Amasya Üniversitesi Genç Kızılay Kulübü, Kızılay Amasya Şubesi ile Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü tarafından organize edilen ŞÖNİM Müdürü Azize Doyran’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele’ Konulu konferans Eğitim Fakültesi konferans salonunda düzenlendi.

Konferansa Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Halil Apaydın ve Prof. Dr. Recep Kürkçü, Amasya Kızılay Şube Başkanı Mahmut Albayrak’ın yanı sıra Amasya Üniversitesi akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Amasya Kızılay Şube Başkanı Mahmut Albayrak Konuşmasında; “Dünya çapında yaygınlaşan ve tüm toplumları derinden etkileyen bir konu haline gelen kadına şiddet, özellikle son yıllarda ülkemizde de sıklıkla gündem olmaktadır. Şiddet denilince ilk akla gelen kuşkusuz fiziki güç kullanımına dayalı kaba kuvvet olsa da gerçekte şiddeti sadece fiziki boyuta indirgemek mümkün değildir. Kadına yönelik şiddet meselesi toplumun sadece bir kesimi ilgilendiriyor gibi görünse de bireylerin şiddet eğilimleri genel olarak bütün toplumla ilgili bir meseledir. Biz de bu konu da dikkat çekmek istedik ve bilinçli bir toplumun oluşmasına, şekillenmesine ve bu konuda farkındalık oluşturmasına yardımcı olmaya niyetlendik. Türk Kızılay Amasya Şubesi'nin himayesi altındaki Amasya genelinde faaliyet gösteren   Genç Kızılay Amasya İl Teşkilatı ve geçen yıl faaliyetlerine başlayan Amasya Üniversitesi Genç Kızılay Kulübümüz, Kızılay'ın kandan ibaret olmadığını göstermek ve bilinçli ve farkında olan bir toplumun şekillenmesine yardımcı olmayı hedeflediğini” dile getirdi.

Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Halil Apaydın ise konuşmasında; “Kadına Yönelik Şiddet bir suçtur, şiddetin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınların ve kız çocuklarının yaşamlarını olumsuz etkilediğini ve kadınların da en çok insanca yaşama hakkını ve kadınlık onurunu korumaya çalıştığını söyledi. Rektör Yardımcısı Apaydın, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığın bu konuda ciddi çalışmalar yürütmekte olduğunu” söyledi. Prof. Dr. Halil Apaydın, konuşmasının sonunda ŞÖNİM Müdürü Azize Doyran’a, Amasya Kızılay Başkanı Mahmut Albayrak ve Amasya Üniversitesi Genç Kızılay Kulübü gönüllülerine etkinlik için teşekkür etti.

ŞÖNİM Müdürü Azize Doyran ise konuşmasında, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir insan hakkı ihlali olan kadına yönelik şiddetin kadınların sosyal, ekonomik ve siyasal yaşamda yerlerini alma haklarından çeşitli biçimlerde yoksun kalmalarına, bunun da ötesinde fiziksel ve ruhsal sağlık sikiş izle sorunları yaşamalarına, sakat kalmalarına ve hatta yaşamlarını yitirmelerine neden olduğunu, kadına yönelik şiddet, kuşaktan kuşağa aktarılarak bir yandan aile içinde diğer yandan toplumsal alanda refah ve huzurun sağlanmasını engelleyen, sosyal ve ekonomik kalkınmanın önünde ciddi bir engel olan, coğrafi sınır tanımaksızın varlığını sürdüren toplumsal bir sorun olduğunu” söyledi. Doyran, “Kadına yönelik şiddetle mücadele, toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesini ve bütüncül bir yaklaşımı gerekli kılmakta olup; yürütülecek çalışmalarda, disiplinler arası yaklaşım ve çok sayıda kurum ve kuruluşun önleme, koruma, cezalandırma ve politika boyutuyla sürecin içinde yer alması önem arz ettiğini “ dile getirdi.

Doyran, “bu etkinliğin çok taraflı yaklaşım perspektifinden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Kızılay işbirliğinde gerçekleştirildiğini ve söz konusu faaliyetin gerçekleştirilmesine yönelik kamu personelinin kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda bilgi ve farkındalığının artırılması amacıyla bakanlığın koordinasyonunda 2018 yılı içerisinde 81 ilde ilgili kurum ve kuruluşlarda görev yapan kamu görevlilerine yönelik "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eğitim Seminerleri"  verildiğini, söz konusu eğitimlerin sürekliliğini sağlamak ve farklı hedef gruplara ulaşmak adına 2019 yılında da devam edeceğini” söyledi. 

Konferans sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Kürkçü tarafından, ŞÖNİM Müdürü Azize Doyran’a Ağaç Dikme Sertifikası verildi.