AK Partili Nurettin Canikli, Rabia Naz'ın ölümüyle ilgili Meclis araştırması istedi

AK Partili Nurettin Canikli, Rabia Naz'ın ölümüyle ilgili Meclis araştırması istedi
© AA
© AA
By Hüseyin Koyuncu
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, Rabia Naz Vatan'ın ölümüyle ilgili Meclis araştırması talebinde bulundu.

REKLAM

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, Rabia Naz Vatan'ın ölümüyle ilgili Meclis araştırması talebinde bulundu.

Nurettin Canikli ile AK Partili milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan önergede, dünyada ve Türkiye'de çocuk ölümlerinin toplum vicdanında derin yaralar açtığı belirtildi.

Önergede, Giresun'un Eynesil ilçesinde 12 Nisan 2018'de evinin önünde yaralı şekilde bulunan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın ölümüyle ilgili tartışmalara değinildi; bu tartışmaların herkesi derinden üzdüğü dile getirildi.

AA
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin CanikliAA

İnsan haklarına vurgu

Yaşam hakkının kutsal olduğuna, tüm hak ve özgürlüklerin temelinde yer aldığına işaret edilen önergede, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2. maddesinde yer alan yaşam hakkı ilk sayılan haktır. Diğer tüm hak ve özgürlüklerin kullanımı bu hakkın korunmasına bağlıdır. Nitekim Anayasanın 17. maddesi, kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığını düzenlemekte, herkesin yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahip olduğunu öngörmektedir. Bu hak ayrıca çekirdek haklardan biri olup, Anayasanın 15'inci maddesinde de özel olarak güvence altına alınmıştır" denildi.

HSK'dan açıklama: 'İntihar düşük ihtimal' iddiası doğru değil

Geçtiğimiz gün Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Rabia Naz Vatan'ın ölümüyle ilgili HSK'de yürütülen incelemenin sürdüğünü, henüz kurula dahi iletilen bir bilgi ve belge bulunmadığını bildirdi.

Yılmaz, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Rabia Naz Vatan'ın ölümüyle ilgili mahallinde devam eden idari soruşturma sırasında HSK müfettişlerinin "intihar düşük ihtimal" değerlendirmesinde bulundukları iddiasına bazı yayın organlarında yer verilmesi üzerine açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Rabia Naz Vatan'ın ölümüyle ilgili adli soruşturmanın Görele Başsavcılığı tarafından yürütüldüğünü ifade eden Yılmaz, Kurul müfettişlerinin ise ölen kızın babasının, olay nedeniyle etkin soruşturma yapılmadığına yönelik iddia ve şikayetlerini incelemek için görevlendirildiğini kaydetti.

Yılmaz, "Yasa gereği gizli yürütülen inceleme, mahallinde halen sürdürülmekte olup henüz kurulumuza dahi iletilen bir bilgi ve belge bulunmamaktadır" ifadesini kullandı.

Şaban Vatan'ın talebi doğrultusunda HSK tarafından inceleme başlatılmıştı.

Savcılık yeniden ifade alıyor

HSK'nın açıklama yaptığı gün Rabia Naz Vatan'ın ölümüyle ilgili daha önce ifadelerine başvurulan bazı kişilerin yeniden dinlendiği öğrenildi.

Savcılık kaynaklarından alınan bilgiye göre, soruşturma kapsamında daha önce ifadelerine başvurulan 50 kişinin anlatımlarının yeniden incelenmesine ilişkin işlemler devam ediyor.

Tanık ifadeleri doğrultusunda ortaya çıkabilecek yeni isim veya isimlerin de ifadelerinin alınabileceği bildirildi.

Baba, AK Partili belediye başkanın yeğenini suçluyor

12 Nisan 2018 günü evinin önünde yaralı şekilde bulunan ve hastaneye kaldırılan Rabia Naz, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Rabia Naz’ın ölümü kayıtlara intihar olarak geçti.

Kızının, intihar etmediğini ve araba çarpması sonucu yaşamını yitirdiğini savunan baba Şaban Vatan, arabayı dönemin AK Partili Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu'nun yeğeninin kullandığını iddia ediyor.

Belediye başkanlığı 31 Mart yerel seçimlerinden sonra AK Parti’den CHP’ye geçti. Şaban Vatan seçim sonrası "Çocuk cinayetine karşı oy kullandınız, hepiniz evladınıza sahip çıktınız" diye konuşmuştu.

AA

Şaban Vatan, AK Partili Canikli'nin de devreye girerek kazayı yeğeninin yaptığı düşünülen Eynesil belediye başkanının itibarının korunması için olayın üstünün örtüldüğünü iddia etmişti.

Hukuk savaşı başlatan babaya akıl hastanesi yolu

Giresun Sulh Ceza Mahkemesi, ağabeyi Muhammet Vatan’ın 'kardeşinin akıl sağlığının yerinde olmadığı' yönündeki ifadesine dayanarak Şaban Vatan’ın akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için 3 haftalığına akıl hastanesine gönderilmesine karar vermişti.

HSK Rabia Naz’ın ölümüyle ilgili müfettiş incelemesi başlattı

REKLAM

Kızı Rabia Naz'ın şüpheli ölümünün ardından hukuk savaşı başlatan babaya akıl hastanesi yolu

Ek kaynaklar • AA

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Eynesil'de Rabia Naz etkisi: Yıllar sonra belediye AK Parti'den CHP'ye geçti

AK Parti’de 'ıstakoz krizi': Monaco’da ıstakoz ziyafeti siyasilerin tepkisini çekti

2024 yerel seçimi: Partilerin en yüksek ve en düşük oy aldıkları 10 şehir hangisi, veriler ne diyor?