AK Parti Keşan İlçe Başkanlığınca, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 82’nci yıldönümü ile Dünya Kadın Hakları Günü nedeniyle dün bir basın açıklaması düzenlendi.

Saat 13.00’te, AK Parti Keşan İlçe Başkanlığı’nda başlayan açıklamaya, AK Parti Keşan İlçe Başkan Yardımcısı Özgür İnceoğlu, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Esra Aksal, AK Partili Belediye Meclis Üyesi Mehtap Perçin ile kadın üyeler katıldı.

İlk olarak konuşan AK Parti Keşan İlçe Başkan Yardımcısı Özgür İnceoğlu, Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği 5 Aralık’ın aynı zamanda Dünya Kadın Hakları Günü olduğunu belirterek, “Tüm kadınlarımızın bu anlamlı gününü kutluyorum. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadın ve kız çocuklarının insan haklarının korunmasına yönelik mücadelesi, ülkemizin gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Büyük Önder Atatürk’ün, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını verdiği 1934 yılından günümüze kadar kadınlarımız, eğitimden sağlığa, yasama, yürütme ve yargıdan iş dünyasına, siyasetten ekonomiye kadar hayatın her alanında başarıyla görev almışlar ve almaya da devam edeceklerdir. Kadınlarımızın eğitimli, bilgili ve bilinçli olması sağlıklı bir toplumun ön şartıdır. Zira kadınlar, özelde ailenin, genelde ise toplumun temelini oluşturmaktadırlar. Kadınlara yönelik her türlü şiddete, ayrımcılığa ve istismara karşı olduğumuzu da bu vesileyle belirtmek isterim. Kadınlara tanınabilecek tek ayrımcılık pozitif ayrımcılıktır. Biz bu düşünce ile kadınlarımıza pozitif ayrımcılık getirdik. Kadın erkek eşitliği, kadına şiddet, kadının korunması gibi konularda çok sayıda yasal değişikliği hükümetlerimiz dönemlerinde yapıldı. Biz bunlarla övünürken başımızın tacı olan kadınlarımızla ilgili çalışmalarımıza daha da devam edeceğiz. Kadına pozitif ayrımcılığı benimseyen AK Parti hükümeti, kaynakların eşit bir şekilde kullanıldığı, nimetlerin ve külfetlerin eşit bir şekilde paylaşıldığı bir dünya düzeni ve bir ülke düzeni için mücadele etmektedir. AK Parti Kadın Kolları, bugün milyonlarca üyesi ile dünyanın en büyük kadın örgütlenmesidir. Kadınlarımız eğitimden sağlığa, yargıdan iş dünyasına, siyasetten ekonomiye, sanattan spora kadar hayatın her alanında başarıyla görev almıştır ve almaya da devam edecektir. Kadınların aile içi ve sosyal hayatta hak ettiği yere ve değere ulaşması için toplum olarak tüm görevlerimizi yerine getirmeliyiz.” dedi.

KADINLARLA İLGİLİ TBMM’DE ÖNEMLİ ÇALIŞMA VE KOMİSYONLARA YER VERİLMİŞTİR
AK Parti’nin kadın hakları konusunda çok hassas olduğunu ve bundan dolayı partide kadın kotası bulunduğunu ifade eden İnceoğlu, şunları söyledi:“AK Partide gerek milletvekillikte, gerek belediye başkanlığında ve gerekse meclis üyelerinde olsun kadınlara öncelik vermek zorunluluktur. Kurucu liderimiz sayın Recep Tayyip Erdoğan, gerekse de sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’ın kadınlara verdiği önem ortadadır. Bu anlamda AK Parti olarak kadınlarımızla ilgili TBMM’de önemli çalışma ve komisyonlara yer verilmiştir.  AK Parti hükümeti olarak 24 Mart 2009 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde oluşturulan Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu kuruldu. “Komisyon bünyesinde ‘Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine İlişkin Uygulamalar incelenmesi’, ‘Erken Yaşta Evlilikler’, ‘Eğitim Sistemimizdeki Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Yeri’ ve ‘Çocuk Cinsiyeti Nedeniyle Kadın Üzerinde Oluşturulan Psikolojik Şiddet, Başlık Parası ve Geleneksel Evlilikler’, ‘Mobbing (İşyerinde Psikolojik Şiddet)’, Toplumsal Cinsiyet Açısından Anayasa, Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Medyanın Rolü konularını araştırmak ve incelemek üzere alt komisyonlar kurulmuştur. Bu anlamda Komisyon, gerek kadın erkek eşitliğinin uygulamaya yansıtılmasında gerekse sorun alanlarına yönelik çözüm önerileri geliştirilebilmesinde önemli role sahiptir ve kadın-erkek eşitliği konusunun devletin en üst düzeyinde ciddi şekilde ele alındığını açıkça ortaya koymaktadır. Diğer taraftan, 2005 yılında Töre ve Namus Cinayetleri ile Kadınlara ve Çocuklara Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisinde Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuş, Temmuz 2006’da ‘Çocuk ve Kadına Yönelik Şiddet Hareketleri ile Töre ve Namus Cinayetlerinin Önlenmesi için Alınacak Tedbirler’ konulu 2006/17 sayılı Başbakanlık Genelgesi yayımlanmıştır.”

AKSAL: BU HAKKA DAHA FAZLA SAHİP ÇIKILDIĞINA İNANIYORUM

AK Parti Kadın Kolları Başkanı Esra Aksal ise “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e bize verdiği bu gün için minnet borçluyuz. Günümüzde de iktidarımızla birlikte bu hakka daha fazla sahip çıkıldığına inanıyorum. Özellikle siyaset alanında kadınlarımız çok daha iyi başarılar elde etmektedir. Eşlerimizin, erkek çocuklarımızın ve tüm erkeklerin kadın haklarına saygı göstermesini diliyorum. Köyden şehre her kadının bu hakkı sonuna kadar savunabileceğine inanıyorum. Kadınlarımız her gün biraz daha güçlü oluyor. Bunda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ve hükümetimizin desteği çok büyük. Kadınlarımıza çalışma alanında çok güzel olanaklar sağlanıyor.” diye konuştu.  

PERÇİN: KADINLARIMIZ SİYASETTE DAHA AKTİF ROL OYNAMALI

Son olarak konuşan AK Partili Belediye Meclis Üyesi Mehtap Perçin ise Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına hakların en büyüğü olan ve Cumhuriyetin kuruluşunun her aşamasında sonsuz desteklerini ve fedakarlıklarını esirgemeyen kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkını tanıyan yasayı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul ederek, Türk kadınına yasalar önünde erkeklerle eşit haklar verdiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: “Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesiyle, demokratik ülkeler seviyesinde, çağdaş bir ülke olmanın da ilk adımı atılmıştır. Sadece ekonomik alanda değil, siyasi alanda da kadınların etkin rol üstlenmesinin ülkenin geleceği ve refahı için bir gerekliliktir. Çünkü kadın, yaşayan bir toplumun, bir milletin en temel öğelerindendir. Erkeği ve çocuklarıyla o toplumun içinde binlerce yıl geriden gelen bir yaşamı beraber şekillendirmiş ve gelecekte de yaşamın şekillendirilmesini sağlayacak en önemli unsurdur. Türk kadını geçmiş yüzyıllardan yaşadığımız çağa kadar üzerine düşen bütün görevleri başarıyla yerine getirmiştir. AK Parti’de kadına ve kadının siyaset yapmasına özen gösteren önemli bir siyasi partidir. Bunun bir örneği de 30 Mart 2014’te yapılan yerel seçimlerde Keşan’da, AK Parti tarihinde ilk kez bir bayan meclis üyesi olarak seçilmekte benim için önemli bir gurur ve onur kaynağıdır. Bizler, partimizin bizlere verdiği bu önem ve değeri en iyi şekilde yerine getirerek çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ben buradan tüm kadınlarımızın bu önemli gününü kutluyor, kadınlarımızın siyasette daha aktif rol alması temennisinde bulunuyorum.”