Akın Öztürk'ten dikkat çeken 'Hulusi Akar' açıklaması: Öyle bir tavrı yoktu...

15 Temmuz darbe girişminin kritik davasında Akın Öztürk mahkemedeki ilk savunmasını yaptı. Öztürk, “Genelkurmay başkanıyla 7 saat geçirdiniz. Ben bu darbeyi engelleyeceğim tavrı var mıydı” sorusuna, “Hayır öyle bir tavrı yoktu. Ama çok üzgündü” diye yanıt verdi.

15 Temmuz'a ilişkin "karargâh" davasında ilk savunmayı eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk yaptı. Öztürk, “46 yılını böyle bir üniforma içinde geçiren bir asker için bundan daha büyük ceza ne olabilir. Yüce milletim ve beni yetiştiren komutanlarım herkesi iyi bilsin ki bu hain darbe girişimine katkım, hatta haberim yoktur. Şehit yakınlarının acılarını paylaşıyorum”dedi.

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, Öztürk’ün savunmasının ardından çapraz sorgusu yapıldı. Mahkeme Başkanı Oğuz Dik’in, ilk ifadesinde “Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'a rahattı” sözünü açıklamasını istemesi üzerine, “Genelkurmay Başkanı rahattı ama endişeliydi” dedi. Mahkeme Başkanın “İstese odadan çıkabilecek durumda mıydı” sorusuna da Öztürk, “Dışarıda silahlı askerler vardı. Etrafında kimse yoktu ama kapıda silahlı askerler vardı” dedi.

Öztürk, Akıncı Üssü’nde Akar’ın tutulduğu odadaki isimlerin üst edasıyla değil kesinlikle tam bir askeri saygı içinde davrandıklarını söyledi. Öztürk, Ömer Faruk Harmancık’ın iki sayfalık bildiriyi okuyup Akar’a “imzalayın” dediğini zinhar, kesinlikle hatırlamadığını belirtirken, “Ama ben çıkmışken bu olmuş olabilir” dedi. Öztürk, “Genelkurmay başkanıyla 7 saat geçirdiniz. Ben bu darbeyi engelleyeceğim tavrı var mıydı” sorusuna, “Hayır öyle bir tavrı yoktu. Ama TSK olarak ‘rezil olduk’ diyordu. Çok üzgündü” yanıtını verdi. “Ben emrediyorum sizi tutuklatıyorum gibi bir emri de olmadı mı?” sorusuna, “Hayır olmadı” yanıtını veren Öztürk, “En üst düzeyde komutan olarak Akar bir ikazda bulundu mu? Emir komutayı bozmalarından dolayı” sorusuna ise, “Benim yanımda olmadı” dedi.

Öztürk, “Sizin oldu mu?” sorusuna ise, “Olmadı. Çünkü üst komuta kademesinden bir kişiyi gördüm. Evimde otururken Abidin Ünal benim 45 yıllık arkadaşım. ‘Orada bir şeyler oluyor, git bak’ dedi. Demesiydi ben bugün burada olmayacaktım. Genelkurmay Başkanı’nın ‘işgalci konumundasınız’ gibi bir sözü de olmadı” yanıtını verdi. “Mehmet Dişli’nin oradaki pozisyonu Akar’ın emirlerini yerine getiren bir pozisyonda mıydı?” sorusuna karşılık, “Evet. Ona karşı gelecek bir pozisyonda değildi” yanıtını verdi.

“Darbeye karışanlardan FETÖ üyesi olduğunu duyduğunuz oldu mu” sorusuna da Öztürk, “23-24 Temmuz 2015, gelen 68 kişilik listeyi MİT Müsteşarı’na takdim ettim. ‘Gereğini yap’ dedim. Aynı yıl 22-25 kişilik ihbar gelmişti, içlerinde generaller vardı onu sundum. Hakan Evrim ve Kubilay Selçuk vardı diye hatırlıyorum. Ama içinde mutlaka general vardı” dedi.