Abant İzzet Baysal Üniversitesi Genç TEMA Topluluğu ve Gıda Topluluğu tarafından 22 Mart Birleşmiş Milletler Dünya Su Günü Paneli düzenledi.

Her sene çeşitli etkinlikler ile kutlanan dünya su günü Abant İzzet Baysal Üniversitesinde TEMA Vakfı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, Çevre Mühendisi Doç. Dr. Nusret Karakaya, Yüksek Gıda Mühendisi Abadullah Aygören ve Belediye Arıtma Su Müdürlüğünden Erol Aslan’nın panel konuşmacısı olarak katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Panelde, Gıda Topluluğu Başkan vekili Hilal Hancı açılış konuşması yaptı. Hancı, “İlk kez 1992'de Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda önerilen "Dünya Su Günü", gerek BM üyelerinin, gerekse diğer dünya ülkelerinin giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmasının sağlanmasında teşvik olması amacıyla bu isme bir gün adamak anlamında oluşturuldu.”  dedi.

Genç TEMA Topluluğu başkanı Mücahit Varlı panel sonunda yaptığı konuşmada, “Su varlığını korumak için mevcut kanun ve yönetmeliklerin geliştirilmesi gerekiyor. Öncelikle suyu korumayı ve geliştirmeyi hedefleyen bir su kanununun yasalaşması gerekiyor. 2016 yılında Türkiye’deki su sorunlarını tespit edebilmek için vatandaş bilimi yöntemi ve gönüllülerimizin kıymetli destekleri ile Türkiye Su Varlıklarına Yönelik Tehditler Haritası’nı hayata geçirildi. Sularımız kirleniyor. Bizler bugün “Su için Doğa” temasıyla suyun korunması gereken doğal bir varlık olduğunun altını çiziyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim