Bir bu kalmıştı: AKP 'Hafta Tatili Kanunu'nu kaldırdı!

Cumhuriyet'in ilk yıllarında yürürlüğe giren "Hafta Tatili Hakkında Kanun", AKP tarafından kaldırıldı. Düzenleme 1924 yılında hayata geçirilmiş ve sanayi işçilerinin haftada 1 gün tatilini zorunlu hale getirmişti. "Hafta Tatili Hakkında Kanun"un kaldırılmasına rağmen "Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun"da "Hafta tatili Pazar günüdür"…

Haber Merkezi

AKP işçilerin "Hafta tatilini" de tarihe karıştırdı. Zeytinlik düzenlemesiyle kamuoyu gündemine gelen "Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanunu" kapsamında, 1924 yılından bu yana yürürlükte olan "Hafta Tatili Hakkında Kanun" kaldırıldı.

Bundan tam 93 yıl önce, "On bin veya on binden fazla nüfusu havi şehirlerde alelumum fabrika, imalathane, tezgah, dükkan, mağaza, yazıhane, ticarethane, sınai ve ticari bilumum müessesat ve tevabiinin haftada bir gün tatili faaliyet etmeleri mecburidir. Resmi devairle umumi, hususi, ticari ve sınai herhangi bir müessesede müstahdemini ve ameleyi haftada altı günden fazla çalıştırmak memnudur" ifadeleriyle hayata geçen düzenlemede, işçilerin haftada altı günden fazla çalışması da yasaklanmıştı.

AKP'nin çıkardığı bu işçi düşmanı düzenlemenin gerekçesi ise diyecek söz bırakmadı. "Sanayi işletmelerinin her yıl hafta tatili günlerinde çalışabilmek için belediyelerden hafta sonu çalışma ruhsatı almalarının işletme sahiplerine ek yük getirmesi" hafta tatilinin kaldırılmasının gerekçesi olarak gösterilirken, "Madde ile sanayiciler üzerindeki ek yüklerin ve sınırlandırılmaların kaldırıldığı" açıkça dile getirildi.

HAFTA TATİLİ YİNE DURUYOR

"Hafta Tatili Hakkında Kanun"un kaldırılmasına rağmen "Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun"da, "Hafta tatili Pazar günüdür. Bu tatil 35 saatten az olmamak üzere Cumartesi günü en geç saat 13.00'ten itibaren başlar" ifadeleri korunuyor.

Atılan adım AKP'nin hafta tatiline göz diktiğinin işareti olarak değerlendiriliyor.