Bu yılki kutlama programı, Vali Necmeddin Kılıç, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Garnizon Komutanı J. Alb. Çetin Öcal, İl Jandarma Komutanı J. Pers. Alb. Abdurrahman Başbuğ, İl Emniyet Müdürü Murat Kolcu, CHP İl Başkanı Hasan Suvacı, MHP İl Başkanı Mehmet Akif Aras, ÇESOB Başkanı Yalçın Kılıç ve diğer yetkililerin Belediye önünden yürüyüşüyle başladı.

Mehter Takımı eşliğinde Gazi Caddesi boyunca Pirbaba Parkı’na kadar yürüyen protokol üyeleri esnafa ve yurttaşlara gül dağıttı.

Pirbaba Parkı’ndaki kutlama programı Çorum Belediyesi Mehter Takımı’nın konseriyle başladı.

ÇESOB Başkanı Yalçın Kılıç yaptığı konuşmada Ahilik geleneğine çok önem verdiklerini belirterek, evrensel değerlere sahip olan bu kültürü yıllar boyu yaşatacaklarını söyledi.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü de bir toplumu, millî ve manevî değerlerinin güçlü kıldığına dikkat çekerek, “Ahilik geleneği de bu tür değerlerimizden biridir. Ahilik değerlerini toplumsal hayatımıza adapte etmeliyiz. Zor bir süreçten geçen ülkemizin bugün her zamankinden daha fazla esnafımızın birlik ve beraberliğine ihtiyacı var.” dedi.

Son olarak kürsüye gelen Vali Necmeddin Kılıç ise Türkler’in 1071’de Anadolu’ya millî değerleriyle geldiğini anımsatarak, “Avrupa skolazmin pençesinde inlerken biz Ahilik’i kuruyorduk. Ortaçağ, Avrupa için karanlık bir çağ iken bizim ise medeniyette zirve yaptığımız dönemdi.” dedi.

Ahilik kültürünün yüzyıllar boyunca Anadolu toprakları üzerinde yeşermiş bir zenginlik olduğunu dile getiren Vali Kılıç, paylaşma ve dayanışma duygularını simgeleyen Ahilik kültürünün yaşatılması gerektiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından ÇESOB Başkanı Yalçın Kılıç, Ahilik Haftası kutlama etkinliklerine katkılarından ötürü Vali Necmeddin Kılıç, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Fikret Yıldırım’a birer teşekkür plâketi takdim etti.

Program, İlin Ahisi seçilen Kemal Uğurel, İlin Kalfası, kuaför Destina Yasakçı ve İlin Çırağı mobilyacı Yasin Mert Bıyık’a protokol üyeleri tarafından teşekkür belgesi verilmesi ve lise öğrencilerine yönelik düzenlenen “Ahilik” konulu şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin dağıtılmasıyla devam etti.

Çorum Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları ekibinin gösterisinin ardından Kafkas Halk Dansları Grubu sahne aldı.

Daha sonra ÇESOB Başkanı Yalçın Kılıç tarafından Yılın Ahisi Kemal Uğurel’e kaftan giydirildi.

Etkinlik, katılımcılara Ahilik Pilavı ve helva ikram edilmesiyle sona erdi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim