Dünyanın 3’üncü büyük oyuncak firması olan Belaruslu bir firma tarafından Eylül ayı içinde eski Örsan tekstil fabrikasında faaliyete başlaması planlanan oyuncak fabrikasının Sinop ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlaması bekleniyor.

Eski Örsan tekstil firmasında faaliyete başlayacak olan dünyanın 3’üncü büyük oyuncak firması olan Belaruslu firma, Türk ortağı ile birlikte Sinop’ta üretilecek oyuncakları Türkiye’nin yanısıra dünyada yaklaşık 64 ülkeye göndermeyi planlıyor.   

Sinop Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, Sinop’ta Eylül ayında faaliyete başlaması planlanan dünyanın 3. Büyük oyuncak firması ile ilgili Vitrinhaber’e açıklamalarda bulundu.

Haberin yayılması ile Sinop halkının ciddi anlamda mutlu olduğunu belirten Akbaş; “Aslında bu firma ile ilgili duyuruyu biraz daha geç yapmayı hedefliyorduk. Firma temsilcileri ellerindeki fabrika ile ilgili fiziki şartları iyileştirdikten sonra toplu halde bir basın açıklaması yapacaktık. Hem fabrikanın özelliğini hem istihdam edilecek kişi sayısı hakkında birlikte bilgi verecektik. Ama Sinop’un sevilen işadamlarından Osman Ör bey bir sürpriz yaparak sevinçli haberi paylaşınca firma temsilcileri ile yaptığım görüşmede gerekli açıklamaları yapabilirsiniz, bizim içinde iyi olur. Hem de ileriki dönemde istihdam edeceğimiz insanların müracaatı noktasındaki takvimi de başlatmış olursunuz dediler” dedi. 

FABRİKA BELARUS VE TÜRK ORTAKLIĞINDA AÇILACAK
Firmanın dünyanın en büyük oyuncak üreticilerinden biri olduğunun altını çizen Sinop TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş; “Firma Belarus (Beyaz Rusya) merkezli bir firma, Türk ortağı var. Şuan kendileri Belarus’ta, Özbekistan’da ve Rusya’da oyuncak üretimine başlamışlar ve üretim devam ediyor. 1998 yılında Belarus’ta kurulmuş bir fabrika. Kendi fabrikalarının alanlarını gördüğümüzde ciddi büyüklükte ve yatırımcı olarak fabrikanın sahasını genişleten bir kuruluş. Kendileri ülkemizde de böyle bir yatırım yapmayı hedeflediklerinde Sinop’u tercih etmişler. Bu bağlamda kendilerine uygun fabrika alanı araştırmalarında eski Örsan diye tabir ettiğimiz Osman Ör’e ait olan işletmeyi kiralamışlar. Biz firmanın Türkiye’de kuruluşunu 12 Haziran tarihinde yaptık. Firmanın yüzde ortağı Belaruslu, yüzde 50’side Türk bir yatırımcı. Şuan fabrikada fiziki şartların iyileştirilmesiyle ilgileniyorlar” dedi. 

ÜRETİMİN YÜZDE 70’İ İHRAÇ, YÜZDE 30’U İÇ PAZARA
Firmanın büyüklüğü ile ilgili bilgiler veren TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, firmanın Türkiye’de de yapacağı üretimin yüzde 70’ini ihracat, yüze 30’unu iç piyasada değerlendireceğini belirtti.  Akbaş; “Şuan Belarus’ta, Özbekistan’da ve Rusya’da fabrikaları var. Belarus’ta ki fabrikada şuanda 3 bin kişi çalışıyor. Fabrikanın kapasitesi artırılarak bu sayı 3 bin 600 kişiye çıkartılacak. Firmanın lisanlı oyuncak üretiminde 64 ülkeye ihracatı var. Türkiye’de de yapacağı üretimin yüzde 70’i ihracat, yüze 30’u iç piyasada değerlendirilecek.  Özellikle Türkiye’de ki üretimin yüzde 70’ini Afrika ve Afrika’daki devletlere gönderecekler” diye konuştu. 

NEDEN SİNOP? 
Dünyanın en büyük firmalarından bir tanesinin neden Sinop’ta fabrika açacağının vatandaşlarca merak edildiğini ifade eden Sinop TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, bunun en büyük sebebinin firmanın ortaklarından bir tanesinin Sinoplu olması olduğunu söyledi. Akbaş; “Afrika’ya gidecek olan ürünlerle ilgili noun ücretlerinin en ekonomik olduğu bölge Türkiye. Bu nedenle yatırımlarını Türkiye’ye yapmak istediler. Neden Sinop? Ortaklarından bir tanesinin Türk ve Sinoplu olması nedeni ile ilimizi tercih etmişler. Kendileri ilk bize Sinop TSO’ya kayıt olmaya geldiklerinde işletme ile ilgili bilgi verdiklerinde ciddi anlamda destek olmamız gerektiğine inandık.  Gümrükleme, İŞKUR ve iş dünyası konusunda, KUZKA’nın önüne koyacağı iyileştirici etkenlerin ne olduğunu belirleme amacıyla hem fabrika ve firma temsilcileri hem de ilimizdeki saydığım aktörler bir araya gelip firmaya destek olma konusunda elimizden gelen gayreti yaptık. 
Daha sonra kendileri Ankara’dan teşvik yatırım belgeleri çıkartma noktasında Bakanlık müracaatlarını yaptıklarında da yine yanlarındaydık. Birlikte Ankara’da bu işin yapılmasına destek olduk” dedi.

500’E YAKIN KİŞİYE İŞ İMKANI SAĞLANACAK
Firmanın Sinop’ta kuracağı fabrikada ilk etapta 300 kişiye iş imkanı sağlanacağını belirten Sinop TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, ilerleyen dönemlerde bu sayının 500’e çıkacağını ifade etti. Akbaş; “Sinop’taki işletmede kaç kişinin istihdam edileceği sorusu ile karşı karşıyayız. Sinop’ta ilk etapta 300 kişi ile başlayacaklar. Fabrikanın üretim kapasitesi arttıkça bu sayı Osman beyinde ifade ettiği gibi 400 – 500 civarına çıkacak. Kalifiye eleman niteliğinde yüzde 10’u kalifiye elaman, yüzde 90’ı ise kendi eğittiği yani fabrikanın içinde kendi eğitimlerine tabi tuttukları kişiler olacak. 
Bu fabrika hem ülkedeki ihracata yönelik önemli bir adım olacak, hem de ilimizde istihdama, işsizliğin giderilmesine yönelik çok ciddi bir katkı olacak” diye konuştu.

ÜNLÜ OYUNCAK MARKALARININ LİSANSLI ÜRETİM HAKLARI BU FİRMADA
Sinop’ta fabrikası kurulacak olan firmanın en büyük özelliğinin dünyaca ünlü oyuncak markalarının lisanslı ürünleri basma haklarının kendilerinde olması olduğunun altını çizen Sinop TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, firmanın dünya nüfusunun yüzde 70’ine oyuncak satabiecek konuma geleceğini belirtti.

Akbaş; “Firmanın bazı özelliklerini de belirtmek isterim. Hepimizin bildiği oyuncak markaları vardır. Örneğin; disney, marvel gibi. Bu oyuncakların lisans üretim hakları kendilerinde. Yaklaşık 22 milyon Euro’luk oyuncak kalıplarının olduğunu söylediler.  Tabi dünya üzerindeki tüm fabrikalarını kapsıyor bu sayı. Bu işte en büyük maliyet bir oyuncağın kalıbının tasarlanması ve o kalıbın yapılması. Yaptığımız sohbet sırasında 22 milyon Euro’luk bir kalıbın ellerinde olduğunu ifade ettiler. Bu demektir ki 64 ülkeye yapılan ihracat Türkiye’de yapılacak fabrika ile birlikte belki de dünya nüfusunun yüzde 70’ine oyuncak satabilecek noktaya gelecek. Ben bu işe katkı koyan, bu işte emeği olan, bu işe düşünce ve fikir yönüyle kimler dahil olduysa hepsine ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum” dedi.

23 NİSAN’A ÖZEL ETKİNLİK DÜZENLENECEK
İşletmenin dünya genelinde 1 hafta boyunca süren bir oyuncak festivali düzenlediğini belirten Sinop TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, Türkiye’de düzenlenecek etkinliğin 23 Nisan tarihine denk getirileceğini kaydetti. Akbaş; “Bu işletmenin çok güzel bir etkinliği var. 1 haftalık bir oyuncak festivali yapıyorlar. Bu festival kendi fabrika sahasında ürettikleri oyuncakları çocuklarla ve aileleri ile birlikte oyuncak dağıtımını yapan firmaların temsilcilerinin bir araya getirildiği ve 1 hafta süren bir nevi festival. Bunun bir benzerini Sinop’ta açılacak olan fabrikada da yapmayı hedefliyorlar. İkili görüşmemizde bunun için en güzel tarihin 23 Nisan tarihinin olabileceğini düşündük. Bununla ilgili onlarında planlamasında bu var. Daha önce kendi fabrikalarında yaptıkları festivali Türkiye’de yaparak çocuklarla insanları direk üretim noktasında buluşturmak istiyorlar. Bunu da bir festival havasında gerçekleştirmek istiyorlar. Bizim içinde çok iyi olacak. Bu festivalin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda yapılıyor olması bizlere de ayrı bir mutluluk kazandırmış oldu” diye konuştu.

BU FABRİKA SADCE OYUNCAK ÜRETMEYECEK, KENTE DE ÖNEMLİ ÖLÇÜDE EKONOMİK KATKI SAĞLAYACAK
Şuan fabrikanın inşa faaliyetlerinin devam ettiğini belirten Sinop TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, firmanın Sinop’ta sadece oyuncak üretmeyeceğini, aynı zamanda kentin ekonomisine de büyük oranda katkı sağlayacağını söyledi. Akbaş; “Fiziki şartların kendi üretimleri için uygun hale getirilmesi çalışmaları devam ediyor. Hedefleri Eylül ayının ilk haftası içerisinde bu fabrikayı deneme ürünleri üretimine başlatmak. Nasipse de Eylül ayı sonu gibi personel alımı ile birlikte ciddi bir üretime başlayacaklar diye ümit ediyorum. 
Bu fabrika sadece oyuncak üreten bir yer değil, bu kente ciddi anlamada ekonomik katkı sağlayacak bir işletme. Kamu kurum ve kuruluşları olsun bizler olsun kendilerine yardımcı olabileceğimiz noktada onların yapacağı işleri kolaylaştırma noktasında destek olmayı bir görev edinsinler.  Ben ciddi anlamada bu işletmenin bu kente ciddi katkı vereceğine inananlardanım. Bizde elimizden gelen katkıyı veriyoruz. Bu fikri ortaya koyan, düşünen ve emek veren herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. 

Advertorial

Editör: Vitrin Haber