Akdeniz hamlesi

Bakan Albayrak’ın açıkladığı ‘Akdeniz’de çok boyutlu sismik ve sondaj stratejisi’ başladı. Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi geniş alanda arama için Kıbrıs açıklarına indi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Nisan 2017 Güncelleme 24 Nisan 2017, 01:20
Akdeniz hamlesi

İÇİNDEKİLER

Türkiye'yi bölgesinde önemli bir enerji aktörü haline getirecek Akdeniz stratejisi hayata geçirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı 'Türkiye'nin Akdeniz'de çok boyutlu sismik ve sondaj stratejisi' resmen başladı. Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi, geniş bir alanda 3 boyutlu sismik aramalar gerçekleştirmek için Kıbrıs açıklarına indi. Türkiye, Kıbrıs Rum Kesimi'nin Akdeniz'de tek taraflı doğalgaz çalışmalarına cevap olarak Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Arama Gemisi'ni Kıbrıs'a gönderdi. Türkiye ilk etapta Barbaros Hayrettin gemisi ile bölgede 3 boyutlu sismik aramalar gerçekleştirecek. Ardından Oruç Reis adlı sismik arama gemisi ile de sismik çalışmalar artırılacak ve bölgede petrol ile gaz aranacak. Türkiye daha önce uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları doğrultusunda Akdeniz'de sismik çalışmalar gerçekleştirmişti. Bakan Albayrak, yeni dönemi 'yoğun ve bütüncül arama ve sondaj stratejisi' olarak nitelendirirken, bu strateji çerçevesinde ilk kez Akdeniz açıklarında çok geniş alanda sismik çalışmalar yapılacak. Bu kapsamda sismik arama yapılacak alanlar arasında KKTC açıkları da olacak. Akdeniz'de gerçekleştirecek sismik aramaların ardından Türkiye petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde önemli bir adım daha atacak. Bakan Albayrak'ın talimatı üzerine TPAO'nun alacağı sondaj gemisi ile enerji stratejisi güçlenecek. Türkiye'nin ilk kez sahibi olacağı sondaj gemisiyle sismik veriler ışığında Akdeniz'de nokta sondajlar gerçekleştirilecek.

NOKTA ATIŞI YAPILACAK
Milli Enerji ve Maden Stratejisi çerçevesinde arama ve sondaj stratejisini daha önce açıklayan Bakan Albayrak, şunları söylemişti: "Yılda en az 2 tane olmak üzere kuyu kazma ve sondaj adımlarını atmaya başlıyoruz. Bilimsel çalışmalar çerçevesinde bulduğumuz verileri değerlendirerek en doğru sahalarla alakalı nokta atışı adımları atmaya başlayacağız. Buradan pozitif neticeler alacağımıza inanıyorum. İnşallah milletimize müjdeler vermek bize nasip olur."

Barış ŞİMŞEK