Uluslararası Yılın Kamyonu Ödülü Ford’un ürettiği F-Max’e verildi

Ağır ticaride ödül F-Max’e

ERSOY YAŞARersoy@otosafari.com @ersysr

Tanıtımı yapılan yeni çekici F-Max’in dünya prömiyeri sırasında, her yıl sonucu merakla beklenen ‘Uluslararası Yılın Kamyonu Ödülü’ne bu yıl F-Max’in layık görüldüğü açıklandı.

Yeni çekici F-Max, uluslararası pazarlarda müşterilerin ve filo sahiplerinin beklenti ve taleplerini karşılayacak şekilde tasarlanarak üretildi. Çekicinin geliştirilmesi sürecinde 5 ülkede yürütülen saha çalışmaları sırasında 900 şoför, 44 filo yöneticisine ulaşıldı ve beklentileri doğrultusunda tasarım aşamasına geçildi. Ford Otosan Ar-Ge Merkezi ve İnönü fabrikasında süren 5 yıllık tasarım, geliştirme ve üretim sürecinde 1200 mühendis görev alırken birçok yerli imalatçı da üretim sürecine katkı yaptı. Zorlu şartlarda kullanıcıların ihtiyaç duyduğu güç ve performansı sağlaması amacıyla geliştirilen çekici, 4 kıtada 11 ülkede toplamda 5 milyon kilometre test edildi. Farklı pazar koşullarına uygun olarak geliştirilen çekici, zorlu iklim ve arazi şartlarındaki testleri başarı ile tamamladı.

Geleceğin teknolojilerine odaklanan F-Max modeli, ‘ConnecTruck’ kapsamında bilginin her an ulaşılabilir olmasını; kullanıcıların araçlarına, işlerine ve tüm dış dünyaya entegre olmasını sağlayan özellikler de taşıyor. Markanın bağlantılı ilk ağır ticari aracı olan çekici, harita destekli hız kontrolü, multimedya sistemi gibi teknolojileri de barındırıyor.

Otonom tır konsepti

Fuarın dikkat çeken modellerinden biri de tamamen Ford Otosan tarafından tasarlanan ve üretilen Ford F-Vision konsepti oldu. 4’üncü seviye otonom (sürücüsüz) sürüş deneyimi sunmayı vadeden konsept model, tamamen elektrikli olarak tasarlandı.
Otonom ve manuel sürüş modlarına sahip olan Ford F-Vision, söz konusu sürüş seçenekleri arasında geçiş yaparken ön camların konumları da değişiyor. Markanın gelecek perspektifini yansıtan konsept modelin üretim süreci ve planlaması ile bir bilgi ise henüz paylaşılmadı.