21 Mayıs 2017 11:57

Cumhurbaşkanı Erdoğan AKP'nin başında

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurucusu olduğu AKP’nin Genel Başkanlığı’na bugün yapılan olağanüstü kongreyle döndü.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  kurusucu olduğu AKP'ye geri döndü. Ankara Spor Salonu'nda yapılan AKP'nin 3. olağanüstü büyük kongresinde. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 998 gün ardından yeniden AKP Genel Başkanı oldu.

Erdoğan, hem içeride hem dışarıda kimi çevrelerin beklentilerinin aksine bilindik söylemini sürdürdü. Konuşmasında yine AKP döneminde yapılan yol, köprü ve havalimanlarından bahseden Erdoğan, OHAL’in kaldırılmasını isteyen sermaye çevrelerine de “Neyiniz eksik? Fabrikalarınız mı çalışmıyor” diye mesaj verdi. Erdoğan salona girmeden önce selamladığı partililere ise 2019’da yapılacak iki seçim için çağrı yaparak, “erken seçim yok” mesajı verdi. Kürt sorununa ilişkin 2015 yazından bu yana süren çizgide devam edileceğini vurgulayan Erdoğan, Rojava konusunda da bilindik söylemini bu kez adres vermeden sürdürdü.

Şaibeli anayasa değişikliği referandumunun ardından partisine yeniden üye olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2014 yılından Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ayrıldığı genel başkanlık görevine 998 gün sonra döndü. Erdoğan’ın genel başkanlığı emanet ettiği Davutoğlu’nun yine bir Erdoğan operasyonuyla koltuğu bıraktığı Binali Yıldırım da, 364 gün sonra genel başkanlık görevine veda etmiş oldu.

GİRİŞTE ARBEDE

Ankara’da Arena Spor Salonu’nda gerçekleşen AKP 3. Olağanüstü Büyük Kongresi için 81 ilden 565 otobüs geldi. Ankara dışından otobüslerle gelenler Atatürk Kültür Merkezi’nden tezahüratlarla Arena’ya yürüdü. Partililer Cumhurbaşkanı Erdoğan resminin yer aldığı tişörtler giydi. Türkiye Bayrağı üzerinde Erdoğan basılı bayraklar taşındı. Arenaya girişlerde yaşanan sıkışıklık nedeniyle zaman zaman polisle partililer arasında tartışma yaşanırken, polis zaman zaman spreylerle biber gazı kullandı.

Kitle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım gelene kadar salon önündeki bekleyişini sürdürürken, çalınan şarkılarla halay çekti. Karaman’dan gelen Gülay Temiz isimli kadın salon içerisine girerken ayağına bariyer düştü ve yaralandı. Temiz'in ayağı sargıya alındı. Yine gelenler arasında Osmanlı fesi takanlar, eski Türk devletlerine ait bayrakları taşıyanlar ve Erdoğan yazılı atkıları takanlar vardı. Salon önündeki AKP’lilerin, Erdoğan’ın fotoğraflarından şapka yapan ve üzerine Türkiye Bayraklı Erdoğan fotoğraflı yaşlı bir adama ilgisi yoğundu. Anı fotoğrafı çektirdiler. AKP teşkilatlarının getirdiği yiyecekler gelen kitleye dağıtıldı. Dağıtım sırasında ara ara itiş kakış yaşandı.

YILDIRIM’DAN ÇATI ADAY YORUMU

Kongrede Erdoğan’ın siyasi hayatının anlatıldığı belgeselin ardından Binali Yıldırım veda konuşmasını yaptı. Geçmişte parti genel başkanlarının İslam ve Osmanlı tarihi vurgulu konuşmalarının aksine Yıldırım, daha çok Türklerin tarihi vurgusu içeren bir konuşma yaparken, Mustafa Kemal ve Cumhuriyetin kuruluşuna da zaman zaman atıf yaptı. “Terörle Mücadelede gerekli titizliği göstereceğiz” diyen Yıldırım, OHAL işlemlerine yönelik itirazları inceleyecek komisyonun başvuruları inceleyeceğini, böylece itiraz sahiplerine yargı yolu açılacağını söyledi. Anayasa değişikliği referandumuna verdiği destek nedeniyle MHP Genel Başkanı Bahçeli ve “ülkücülere” teşekkür eden Yıldırım, ‘Hayır’ cephesinin Cumhurbaşkanı adaya aradığı tartışmalarına değindi. Yıldırım, “Görüyorum ki milletin tercihini kabullenmişler, Cumhurbaşkanı adayı aramaya başlamışlar. Şimdi tutturmuşlar Çatı aday, kapı aday. Siz önce temelinizi sağlam yapın” dedi. Yıldırım görevi Erdoğan’a devretmekten gurur ve onur duyduğunu söyledi.

