladığı 1994 yılına kadar inşa edilen gökdelen sayısı ise 4 idi. Avrupa’daki 70 metreyi geçen gökdelenleri mercek altına alan bir araştırmaya göre Avrupa'da en fazla gökdelene sahip ülke Türkiye” dedi.

'YATAY YAPILAŞMANIN AMACI YENİ RANT ALANLARI YARATMAK'

AKP’nin dikey yapılaşmalarla İstanbul’un siluetini, yeşil alanları yok ettiğini; şimdi ise ‘dikey yapılaşma kötüymüş yatay yapılaşmaya yöneleceğiz’ dediğini vurgulayan Canpolat Yatay yapılaşmayla amaçlananı şöyle açıkladı: “İstanbul’un akciğerleri Kuzey Ormanları’nı ve 3. Köprü çevresini imara açmak. Yani yeni rant alanları açıp İstanbul’u daha fazla yağmalayıp betona boğmak. Siz artık bir adım atmadan biz sizin 3 adım sonra nasıl bu kenti yağmalayacağınızı biliyoruz. Yatay yapılaşma adı altında İstanbul’un daha fazla betonla kaplanmasına izin vermeyeceğimizi bilin. Samimiyetsiz itiraflarınız ve mesnetsiz iftiralarınızı da alıp 2019’da gidiyorsunuz. Bazıları da çıkıp “Gökdelenler CHP’li ilçe belediyelerinde” diyerek konuyu saptırmak ve sulandırmak istiyor. Gerçek şudur: Büyükşehirlerde imar planı yetkisi; 5216 Sayılı Kanun gereğince Büyükşehir Belediyesine aittir. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile bazı merkezi idarelere de plan yapma yetkisi verilmiştir.
İstanbul’da, CHP’nin tüm uyarılarına rağmen, bu gün ortaya çıkan ihanetin sorumlusu, bu yasal yetkileri kötüye kullanan AKP yöneticileri, AKP İBB meclis gurubu ve meclis üyeleridir. »  

‘496 DEPREM TOPLANMA ALANIN 450'SİNİ İMARA AÇILDI’

Cemal Canpolat, İstanbul'daki 496 deprem toplanma alanın 450'sini imara açıldığını belirterek, "Gözlerini kan bürümüş. Ranttan, paradan başka İstanbul'da halkın sorunlarını görmeyecek bir yönetimle karşı karşıyayız. Deprem toplanma alanlarında 'avm'ler, gökdelenler var. Buraların kimlere peşkeş çekildiğini önümüzdeki günlerde teker teker anlatacağız" diye konuştu. 

‘16/9 KULELERİNİN İMARINI KİM ARTIRDI?’

"İstanbul'a ihanetin en çarpıcı örneklerinden 16/9 kuleleridir " diyen Cemal Canpolat, "Burası kimin arsası? İmarını kim artırdı? O dönem bizim grup sözcülerimiz 16/9'a karşı çıkmışlardı. Ancak yine o dönem AK Parti'nin Grup Başkanı Ergün Turan'dı. Bu Ergün Turan terfi ettirilerek, TOKİ'ye başkan olarak atadılar" şeklinde konuştu. 

CHP BİN 537'SİNE RET OYU VERDİ

Başkan Canpolat, İBB Meclisi'nde son üç buçuk yıllık dönemde  5 bin 552 imar dosyasının bin 537'sine CHP'nin ret oyu verdiğini, bunlardan 2 bin 505'inin de oy birliğiyle reddedildiğini, 741'i de komisyona geri iade edildiğini açıkladı. 

‘YÜZDE 5’LİK SU İNDİRİMİ ALDATMACA’

Toplantıda konuşan CHP'nin İBB Meclisi Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever'de, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2018 yılı için konut suyuna yaptığı yüzde 5'lik indirimin bir aldatmaca olduğunu söyledi. Gülsever, "Bu yılın başında İstanbul'da suyun fiyatı 4,14 TL'ydi. Bunlar her ay, kimsenin farketmediği bir şekilde suya artırımlar yaptılar. Gelinen noktada bugün su 4,59 TL'ye geldi. Biz buna itiraz ettik. Eğer bir indirim yapılacaksa 4,14'ten bunun yapılması gerektiğini ve bunun da yüzde 5 değil, en az yüzde 10 olması gerektiğini söyledik. Ancak bir aldatmacayla önce zammı yaparak sonra yüzde 5 indirim yaptılar" dedi. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Selim Sadak adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

'Youtube'dan kazandığı parayla malikane aldı' iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa