Özel PARKHAYAT Akşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve doğum Uzmanı Op.Dr. Hicran Kanat halk arasında "prenses doğum" olarak da bilinen Epidural analjezi ile doğum (ağrısız doğum) hakkında bilgiler verdi.

 

Op. Dr. Hicran Kanat PARKHAYAT Akşehir Hastanesinde uygulanan ve yüksek hasta memnuniyetiyle sonuçlanan “Ağrısız Doğum” la ilgili bilinenleri ve bilinmeyenleri anlattı.

 

Epidural analjezi anne adayının normal doğum öncesinde bel kısmından omurga aralığından bir kateter yardımıyla anestezik madde verilerek belden aşağısında ağrının hissedilmesini engelleyen bir işlemdir.

 

Doğum sancıları karında ve kasıklarda kasılma ve basınç olarak hissedilir, ağrı ve acı hissedilmez. Sezaryen öncesi ise buna benzer şekilde "spinal anestezi" yapılır. Sezaryende de epidural analjezi yada kombine epidural-spinal yöntem uygulanabilir. Anne sezaryen sırasında vücudunun alt kısmı ile ilgili hiç ağrı duymaz. Anne bebeğini operasyon sırasında doğar doğmaz görebilir.

 

Normal doğumda rahim ağzı açıklığı yaklaşık 4 cm olduğunda ve anne sancıları düzenli oluşmaya başladığında işlem uygulanmalıdır, daha önce yapılması kasılmaları azaltarak doğumu yavaşlatabilir.

 

Uygulama sırasında anne belini dışarıya çıkaracak şekilde oturur. İşlemin yapılacağı bölge antiseptik solüsyonla temizlenir ve lokal anestezi ile uyuşturulur. Daha sonra özel çok ince iğne ile bel bölgesinden omurilikteki epidural aralığa ilaç verilir. Genellikle daha sonra tekrar ilaç verebilmek için bu aralıkta bir kateter bırakılır.

 

Normal doğumda uygulanan epidural anestezide sezaryendeki epidural anesteziye göre daha az ilaç verilir bu sayede anne bacaklarını da hareket ettirebilir. Sezaryende ise bacaklarını hareket ettiremez. İşlem sonrası nadiren geçici başağrısı olabilir. İdrar yapmada geçici bir zorluk olabilir.

 

PARKHAYAT Akşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Hicran Kanat anne ve baba adaylarından ağrısız doğumla alakalı en sık sorulan sorulara da cevap verdi.

 

Ağrısız doğum amacıyla anneye verilen ilaçların bebeğe zararı dokunup dokunmadığı sorusuna, bu ilaçlar özel bir bölgeye uygun dozda verildiğinde bebeğe zararı olmaz. Tersine anne bağırıp çağırmaktan vazgeçtiği ve düzgün nefes alıp vermeye başladığı için bebeğe giden oksijen miktarı da artar. Bebek doğduğunda daha canlı ve hareketli olur, dedi.

 

Ağrısız doğum yaptırılan annelerin ‘sakat kalabileceği’ iddiası doğru mudur? Sorusuna cevap veren Dr. Kanat; Ağrısız doğumda kullanılan kateterler omuriliği örten zarların dışına yerleştirilir. Yani annenin belinden ‘su’ alınmaz. Tekniğine uygun olarak yapıldığında ağrısız doğumun anneye hiçbir zararı yoktur. Aksine anne ağrı hissetmediği için doğum sırasında hırpalanmaz, yorgun düşmez. Bebek doğarken uterus kasılmalarıyla birlikte nefesini tutup ıkınarak bizzat kendiside doğuma yardımcı olur. Doğumdan sonra da en kısa zamanda bebeğine bakacak hale gelir, dedi.