Şule Çet'in şüpheli bir biçimde yaşamını yitirmesine ilişkin devam eden davada savcılık, katil zanlıları Çağatay Aksu ile Berk Akand'ın kasten öldürme, cinsel saldırı ve kasten öldürmeye yardım etme suçlarından cezalandırılmasını istedi. Duruşma 4 Aralık'a ertelendi

Ağırlaştırılmış müebbet talebi

BURCU CANSU

Üniversite öğrencisi 22 yaşındaki Şule Çet’in geçen yıl Ankara’da bir plazanın 20. katından düşerek şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmesine ilişkin devam eden ve Çağatay Aksu ile Berk Akand'ın cinayet zanlıları olarak yargılandığı dava 4 Aralık'a ertelendi.

Duruşmada mütaalasını açıklayan savcılık, sanık Çağatay Aksu’nun kasten öldürmeden yargılanmasını talep ederken cinsel saldırıdan cezalandırılmasını istedi. Sanık Berk Akand’ın ise yardım etme ve kasten öldürme suçlamalarıyla cezalandırılmalarını talep etti.

Sanıklar Çağatay Aksu ve Berk Akand, Ankara 31’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde cinayet, nitelikli cinsel saldırı ve hürriyeti tehdit suçlarından tekrar hakim karşısına çıktı.

Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Çağatay Aksu ve Berk Akand ile Şule Çet'in babası İsmail Çet, aile yakınları, tarafların avukatları ile davaya müdahil olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının avukatı katıldı.

RAPOR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Duruşma öncesi kadın örgütleri Adliye önünde bir araya geldi. "Erkek adalet değil gerçek adalet" ve "Adalet için ses ver" pankartları açıldı. Kadın örgütleri, sanık aileleri tarafından AKP ve MHP milletvekillerine sunulmak üzere hazırlanan 141 sayfalık rapor hakkında suç duyurusunda bulunulacağını açıkladı. Yapılan ortak açıklamada, "Katledilen bütün kadınlar için isyandayız. Adalet yerini bulana kadar da mücadele etmeye devam edeceğiz" denildi.

Öğrencisi tarafından katledilen Ceren Damar'ın babasi Mustafa Damar da, kadın cinayetleri konusunda herkesi duyarlı olmaya çağırdı.

sule-cet-davasinda-5-durusma-basladi-651661-1.

'ŞULE'NİN PSİKOLOJİSİ İYİYDİ'

Şule Çet'in eski erkek arkadaşı Muhammet Furkan, tanık olarak dinlendi. Şule ile 1,5 yıllık ilişkileri olduğunu belirten Furkan şunları söyledi:

"Ölümünden 3-4 gün önce işyerime geldiğinde eski patronları ile görüşeceğini söylemişti. Olay günü telefonla konuştuk. O gün ne yapacağını bilmiyordum, gizlediği için değil sormadığım için... Yoksa öncesinde görüşeceğini söylemişti. Ertesi sabah Şule'nin ölüm haberini aldım. Olaydan 3 veya 4 gün önce yüzyüze görüştüm. Sanık avukatlarının iddiası olduğu için söylüyorum. Utanarak söylüyorum, en son cinsel ilişkimiz 8-9 gün önce oldu. Yine utanarak söylüyorum aramızda hiç ters ilişki olmadı. Şule'nin psikolojisi iyiydi. Ev ile alakalı boya yapmışlardı mutluydu. Düzenli kullandığı psikiyatri ilacı yoktu. En son görüşmemizde de çok neşeliydi. Çok mutluyduk."

'SANIKLARI GÖRMEK İSTEMEDİM'

Sanık avukatlarından Paşa Buyukayar, "Olaydan sonra Lilia bana söylemek istemedi sonra bilgi almak için en yakın karakola gittim dediniz. İlk ifadenizde ise Liliadan bahsetmiyorsunuz" dediğinde Furkan, " Haberi Engin isimli şahıstan aldım" dedi.

Sanık Berk Akand avukatı Hüseyin Ayan, "Şule'nin ölümünden sonra sosyal medya hesabınızdan asağı sarkıtılan bir insan fotoğrafı paylaştınız, neden?" diye sorduğunda Furkan, "Olaydan en az 6 ay sonra çekilen bir fotoğraf. Kimse benim psikolojimi konusmadi, yasadigim sehri degistirdim" dedi.

Avukat Ayan, "Birkaç gün sonra tatilde bir kız ile çekilmis fotoğraflarınız var" dediğinde salondan 'sanane' diye itiraz edildi. Ayan, "Olay gunu Şule'nin, 'Ağzıma sıçtı, ağzıma' dedigi mesaji var. Şule'ye ne dedi de intihara sürükledi?" dediğinde Furkan, "Olay günü 23.00'den önce iyi geceler şeklinde bir mesajlaşmamız oldu" yanıtı verdi.

Furkan, olayın cinayet ve tecavüz olduğunun açığa çıktığını söylemesi üzerine sanık Berk Akand avukatı İskender Pala, "Birçok insan katıldı duruşmaya, siz neden gelmediniz. Sanıkların yüzüne bakmak istemediniz mi?" diye sorduğunda ise Furkan, "Hayır, bakmak istemedim" dedi

'İLİŞKİSİNİ SANA MI SORACAK?'

Sanık Aksu, "Lilia ve Furkan yalan söylüyor. Olay gecesi görüşmediğini ifade ediyor ama ben katılmıyorum. Aileye atılan Furkan öğrendi geliyor mesajı var" dediğinde Furkan, "Lilia ile olay akşamı asla konuşmadık. O gün Şule'nin orada olduğunu bilmiyordum. Evde uyuyordum" dedi. Aksu, "Maaşını nasıl alıyordu bunu bile bilmiyor, nasıl ilişki anlamadık" dediğinde ise "Nasıl ilişki anlamadım" dediğinde salondan "ilişkisini sana mı soracak" diye tepki gösterildi.

BİRBİRİYLE MEKTUPLAŞMIŞLAR

Şule Çet ailesinin avukatı Onur Tatar duruşma öncesi kendilerine sanık avukatları tarafından mektup ulaştırıldığını söyledi. Tatar, “Mektuplar Çağatay Aksu’nun aynı suçtan yargılandığı Berk Akand’a yazdığı iddia edilen mektuplar. Çağatay Aksu ve Berk Akand mektuplara baksın” dedi. Sanıklar mektupları yazdıklarını doğruladı.

Avukat Tatar'ın “Neden mektup yazma ihtiyacı hissettiniz karşılıklı?” sorusuna sanık Çağatay Aksu, “Başından beri görüşemiyorduk. Dosyalar bana geliyordu. Ben sadece dosyaya gelen evrakları Berk’e aktarıyordum” dedi.

Berk Akand ise “Çağatay görüştüğümüzde vermişti. Çağatay bana bir şeylerden bahsediyordum. Buraya gelirken veriyordu” yanıtını verdi.

'YA BERABER ÇIKARIZ YA DA BATARIZ'

Mağdur avukatı Tatar sanık Çağatay Aksu’ya, “Bir mektubunda sanık Berk Akand’a diyorsun ki ‘ya beraber çıkarız ya da batarız.’ Neden bunu söyledin?” diye sordu. Sanık Çağatay Aksu, “Burada yargılanmamızdan belli. Bunun sonucu olarak söyledim. Bunu söylemem normal. Nereye çekmek zorunda kalıyorsunuz” yanıtını verdi.

Mağdur avukat Tatar’ın, “Maktul Şule Çet’in on parmağından dokuzunda sanıklara ait DNA çıktı deniyor” sözlerinin ardından sanık avukatları itiraz etti. Avukatlar arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.

Çağatay Aksu, “Benim DNA’m çıkmadı. Yalan söylüyor efendim” dedi.

DELİLLER SİLİNMİŞ

Çet ailesinin avukatı Umur Yıldırım, tanık Pınar Turgut ve sanık Berk Akand’ın tüm arama kayıtlarının ve mesajlarının silindiğinin tespit edildiğini vurgulayarak, “Olay gününe ait birçok delil silinmiş” dedi. Şule Çet’in iç çamaşırının hala kayıp olduğu ve incelenmediği Yıldırım’ın ifadesi arasında yer aldı.

SAVCILIK MÜTALAASINI VERDİ

Savcılık makamı mütalaasını sundu. Savcılık mütalaada, sanık Çağatay Aksu’nun kasten öldürmeden yargılanmasını talep ederken cinsel saldırıdan cezalandırılmasını istedi. Sanık Berk Akand’ın ise yardım etme ve kasten öldürme suçlamalarıyla cezalandırılmalarını talep etti.

'CİNSEL SALDIRIDAN YARGILANMALI'

Çet ailesinin avukatı Umur Yıldırım, " Bugüne kadar ortaya konulan deliller, cinsel saldırıyı ortaya koyuyor" diyerek sanık Berk Akand'ın da cinsel saldırı suçundan da cezalandırılmasını istedi.

'SUÇUM VARSA ASIN'

Savcı mütalaası ile ilgili sanık Çağatay Aksu, "Raporlara rağmen cinsel saldırı olduğunu söylüyorsunuz. Nasıl böyle bir şeyden bahsediyorsunuz. Bu dava saçma sapan şeylerle bugüne kadar getirildi. Iç çamaşırı olayı ya sınır krizi geçireceğim. Iç çamaşırı falan kayıp değil. Sürekli yanılma ile bugüne kadar gelindi. Bir delil bulduğunuzda beni asın. Şüpheniz varsa söyleyin ben gideririm. Örgü kazak giydiriyoruz ama göbeğini örtmüyoruz, olabilir mi? Suçu islemedigimiz ortada. Allah rızası için bende bir suç bulursanız beni asın" dedi.

'MESAJLARI SİLDİM'

Sanık Berk Akand, "Gecenin dördünde oturduğum sandalyeden böyle bir felaket haber ile uyandırıldım" dedi.

Aksu, Mahkeme Başkanının, Pınar'ın mesajlarının neden olmadığı sorusuna yönelik ise, "Mesajlari sildim. Pınar'ın taciz ediyorsun demesi üzerine zoruma gitti sildim mesajları" dedi.

