Sözlerin önemi

04.11.2019 - 22:12 | Son Güncellenme: 04.11.2019 - 22:12

Sözlerin önemi

Söz ola kese savaşı söz ola bitire başı

Yunus Emre

Koca Yunus’un yüzyıllar önce söylediği yukarıdaki söz, kullandığımız ifadelerin kimi zaman bir savaşı bitirecek kadar değer taşıyacağını, kimileyin de kellemizi kaybetmemize yol açacak sonuçlar verebileceğini anlatıyor. Peki, Ersun Yanal’ın bu son derece gereksiz ve tatsız sözleri sizce hangi türden bir sonuca yol açabilir?

Bu kadar üstün bir oyundan puan alamadan çıkmak, üstelik liderlik keyfini kaçırmak elbette ki cansıkıcıdır ve bundan doğan öfke nedeniyle ağzınızdan çıkan bazı sözleri özenle seçemeyebilirsiniz. Ancak Ersun Yanal’ın 17 rakibi de aşağılayıcı sözleri, sorun yaratıcı niteliktedir. Bunun mutlaka birtakım faturaları olacaktır. Rakiplerin bundan böyle Fenerbahçe’ye karşı çok daha hırslı ve mücadeleci bir oyun ortaya koymaları, en sıradan sonuçlardan biri olur.

Aynı durumu ifade etmenin çok daha uygun yolları var. Örneğin, bu tür yenilgilerin kimi durumlarda şampiyonluğu getirecek bir sıçramayı sağlayacağını ileri sürebilirsiniz. Oynadığınız oyun nedeniyle yarıştığınız rakiplerin hepsinden yüksek şampiyonluk şansınızın olduğunu da söyleyebilirsiniz. Örneğin, ’Taraftarlar merak etmesin, sezon sonunda puan cetvelinin tepesinde biz olacağız’ gibisinden bir söylem çok daha sağlıklı olmaz mı?

Evet, saha dışında herşeyin Fenerbahçe için ayarlandığının sürekli iddia edilmesi, Ersun Yanal’ınsa bu çok kolay gösterilen hedefe ulaşma konusunda yetersiz kalabileceği yolundaki eleştiriler elbette ki yıpratıcı. İyi de, onlara sadece bir selam gönderme nezaketiyle bu işi halledebiliyorsanız, şampiyonluk yarışındakileri değil bütün rakipleri karşınıza alacak bir söyleme niçin başvuruyorsunuz?

Ali Koç’un Ersun Yanal’ı bu göreve kesinlikle isteksiz olarak getirdiğini herkes kadar kendisi de biliyor. Çok parlak sanılan sezon başlangıcıyla bu sorun geride kalmış gibi görünürken olmadık yenilgiler haliyle akıllara birşeyleri getiriyor. Bu da Ersun Yanal’ı tedirgin ediyor ve hırçınlaştırıyor. Her kaybedilen maçtan sonra şampiyonluk olacaklarını söylemenin bir anlamı yok! Yenile yenile şampiyonluk olma gibi bir durum icat edildi de bizim haberimiz mi olmadı?

Gerek yöneticilerin gerekse teknik adamların birtakım sözlerinin, olumlu yönde ne kadar önemli sonuçlar verebildiğine ilişkin bir başka örnek de Umut Bulut’un durumu. Bu oyuncunun Galatasaray’dan uzaklaştırılmasının ardından göreve gelen Fatih Terim, “Ben olsam Umut’u göndermezdim” dedi. Bunu Sabri Sarıoğlu için de söyledi.

Kim bilir Umut Bulut’un her Fenerbahçe maçında öteki karşılaşmalardan daha iyi oynamasında bunun da rolü vardır.
Çünkü Terim’in o sözleri, Galatasaray’dan ayrılmak zorunda kaldığı için elbette ki üzgün ve kırgın olan Umut Bulut için müthiş bir motivasyondur. Bu memleketin en önemli futbol adamı, onu hala Galatasaray seviyesinde görmektedir. Takımında yer veremese de gönlünde yeri olduğunu söylemektedir.

Umut Bulut elbette ki öncelikle takımı ve kendi için oynarken, bu da gönlünün bir yerinde durmaktadır. Dolayısıyla her zamankinden daha fazlasını yapabilmek için de canını dişine takacaktır. Zaten olan da budur…

Evet, maçların saha dışında kazanıldığına ilişkin bir yığın tevatür, bizim zehirli bir bataklık olan futbol dünyamızda dolanıp durur. Saha dışında maç kazanmanın sağlıklı yollarından biri de, ağzınızdan çıkan sözlere dikkat etmenizdir. Yoksa zaten hiç az olmayan dertlerinize yenilerini eklemiş olursunuz.

Senin için hazırladığımız haberler