Ağaçtan yapılan çatal çubukla 'su' arıyor

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde, yağışların yetersiz kalması nedeniyle sulama suyu sıkıntısı çeken çiftçiler, çareyi yeraltı sularında arıyor. Bu amaçla ilçede yaşayan Bünyamin Duk (37), kuru dut ve ceviz ağacından yaptığı 'v' şeklinde çatal çubukla yeraltı su kaynaklarını arıyor.

Ağaçtan yapılan çatal çubukla 'su' arıyor - Sayfa 1

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Erkan Dişli, çubukla yer altı suyu bulma yönteminin milattan önce 1300 yıllarına uzandığını belirterek, "Bu konuyla ilgili gerek Avrupa'da, gerekse Amerika'da çubukla su arama örgütleri ve dernekler de kurulmuş. Ama yapılan çalışmalarda daha bilimselliği hiçbir şekilde ortaya konulmamış. Bilim insanları bu konunun yazı- tura olduğunu söylüyorlar" dedi.

114
Ağaçtan yapılan çatal çubukla 'su' arıyor - Sayfa 2

Adilcevaz ilçesi ve çevresinde kış mevsiminde yeterince yağmur yağmaması nedeniyle susuzluk yaşanıyor. Özellikle çiftçiler bu nedenle sulama suyu bulmak için arayış içine girdi. İlçede yaşayan Bünyamin Duk, su bulmak için ağaçtan yaptığı 'v' şeklinde çatal çubukla yeraltı su kaynaklarını arıyor. Kuru dut ve ceviz ağacından yaptığı çatal çubukla evlerin bahçelerinde yeraltı su kaynaklarını arayan, Duk, bu yöntemle şu ana kadar 35 vatandaşa ait tarla ve bahçenin suya kavuşmasına yardımcı olduğunu söyledi.

214
Ağaçtan yapılan çatal çubukla 'su' arıyor - Sayfa 3

VATANDAŞLAR ŞAŞIRDI

İlkel yöntemlerle yapılan bu çalışma, vatandaşları da şaşırttı. İlçe merkezinde kulaktan kulağa duyulan çalışmayı ilginç bulan vatandaşlar, birçok tarlada yeraltı suyunu bulmaya yardımcı olan Duk'u tebrik ettiklerini söyledi.

314
Ağaçtan yapılan çatal çubukla 'su' arıyor - Sayfa 4

'İLKEL YÖNTEMLERLE DAHA ÇABUK BULUNUYOR'

Duk, çubuk tutma yöntemlerinin olduğunu ve tutuş şekillerinin doğru yapıldığı takdirde geleneksel yöntemlerle su bulmanın teknolojik aletlere göre daha kolay olduğunu ifade ederek, "Ben bu işi çocukluğumda amcamdan öğrendim. Amcama heves ederek bu su işini öğrenmeye başladım. Bu işin denemesini ilk olarak kendi tarlamda yaptım ve tarlamda bayağı bir su çıkarttım. İlçemizin sulu tarıma geçmesi için vatandaşlarımıza her konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Gittiğim tüm tarlaların hepsinde su bulduk. Hemen hemen 3 yıla yakındır bu işi yapıyorum. Adilcevaz için sulu tarımı geliştirmek için elimizden geleni yapacağız. Hemen hemen 30- 35 kişinin tarlasında su kaynağı buldum. Bu işi yapmaktan gurur duyuyorum" dedi.

414