AKP Geri Vitese Taktı!

25 Haziran 2019 Salı

Türkiye’nin nüfusu 81 milyon, İstanbul’un nüfusu ise 16 milyon… Bu rakamlara göre, Türkiye’de her 5 vatandaştan 1’inin İstanbul’da yaşadığı anlaşılıyor.
Böyle olunca, pazar günkü İstanbul Belediye Başkanlığı seçim sonuçları, AKP Genel Başkanı’nın Türkiye genelindeki kaybının da bir göstergesi oluyor.
31 Mart’ta Ege ve Akdeniz kentlerindeki kayba, Karadeniz’in kapısı olan İstanbul da eklenince, AKP Genel Başkanı’nın, iktidarını geri vitese taktığı ortaya çıkıyor…

***

Yabancı basının, İstanbul seçimini nasıl değerlendirdiğine göz atalım:
Nev York Times: Erdoğan’ın siyasi kariyerinin en büyük yenilgisi…” Vall Street Journal: “Erdoğan açısından acı verici bir tökezleme…” Vaşington Post: “Bu seçim, Erdoğan’ın siyasal zaferlerinin sonuçlanacağına işaret…” Guardian: “Erdoğan’a en büyük kişisel darbe…” Detsche velle: “Seçim, Erdoğan’ın popülaritesi için referandum niteliğindeydi…” Die Velt: “Erdoğan dönemi sona eriyor…” Süddetsche Zeitung: “İstanbul tokadı…” Die Zeit: “Zafer, Türklerin otokrasiyi kabul etmeyeceklerini gösteriyor…” Le Monde: “İmamoğlu, Erdoğan’ı ciddi bir başarısızlıkla karşı karşıya bıraktı…”

Uyuşturucular, Uyarıcılar… (4)
“Avrupa Birliği’nin (AB), “Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin” 98 sayfalık 2019 raporunu, üstelik Türkçe olarak da açıklandığını yazmıştık.
Rapor, AB üyesi olmadığı halde, Türkiye’yi de kapsıyordu. 2017 ve 2018 yıllarının verilerini değerlendiren rapordan alıntılara yer vermiştik. İki yazımda, arşivime dayanarak Türk gazetelerinin 2019’da bu alanda yayımladıkları haberlerden özetle alıntılar yapacağım.
Sorun, Türkiye’de tehlikenin daha büyük boyutlara çıkıyor olması! Güvenlik güçleri, “uyuşturucuları” ve “uyarıcıları” yakalamada, gerçekten başarı gösteriyorlar…

***

2019’un ilk iki ayındaki haberler şöyle:
13 Ocak Milliyet: İstanbul polisinin, 2. sınır aşan 3 aylık izlemesinde işbirliği yaptığı Yunan polisi, Dubai’ye götürülecek 4.5 milyon adet “Captagon’a (cihat hapına)el koydu.
17 Ocak Sözcü: İstanbul Narkotik Şube, evli bir çiftin lüks evlerinde yaptığı aramada, 47 kilo kokain, 68 kilo eroin, 550 bin hap buldu.
27 Ocak Hürriyet: Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan açıkladı: “2016’da 3 ton 426 kilo, 2017’de yüzde 670 artışla 26 ton 381 kilo ve 2018’de 46 ton 341 kilo uyuşturucu yakalandı!” Neler oldukları açıklanmadı!
28 Ocak Milliyet: Rekor kıran bir olayda, İran’dan Türkiye’ye mermer taşıyan bir TIR’da, Erzurum’da yapılan aramada, 1 ton 535 kilo eroin ele geçirildi. Cumhuriyet tarihinin rekoru oldu!
30 Ocak Milliyet: Edirne Gümrük görevlileri Kapıkule’den çıkacak bir TIR’da, 454 kilo 30 gram eroin buldu. Kahramanmaraş karayolunda detektör köpek Alfi de 103 kilo 600 gram eroin saptadı.
1 Şubat Milliyet – Hürriyet - Sabah: İstanbul polisi, İran’dan Van’a gelen ve Avrupa’ya gitmekte olan iki araçta, iki uygulamada 850 kilo eroini yakaladı. Ayrıca bir TIR’da 500 kilo “skunk (yapay esrar)buldu.
6 Şubat Hürriyet: Bolu’da bir okulun yakınındaki uyuşturucu imalathanesinde, “drone” destekli baskında, katı ve sıvı uyuşturucu yapımında kullanılan çeşitli araçlar, 397 kilo etkin madde, 38 kilo “metamfetamin (kristal uyuşturucu) - kısaca Met” bulundu.
6 Şubat Milliyet: Mersin Limanı’nda, tek seferde yakalanan 615 kilo kokainin 2. büyüklükteki olduğu açıklandı. Ayrıca İl Jandarma Komutanlığı da Ekvador’dan gelen bir gemide 19 bin 734 hapa el koydu.
13 Şubat Hürriyet: İstanbul Şişli’de, 280 kilo eroin yakalandı.
13 Şubat Milliyet: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul’da 2 ton “skunk”, Diyarbakır’da 5 ton esrar yakalandığını açıkladı.
14 Şubat Hürriyet: Diyarbakır Lice kırsalında Engel adlı narkotik köpeği, 10 ayrı noktada 30 bidon ve 52 çuval içinde, 5 ton 209 kilo esrar buldu.
19 Şubat Milliyet: İstanbul Narkotik polisi, Beşiktaş’ta bir cezaevi kaçağında 34 kilo kokain ve 315 adet hap, Bağcılar’da 169 kilo “skunk” ele geçirdi.
20 Şubat Hürriyet: Diyarbakır jandarması narkotik köpekleri, Lice karayolunda saman balyaları arasında 176 kilo 340 gram esrarı buldu.
23 Şubat Sözcü: Kapıkule’de detektör köpekleri işbaşında… Son “bir ayda” 948 kilo uyuşturucu ele geçirdiler. Geçen yıl ise toplamda, 1 ton 88 kilo uyuşturucu ele geçirmişlerdi.

***

Ya yakalanamayanlar! Kim bilir kimleri zehirledi?
Not: Sürecek…  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları