AKP’deki belediyeler krizinde bugüne kadar ne oldu? Kimler istifa etti, kimler direniyor?

HABER MERKEZİ
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘metal yorugunluk’ tanımlamasıyla başlattığı AKP içi tasfiyelerde belediye başkanlarının istifaları ve direnişleri gündem oluşturmayı sürdürüyor. İstanbul, Düzce ve Niğde Belediye başkanlarının istifaları ardından Ankara, Bursa ve Balıkesir’den beklenen istifalar tüm açıklamalara rağmen gelmedi. Bursa ve Balıkesir belediye başkanları direneceklerini gösterirken Melih Gökçek hala bir açıklama yapmadı.


İLK İSTİFA TOPBAŞ’TAN
15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanması ve söz konusu soruşturmadaki gelişmelerde sık sık gündeme gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, görevinden istifa eden ilk isim oldu. Topbaş’ın AKP’li belediye meclis üyelerinin hazırladığı beş imar dosyasını veto ettiğinin ortaya çıkması ardından AKP’li üyeler dosyaları Topbaş’ın önüne aynen geri gönderdi. Bu gelişme sonrası Topbaş, “İnsan adam yerine konmamayı affetmez” diyerek istifa etti. Erdoğan, geçen günlerde yaptığı açıklamada istifa talebinin Topbaş’a Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından iletildiğini açıkladı.

AUDİ MERAKLISI BAŞKAN DA GİTTİ
650 bin TL’lik Audi marka makam arabası alan ve eleştirilere, “Audi'ye biniyorsa, Düzce Belediye Başkanı'nın da en doğal hakkı” diyerek karşılık veren AKP’li Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Topbaş ardından istifa eden ikinci isim oldu. Mehmet Keleş’in damadı Emre Kut da, tıpkı Topbaş’ın damadı gibi FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanmıştı.

NİĞDE’DEN ‘KENDİ KARARIYLA’ İSTİFA
AKP’li belediye başkanlarından gelen son istifa haberinin adresi ise Niğde oldu. Görevini bırakan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, kendisine bir telkin yapılmadığını, kararı ekibiyle birlikte aldığını öne sürdü.

GÖKÇEK SUSUYOR
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in istifasının istendiğine dair ilk bilgi Kanal D Haber tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. 2 Ekim’de yapılan haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ankara, Bursa, Balıkesir, Uşak, Niğde ve Nevşehir belediye başkanlarının istifasını istediği bildirildi.
Bu iddiadan birkaç gün sonra Gökçek, gece yarısı Saray’a çıkarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir görüşme yaptı. Görüşme ardından Gökçek, belediyenin devam eden projelerine dair Erdoğan’a bilgi verdiğini öne sürdü, istifa gündeminden bahsetmedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra yaptığı açıklamada, Gökçek’le görüşmesinde istifa konusunun da gündeme geldiğini söyledi, yine de ayrıntı vermedi.
Ancak Gökçek’ten ve diğer belediye başkanlarından istifa kararının gelmemesi ardından Erdoğan dün iki kez ‘uyarı’ içeren açıklamalar yaptı.
Erdoğan Polonya dönüşünde yaptığı ve dün gazetelere yansıyan ilk açıklamasında, Ankara, Bursa ve Balıkesir Belediye Başkanları’nın istifasının istendiğini söyledi, istifa etmemeleri ihtimali için “Sonuçları ağır olur” dedi. Cumhurbaşkanı, bu ifadelerinin gazetelere yansıdığı gün yaptığı ikinci açıklamasında da benzer ifadeler kullandı.

BURSA VE BALIKESİR DİRENİYOR
Erdoğan’ın açıklaması ardından konuşan AKP’li Balıkesir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “En son irade-i külliye ne derse o olur. Bu işin içerisinde vefa da var veda da var” dedi, ancak istifasından bahsetmedi. Uğur, akşam saatlerinde kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda ise, “Daha güzel ve daha yaşanabilir bir Balıkesir için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz” dedi ve istifa etmeyeceğini ima etti.
İstifası istenen bir diğer isim olan Bursa Belediye Başkanı Recep Altepe de, bugün Hırvatistan’dan Türkiye’ye döndü. Havalimanında gazetecilerin istifa edip etmeyeceğine dair sorularına karşılık Altepe, “Ben o konuyla ilgili bir şey demedim. Herhangi bir şey diyecek durumum da yok. Biz işimize devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.