BERAATİNİ TALEP ETTİ

Beraatini talep eden Akand savunmasında şunları söyledi:

Çağatay Aksu uyumadığımı söylüyor. Çağatay in tecavüz edip bir kızı öldürdüğüne inanmıyorum. Çağatay in tek tanığı benim O da kendisini savunmak için söylüyor. Art niyetli değil. Bütün değerler üzerine yemin ediyorum. Bir şey bilsem anlatmak isterdim.

Güvenlikçilerin 'Kız çıktı görmediniz mi' beyanını kabul etmiyorum. Çağatay'ın bardakları yıkadığını söyledim. Benim tek suçum yanımdan kalkan iki insanın ne yaptığını bilmemek mi? Belki alkolü daha az alsam o gün ne yaşandı ise engel olabilirdim.16 aydır ilk defa beraatimi talep ediyorum. Ceza alacaksam harcanacagıma inanıyorum.

Sanık Çağatay Aksu'nun avukatı Levent Ekmen de tahliye talebinde bulundu.

'ÇAĞATAY TARAFINDAN İNTİHARA SÜRÜKLENMİŞ OLABİLİR'

Sanık Berk Akand avukatı Hüseyin Ayan, "Bütün belgeler cinayet değil intihar olduğunu ortaya koyuyor. Somut olayda Şule'nin yolduğunu görüyoruz. Tecavüze uğrayan kişi kendi saçını değil, karşısındakinin saçını yolar. Saçlarını neden elinden bırakmamış. Bunun bir cinayet olduğuna ve tecavüz olduğuna ilişkin hangi delil ortaya konuldu. Şule'nin intihar ettiğini ve ya Çağatay tarafından ya da Furkan tarafından intihara sürüklediğini düşünüyorum. Şule gezip tozan bir tip. Ailesinin gönderdiği para yetmezdi. Hangi barda iş istese bulurdu ama belki orada alırlardı" dedi.

Avukat Ayan'ın "Hangi barda iş istese bulurdu ama belki orada alırlardı" sözlerine salonda bulunanlar 'terbiyesiz' diyerek tepki gösterdi.

Sanık Berk Akand avukatı Paşa Büyükkayaer, "Berk uykusuz olduğunu ve orada uyuduğunu belirtti. Müvekkilim 'Çok kötü şeyler oldu ' mesajını Pınar'a sabah attığını söylüyor. Bu sebeple de olay günü Pınar 'ın tanıklık etmesini istiyor. Pınar ise mesajın gece 02.00 de atıldığını söylüyor. Pınar gerçeğe aykırı beyanda bulunuyor. Bir numaralı sanık olan Çağatay Aksu, Berk Akand 'ın olay esnasında odada olmadığını söylemişti" savunması yaptı.

Sanık Berk Akand'ın avukatı İskender Fatih Balmış, "Mağdur avukatlarının öttürdüğü borazan yeterli kalabalığı toplayamıyor. Acaba bu sanıklar suçsuz mu şüphesi halkta oluşurken savcılık makamında oluşmamış. Ilk karakol ifadesi neyse bugüne kadar tek çelişki bardakların ne zaman yıkandığı. Baş sanık Çağatay olmasına karşın Berk'e ait DNA çıkması kafa karışıklığına sebep oldu. Isırığı ne yaptınız diye şov yaptılar. Olay örgüsü ve sanıkların ifadesi hem aynı. Mektupları sunduk. Mektuplarda da görülüyor ki, Berk odada değil. Ayrıca Çağatay'a bir şey mi yaptın diye soruyor. Çağatay da bir şey yapmadığını söylüyor. Çağatay bardakları birlikte yıkadık diyelim demesine karşın Berk, olaydan sonra yıkandığını söyledi. Mektupların samimiyeti ortada. Mütalaa tartışma konusu" savunması yaptı.

DURUŞMA ERTELENDİ

Savcı mütalaasına itiraz eden sanık avukatları tahliye talebinde bulundu. Sanık avukatlarına savunma için gelecek celseye kadar süre verilmesine, sanıkların tutukluluğunun devamına karar verdi. Duruşma 4 Aralık a ertelendi.

DAVA SÜRECİ

Bir önceki celsede dinlenilen bilirkişi heyeti, olayın sanıkların anlattığı gibi olmadığının görüldüğünü, Şule Çet'in kendini iterek değil, serbest bir şekilde düştüğünü ve bulguların cinsel saldırıya işaret ettiğini söylemişti.

İntihar bulgusu yok

Şule Çet'in ölümünden önceki psikolojik durumunu incelemekle görevlendirilen bilirkişi heyeti, raporunu tamamlamış, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi 3 psikiyatri uzmanından oluşan bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda, 'Maktulün intihar edebileceği konusunda dosyada bir bilgi veya gözlemin olmadığı' belirtilmişti. Raporda ayrıca, Çet'in elindeki bir tutam saç için de 'intihar kanıtı olarak kabul edilemeyeceği' tespitinde bulunulmuştu.