AİHM'den Roj TV kararı

Güncelleme Tarihi:

AİHMden Roj TV kararı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2018 11:30

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Roj TV'nin yayınını iptal eden Danimarka aleyhine yaptığı başvuruyu kabul etmedi.

Haberin Devamı

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2006-2010 arasında yaptığı yayınlarda terör örgütü PKK’nın propagandasını yaptığı gerekçesiyle Danimarka tarafından yayın lisansı iptal edilen Roj TV’nin bu ülkeye karşı yaptığı başvuruyu esastan incelemeye almadan kabul edilemez buldu.

Roj TV, Danimarka’nın 2003’te verdiği lisans ile 2004’te uydu üzerinden yayına başlamıştı. Danimarka yargısı, 2010’da, PKK’nın Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinde olduğuna ve sadece PKK’nın görüşlerine yer verildiğine dayanarak ceza yasasının terörle mücadele maddelerinin ihlal edildiğine karar verdi. Bu bağlamda 2.6 milyon Danimarka kronu para cezası verildi.

Roj TV, kararı temyize götürdü. Üst mahkeme ise kararı onamakla kalmayıp kapsamını genişletti. Doğu Danimarka Yüksek Mahkemesi, para cezasını 5 milyon Danimarka kronuna yükseltti ve televizyonun lisansını iptal etti. Bu karara yönelik temyiz başvurusu da sonuç vermedi. Roj TV, 2013’te iflasını ilan etti.

Haberin Devamı

Danimarka yargısından sonuç alamayan Roj TV, 2014’te konuyu Strasbourg’a taşıdı. Başvuruda Danimarka’nın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğünü garanti altına alan 10’uncu maddesini ihlal ettiği tezi işlendi.

AİHM, yaptığı değerlendirme sonunda, karara konu olan 2006-2010 döneminde Roj TV’nin belirgin biçimde terör örgütü PKK tarafından finanse edildiğine, programların şiddete ve terörist aktiviteleri desteğe teşvik içerdiğine kanaat getirdi. Bu bağlamda da Roj TV’nin faaliyetlerinin AİHS’nin hakları kötüye kullanmayı yasaklayan 17’inci maddesinin kapsamına girdiğine ve bu nedenle de 10’uncu madde tarafından sağlanan korumaya konu olamayacağına karar verdi.
Mahkeme, Roj TV’nin 10’uncu maddeyi gerçek amacından saptırdığını ve ifade özgürlüğü hakkını AİHS’nin değerlerine karşıt şekilde kullandığını gözlemlediğinden başvuruyu kabul edilemez ilan ederek reddetti.

.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!