AK Parti İstanbul’da neler oluyor?

A -
A +
 
AK Parti 2023 öncesi parti vitrinini değiştirmek için gerekli hamleleri yapmaya başladı. Korona gölgesinde gerçekleşen kongrelerde il ve ilçe başkanları birer ikişer değiştiriliyor.
Girdiği son seçimlerde başarı sağlayamayan il ve ilçe başkanları birer ikişer değiştiriliyor. Özellikle seçimlerin kaybedildiği bölgelerde yeni il ve ilçe başkanlığı tercihlerinde parti yönetimi kılı kırk yarıyor.
Bilmeyenler için anlatayım.
Bölgelerde yapılan araştırmalarda ismi ön plana çıkan iki ya da üç isim Ankara'ya götürülüyor. Bu kişilerin öz geçmişleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuluyor. Bazen götürülen her üç isim Erdoğan'ın karşısına geçiyor. Erdoğan öz geçmişler üzerinden bazı kanaatlere varıyor. Gerektiğinde ise adaylara bazı sorular soruyor ve ortaya çıkan kanaat sonrası il veya ilçe başkanı belirleniyor.
Kabul edersiniz ki Erdoğan partisinin son seçimleri kaybettiği iller üzerinde özel ve titiz bir çalışma yürütüyor.
Ankara ve İstanbul bu illerin başında geliyor. Geçtiğimiz hafta sonu Cumhurbaşkanı ani bir kararla İstanbul İl Başkanlığı'na geçip burada bazı çalışmalar yürüttü.
Sonrasında ne olduğunu dün sosyal medyada kısa ve öz anlattım. 22 ilçe başkanı ile devam edilmemesi yönünde karar alındı.
Peki bu karar nasıl ve neden alındı?
Sağlam kaynaklardan edindiğim bilgiye göre Cumhurbaşkanı, İl Başkanlığı'nda yapılan toplantıda ilçe adaylarıyla ilgili nasıl bir çalışma yapıldığını soruyor.
İl Başkanlığı önüne bir liste koyuyor. 
Listede İstanbul'un kaybedilmiş bölge ilçe başkanlarının yerini koruduğunu gören Cumhurbaşkanı listedeki 22 ismin üzerini çiziyor, bu isimlerle devam edilmemesi talimatını veriyor.
Burada altı çizilmesi gereken bir durum yaşanıyor. Cumhurbaşkanı, her ilçenin demografik yapısına göre aday çıkarılması talimatı veriyor.
Yani daha açık söylemek gerekirse...
Ben size "Üstü çizilen isimlerin çok büyük bölümü Karadeniz kökenli" diyeyim, gerisini siz anlayın!
Şurada müsaadenizle bir parantez açacağım.
Bu ülkede hiç kimsenin Karadenizlilerle bir sorunu yok, olamaz da zaten. Şurası bir gerçek ki Karadenizliler ülkenin her yerinde bir başka seviliyor. Ancak İstanbul'da Kürtlerin ve Doğuluların yoğun olarak yaşadığı ilçelere bile Karadenizli ilçe başkanı atanması halk içinde ciddi bir tepki görüyordu. Erdoğan'ın bu tepkiyi gördüğü ve ona göre karar aldığı belirtiliyor.
Parantezi kapatıp devam edelim.
Alınan karar sonrası 22 ilçe başkanı sosyal medya hesaplarından bir sonraki kongrede aday olmayacağını açıkladı. Bunlara iki ilçenin daha dâhil olacağı yönünde bir kanaat var ama sonrası ne olur orasını bilemem...
Peki İstanbul İl Başkanı ile ilgili bir gelişme olur mu?
Edindiğim bilgilere göre bu konuda henüz bir konuşma ya da çalışma yapılmış değil. Bayram Şenocak hazırladığı listeden 22 kişinin silinmesine rağmen devam eder mi etmez mi ya da parti devam etmesine karar verir mi onu da bilmiyorum. 
Ama bildiğim bir şey var. 
İstanbul'da daha önce ilçe belediye başkanlığı yapan Erzincanlı bir ismin İstanbul İl Başkanlığı koltuğuna getirileceği yönünde ciddi kulisler var.
Son olarak...
Sosyal medyada yaptığım paylaşım sonrası gelen yorumlara bakacak olursak, AK Partili seçmen yapılan bu görev değişikliğini yüzde yüz destekliyor. Hatta daha fazlasını da istiyor.
Ancak seçmende bir endişe var ki bu endişeyi ben son yerel seçimler öncesinde de dile getirmiştim. Hatta dile getirmekle yetinmemiş, seçimlerden iki ay önce, "Bu anlayışla gidilirse AK Parti Esenyurt ve Küçükçekmece'yi kaybeder ve bu kayıplar sayesinde İstanbul da elden gider" demiştim.
Sonuç ortada...
Çünkü o seçimlerde birileri milletin adamlarını değil de kendi adamlarını görev başına getirmek istemişti. Seçmenin endişesi yine bu yönde...
"Bu kez milletin adamlarına görev verilirse İstanbul rahat kazanılır" diyor İstanbullu...
Cumhurbaşkanı Erdoğan giden isimleri belirlemede olduğu gibi gelen isimleri belirlemede de rol alırsa bu endişe ortadan kalkacaktır...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.