ERDOĞAN’DAN AYNI SÖYLEMLER

Erdoğan’ın konuşması ise hem ülke içinde, hem ülke dışında bazı çevrelerin “yumuşama” beklentilerini boşa çıkardı. Türkiye’nin kaderinin AKP’nin kaderiyle bütünleştiğine sık sık vurgu yapan Erdoğan’ın da Binali Yıldırım gibi Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşına atıf yapma ihtiyacı duyması dikkat çekti. Cumhurbaşkanı olmasının ardından partiden ayrılmasına ilişkin “hukuki bir ayrılıktı” nitelemesi kullanan Erdoğan, “Tam 998 gün sonra yine aynı salonda, ‘evet, nerede kalmıştık’ diyerek yeniden bir aradayız” dedi.

Erdoğan, ayrımcılık yapmadan 81 ile hizmet götürdüklerini belirterek, AKP döneminden herkesi bu birinci sınıf vatandaşı haline getirdiklerini savundu. İktidara geldikleri 3 Kasım 2002 seçimlerinden bu yana ilk günkü heyecanla çalıştıklarını söyleyen Erdoğan, “Elbette yorulanlar, yolunu kaybedenler, çeşitli sebeplerle geride kalanlar oldu ama AK Parti olarak bizim ne menzilimiz değişti, ne rabıtaımız eksildi” dedi.

OHAL SÜRECEK MESAJI

“Kimseyle kişisel husumetimiz yok. Kendi ülkesine karşı hıyanet içine girmiş kim olursa olsun gözünün yaşına bakmamak boynumuzun borcu olsun. İsterse babamın oğlu olsun karşısında dururum. Ülkemize katkı sağlayan herkese nasıl kucağımızı açmışsak, ülkeye hıyanet edenlere yumruğumuzu o kadar sert vurduk” diyen Erdoğan, yine Fransa örneği üzerinden OHAL’in devam edeceğini söyledi. Erdoğan, OHAL’in kalkması konusunda kimi sermaye çevrelerinden gelen talebe de “Neyiniz eksik fabrikanız mı çalışmıyor? işyerinize mi gidemiyorsunuz? Okullar mı kapalı?” diye yanıt verdi.

TEKÇİLİĞİ YİNELEDİ

Erdoğan, Rabia adını verdiği “Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet” söyleminin parti tüzüğüne de gireceğini belirterek, “Her kim bunlardan herhangi birine sataşırsa, devletimizin namusuna şerefine haysiyetine el uzatmış demektir. Şayet bu densizliği yapan olursa o eli kırmak boynumuzun borcudur” dedi.  Erdoğan konuşmasında “terörle mücadele” adı altında yürütülen politikaların süreceği mesajını sıklıkla tekrar ederken, AB’nin beklediği yumuşama mesajının aksine “kendi yolumuzu çizeriz” söylemini sürdürdü. Erdoğan, Rojava’ya yönelik tehditkar söylemini de sürdürerek, “Anlamayanlara er meydanında ispatlarız” dedi.

ERDOĞAN KONUŞTU, DIŞARISI DAĞILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelişi sırasında “15 Temmuz Demokrasi Marşı” çalındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım, salona girmeden önce dışarıda kendilerini bekleyen kalabalığa AKP’ye ait otobüsün üstünden selam konuşması yaptı. Erdoğan ve Yıldırım'ın konuşmasından sonra salon önünde bekleyenler dağılmaya başladı. Salon içerisinde konuşmalar başladığında salon önündeki kitlenin çoğunluğu dağılmıştı. Kalanlar ise kurulan ekranlardan salon içerisinde yapılan konuşmaları izlemeye devam etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar ve AKP yöneticileri karşıladı. Binali Yıldırım ve Erdoğan dışarıda bekleyenleri birlikte selamladılar. Erdoğan burada yaptığı konuşmada 2019 yılında hem yerel seçimlerin, hem de Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin yapılacağını belirterek, partililere kapı kapı dolaşma çağrısı yaptı.

ARINÇ GELDİ, GÜL’ÜN MESAJI OKUNDU

SADECE delege ve misafirlerin yer aldığı salonda merak edilen isimlerde Bülent Arınç da yerini aldı. CHP ise daha önceden belirttiği gibi kongreye temsilci yollamadı. Daha önceden kongreye katılmayacağını belirten Abdullah Gül’ün yolladığı mesaj salonda okundu.(AnkaraEVRENSEL)

İhsan Çaralan'ın 'Bugün, 'tek parti rejimi'nin 'miladı'dır' başlıklı köşe yazısına ulaşmak için tıklayınız.

 {{320486}}

ÖNCEKİ HABER

HDP’den Antalya Cezaevi tepkisi

SONRAKİ HABER

 Kadıköy’de ‘meşru değilsiniz’ yürüyüşüne saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...