logo

Akkuzulu’da geleneksel uğurlama töreni

Akkuzulu’da geleneksel uğurlama töreni

Akkuzulu’da bu yıl 99/2 tertip asker adayları, yüz yıllardır geleneksel uğurlama törenleri ile birliklerine gönderilecek.

Geçtiğimiz günlerde 3. şehidini veren Akkuzulu Mahallesinde yıllardır süre gelen asker uğurlama gelenekleri vazgeçilmeden yapılıyor. Sabahın erken saatlerinde aşağı ve yukarı mahalle halkı, imamları eşliğinde mahalledeki hatip meydanında toplanarak bir araya geliyor.

Akkuzulu Mahalle muhtarı Halil Kökmen, mahallelerinde yüz yıllardır geleneksel olarak yapılan asker uğurlaması hakkında şu bilgileri verdi; “ Mahalle olarak her yıl 30 ile 60 arasında asker gönderiyoruz. Gün doğumu ile birlikte yapılan çok eski bir geleneğimiz olan asker uğurlamasında askere gidecek evlatlarımız için kete ekmeği yolluk yapılarak ikram edilir. Aileler askerlerimize uğur parası veriyorlar. Burada dualar edip helallik alınıyor. Geçtiğimiz günlerde üzüntü verici şehit haberi ve acı olaylar yaşadık. Hiç bir zaman unutmasınlar bizde asker çok, üstüne basarak söylüyorum. Bir ölürüz, bin doğarız. Vatanımızı sahipsiz bırakmayız” dedi.

Gelenek hakkında bilgi veren Kökmen: “Bir gün öncesinden askere gidecek gençlerimizin uzakta ve yakında bulunan akrabaları gelerek, askerin eline ve ayağına kına yakarlar.  Sabah namazına müteakip askere gidecek adaylar evlerinden anne ve babaları ile helâlaşarak, evinden çıkarken dış kapıdan toprağa sağ ayağı ile basar ve ayak bastığı toprak annesi tarafından alınarak asker geri eve gelene kadar saklanır. Daha sonra da tüm halkımız mahallemiz Hatip Meydanında bir araya geliriz ve burada imam tarafından dua okunur. Dua sonrası sırayla tüm mahalleli askerlere gidecek gençlerle vedalaşarak uğur parası verirler. Askerlik vazifesine gitmeden yaklaşık 2 ay öncesi eş, dost ve akrabaları tarafından hazırlanan eğlenceli törenler ile asker adaylarının moral bulması sağlıyor” diye konuştu.

Askerlik şubelerinden katılacakları birlikleri öğrenen 99/2 tertip hazır asker adayları birliklerine gidecekleri zaman, mahallelerinden başlayarak yakınları tarafından hava limanı ya da otobüs terminaline kadar uzayan uğurlama törenleri ile görev yerlerine gönderiliyor.

#

SENDE YORUM YAZ

6+10 = ?