Kamu Personelleri

Aile Bakanlığının Kendi İçinde Personel Rejimini Yapması Lazım

Kamupersoneli.net her kesimin sorunlarını yayımlamayı sürdürüyor. Sitemize çok fazla kişi tarafından iletilen konulardan biri de Aile Bakanlığı’nda ek ders karşılığı çalışan personellerin özlük durumu, maaş durumları ve çalışma şartlarıdır. Önce sitemize gelen yazıyı aşağıda aynen aktaralım, sonra her zamanki gibi değerlendirmelerde bulunacağız.

Ek Ders Karşılığı Personeller: İkinci Sınıf Personel Muamelesi Görüyoruz

“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı İl Müdürlüklerinde ek ders saat ücreti karşılığında mesailerini yapan, kimi lisans kimi yüksek lisans mezunu, yaklaşık 800 personel görev yapmaktadır. Bakanlığın asıl işi olan sosyal inceleme görevlerini, Sosyal Hizmet Merkezlerinde yürütülen Hizmet Modellerini büyük bir özveriyle yerine getirmekteler. Aile Bakanlığının tüm kuruluşlarında görev aldıkları gibi kadrolu meslek elemanları ile birlikte aynı işleri yapıp, bakanlığın hizmet birimlerindeki ASIL İŞLERİ yürütmekte ve aynı belgeleri imzalamaktalar.

Resmi tatillerde, bayramlarda, idari izinlerde ve özel izinlerde maaşları çalıştıkları saat üzerinde hesaplandığından ve izin günlerinde çalışmadıklarından alınan ders ücreti daha da düşmektedir. 24.04.2015 tarih ve 29336 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ders ve Ek Ders Uygulamalarına İlişkin Genelge” uyarınca çalışma saatleri haftalık 35’ e çıkartılan bu personeller ancak bu sayede, maaşlarının asgari ücretin üstüne çıkması ve sigorta prim gün sayılarının 30 olması hakkını elde etmişlerdir.

Hastalandıkları günlerde bile kurumlarına gelip işlerini yürütmek zorunda kalıyorlar. Zira alınacak istirahat raporları nedeniyle zaten az olan maaşları düşmekte ve sigorta primleri eksik yatırılmakta. Kadrolu olan meslek elemanları ile ASIL İŞLERİ yaptıkları halde özlük hakları karşılaştırılmayacak derecede geride kalmaktadır. Kendilerini taşeron personel ile kıyasladıkları zaman bile onların haklarının hiçbirinin kendilerinde mevcut olmadığını görmektedirler. Nitekim alınan ücretler arasındaki fark bu personelin mağduriyetlerini gözler önüne sermektedir.

Bu personelin tabi olduğu sadece bir genelge olması, İş kanununda yer alan birçok hükmün bu personeli kapsamaması (Örneğin yıllık izin hakkı), Hukuki eksiklik ve söz konusu personelin çalışma şeklini düzenleyen bir yönetmelik olmayışı, Bu personelle ilgili tek inisiyatifin çalışılan kuruluşlara ve bu kuruluşların amirlerine bırakılmış olduğunu göstermektedir. Bu meslek elemanlarının çoğu ikinci sınıf personel muamelesi görmektedir, kendilerine meslek elemanı saygınlığı gösterilmemektedir. Bazı kuruluşlarda imza yetkisi ve diğer konularda yetkisizleştirilip pasifize edildikleri bir ortamda çalışmak zorunda bırakılmaktadırlar.

Bakanlık merkez teşkilatının bu personel hakkında yayımladığı, illere gönderdiği bir bilgilendirme olmadığı için, bu personeller amirlerin insafına bırakılmış durumdadır. Söz konusu personel, 657’ ye tabi meslektaşlarıyla aynı işi yapmalarına rağmen, maruz kaldıkları ikinci sınıf personel tavrını, eksik mali ve sosyal haklarını bir tarafa bırakıp her kurumda karşılaşılan keyfi uygulamaların sona erdirilmesini amaçlıyorlar. Mevcut mevzuat eksikliklerinden kaynaklı olarak sık sık yaşanan, idareci inisiyatifinin olumsuz kullanılmasının önüne geçmek amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının acilen bu konuya ilişkin somut adımlar atması, tüm taşra teşkilatına dair yapacağı resmi bir bilgilendirme ve(ya) hazırlayacağı bir yönetmelikle bu personellerin; statü, mesleki yeterlilik, sosyal İnceleme raporu yazma, İmza yetkisi, Yıllık ücretli izin, Yolluk alabilme vb. konularında fikir ve uygulama birliği sağlaması gerekmektedir. Ek ders karşılığı personeller, meslektaşlarının yarısı maaş almaya razı belki ama bu keyfi uygulamalar altında ezilmekten bıkmış durumdalar.

Bakanlık acilen en mağdur çalışanlarının, mağduriyetlerini daha da arttırmamak adına somut adımlar atmalıdır.”

Kamupersoneli.net Değerlendirmesi: Aile Bakanlığı’nda kadrolu personel, ek ders karşılığı personel, taşeron personel ve taşeron ASDEP personeli çalışmaktadır. Vakıf personelleri de var ama onları şimdilik saymıyoruz. Aynı işi yapan ve aynı binada çalışan meslek elemanları arasında kadrolu-taşeron-ek ders ücret karşılığı ayrımı vardır. Aynı okuldan ve aynı bölümden mezun olmuş kişiler farklı statülerde ve unvanlarda çalışmaktadır. Maaşları da aynı değildir, özlük hakları da aynı değildir. Üstelik taşeron ve ek ders karşılığı çalışanlar işe girerken herhangi bir ilanla dahi girmemiştir. (ASDEP personelleri hariç) Dolayısıyla Aile Bakanlığı’nın kendi içinde bir personel rejimi yapmasında fayda vardır diye düşünüyoruz.

Bizim en çok sevdiğimiz, takdir ettiğimiz Bakanlıklardan biridir Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı. Bunun için de Bakanlığımızın personel sorunlarını masaya yatırması ve kısa zaman içinde çözmesiyle eminiz ki çalışanları çok memnun olacaktır.

Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

Bir Yorum

  1. tabi bi aile bakanlığında var haksızlığa uğrayan personel , zaten bi karayolları var bi siz varsınız doğru , yes , righttt !!!!

  2. kamupersoneli tebrik ediyorum güzel bir konuya değinmişsiniz

  3. Ek ders karşılığı çalışanların sesini duyurduğunuz için teşekkür ederiz. En kısa sürede özlük haklarımıza ve hak ettiğimiz yerlere kavuşmak ümidi ile .

  4. Aile Bakanlığında Ek Ders Karşılığı çalışanlar Kamuda çalışanlar içinde en mağdur kesimdir. Bir defa özlük hakları yok. Yıllardır çalışmalarına rağmen tek bir gün izin kullanamamışlardır. Rapor aldıklarında ücretleri kesilmekte ve zor durumda kalmaktadırlar. Müdürlerden sonra gelmelerine rağmen bulundukları statü nedeniyle ücret ve diğer haklar yönünden en altta kalmaktadır. Her yıl sonu acaba seneye devam edecek miyim korkusu vardır. çünkü gelecekleri amirlerinin iki dudağı arasındadır. İş güvencesi ve diğer haklarının olmayışı nedeniyle keyfi muamelelere maruz kalmaktadır. Her şeyden önemlisi tam zamanlı ve kalifiye çalışanlar olmasına rağmen bu göz ardı edilmektedir. Başta Cumhurbaşkanımız ve hükümet olmak üzere tüm yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz. Bu konuda bizlere yardımcı olan destek olan KAMUPERSONELİ.NET sitesine ve yöneticilerine tüm arkadaşlar adına teşekkür ediyorum.

  5. Haber icin cok tesekkurler sesimiz oldugunuz icin. InsAllah ozluk haklarımıza kavusurz bizde en kisa zamanda

  6. Bakanligin adi aile ve sosyal politikalar fakat icerik isimden cok uzak. Ekdersli bir hemsire olarak soyluyorum. Hem hamileyim hem de 2 yasinda kizim var. Bayramda seyranda ailemden ayriyim. Izin hakkim yok. Dusuk riskim oldugu icin hastanede yattim ve cikista rapor aldim. Maasimim ceyregi kesildi. Bu haksizlik. Bir aile olmak icin cabalarken aile bakanliginin ozluk haklarimizi kisitlamasi cok yanlis. Tum ekdersli meslek elemanlari olarak dikkat ve Ozveri istiyoruz.

  7. İkinci sınıf çalışan muamelesi görmek çok üzücü ve aile Bakanlığına hiç yakışmıyor. Bir Ek ders çalışanı olarak bakanımızdan sorunlarımıza çözüm getirmesini talep ediyoruz.

  8. Ek ders karşılığı çalışanlar olarak emeğimizin karşılığını almak, hor gorülmemek istiyoruz… desteğiniz icin teşekkürler.

  9. Hayret doğrusu. Sonunda birileri Aile ve Sosyal Politikalar’da ek ders karşılığı çalışan personelin çığlığını duymuş. Uzun zamandır takip ediyorum, tüm Bakanlık görevlileri ve devlet erkanı bu arkadaşları görmezden geliyor. Dünya üzerinde adı aile olup da personeline doğum izni ve birçok özlük hakkı vermeyen tek bakanlık ülkemizdedir galiba, kendilerini alkışlıyoruz  ve ek ders karşılığı çalışan meslek elemanına bakım ve temizlik personelinden daha düşük maaş veren bakanlık olma rekorunu da kendinde bulundurduğu için ayrıca kutluyoruz. Tüm düzeltme girişimleri Milli Eğitimdekiler de ek dersli onlar da talep eder deyip geri çevriliyor. Oysa ki Milli Eğitim’de ek dersli bir personel yaz tatili ve sömestr tatillerinde çalışmaz ve kurumu ile ilişiği kesilirken bu arkadaşlar yılın on iki ayı nefes almadan ve yıllık izinleri olmadan çalışıyor. Aslında ucuza “insan” çalıştırıyorlar işte niye düzeltme yapsınlar ki.. “Adalet” ve “Kalkınma” bu şekilde nasıl sağlanır orası muamma vesselam..

  10. Ek ders karşılığı çalışanların sesini duyurduğunuz için teşekkür ederiz. En kısa zamanda sesimiz duyulur ve gerekli iyileştirmeler yapılır…..

  11. Hangi sosyal devlet anlayışı 12 ay personel calistirip yıllık izin vermez, en az 3 çocuk diyoruz ek dersliye süt izni vermiyoruz. Biz canımız pahasına dağda bayirda köyde kentte özverili bir sekilde Sosyal inceleme yaparak, evde bakım hizmeti götürerek Sosyal devlet mesajını veriyoruz. Peki ek dersli, onlara sosyal devlet yok mu ?