AK Parti 2019’u kaybetti mi?

Cihan Yıldırım yazdı

24 Nisan 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Referandum sonucu üzerine tartışmalar, kafa yormalar devam ediyor.
16 Nisan anayasa değişikliği teklifinin oylandığı bir referandumdu. Her seçimin ayrı bir atmosferi olduğunu da biliyoruz. Siyasette 24 saatin ‘çok uzun’ olduğuna da şahit olduk.
Bu manada çok daha başka mantıklı, siyaset bilimi ve sosyoloji temelli nedenler de yazılabilir.
Ama fakat lakin…
16 Nisan’da sandıktan çıkan sonuç, geleceğe dair yorum yapmamıza engel olamaz.
Söz konusu sonuçlar ‘hiçbir şey demiyor’ olamaz!
Tamam, her şeyi söylemiyor ama bazı şeyler ifade ediyor. Siyasette kim, hangi kurum ‘her şeyi’ açık ve net bir şekilde tahmin edebilir, söyleyebilir?
Adil Gür’ün bile 10 puan yanıldığını gördük!
Bu saydığım nedenlerden ötürü Evet ve Hayır’ın aldığı rakamlar üzerinden 2019’daki seçimlere dair konuşmalar, tahminler yapılıyor.
Bunlardan en önemlisi AK Parti’nin 16 Nisan’da sadece referandumu değil 2019’u da kaybettiği yönünde…
Şöyle bir rakamlara, geçmişe bakınca hak vermemek elde değil. Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir misali… AK Parti’nin, Eskişehir’i kaybedeceği yıllar öncesinden belli olmuştu.
Büyükerşen’li CHP sürekli oyunu artırdı. CHP en zayıf olduğu mahallelerde ve kırsal kesimde AK Parti ile farkı kapatırken AK Parti adeta yerinde saydı. İktidar partisi yeni seçmen kazanamadı.
Gençleri kazanamadı…
‘Diğer’ partilileri ikna edemedi…
Referandumda gördük ki kendi tabanını ikna etmekte bile zorlanıyor. Burada seçmenin aşırı derecede ‘politize’ olmasının da katkısı var. AK Parti, Odunpazarı’nda İlçe Başkanı Volkan Doğan ile etkili bir muhalefet yürütüyor.
Genç, vizyoner, çalışkan bir ilçe başkanı…
Diri bir teşkilat…
Kamu kurumları ve bürokratların katkısı…
Medya desteği de var…
Sonuç?
Odunpazarı’nda yüzde 60 hayır çıktı. Böyle hesap olur mu diyenler olabilir. Onlara iki yıl daha bekleyelim diyorum.
AK Parti’nin son yıllarda aşağıya doğru giden grafiğinin değişmeyeceğini düşünüyorum. 2019’daki seçimlerde işinin çok ama çok zor olacağını tahmin ediyorum. AK Parti’nin Eskişehir’de başarılı olmasını imkânsız değil ama imkânsıza çok yakın görüyorum.
Bu tahminim yerel, genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hepsi için geçerli. İktidar partisinin Eskişehir’deki havasını düzeltecek kimseyi de göremiyorum. En iyi kadro zaten iş başında. Nabi Avcı, Harun Karacan, Emine Nur Günay ve Dündar Ünlü…
Daha ne olsun?
Hele bir de ‘başarısızlık falan denilip’ teşkilatla oynanırsa, görevden almalar olursa işler hepten zorlaşır.
AK Parti yıllardır yaptığı yanlış, etkisiz ve sevimsiz politikaların sonucu yaşıyor. Yıllarca aynı şeyleri yapıp farklı sonuçları beklediler. Bakın Büyükerşen, hayvanat bahçesi açmaya hazırlanıyor. Bazı AK Partililer, kendilerini gündemde tutmak adına etkisiz muhalefete devam ediyor.
Kim yıllarca aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar bekler?
AK Parti’nin 2019’da başarılı olmasının tek bir yolu var! Ahmet Ataç’ın parti içi mücadeleyi kaybedip CHP’den kopması. Ataç’ın başka bir partiden adaylığı ya da ters çalışması AK Parti’ye seçimi ya da seçimleri kazandırabilir.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
arda 24 Nisan 2017 16:54

kaybeden ak parti değil kaybeden eskişehir olur.

0 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi