Ağaçların yeni yılı böyle kutlandı

Ağaçların yeni yılı Tu Bişvat Sinagoglardan Or Ahayim´e böyle kutlandı.

Toplum
15 Şubat 2017 Çarşamba

ORTAKÖY SİNAGOGU

12 Şubat Pazar günü Tu Bişvat Bayramı, Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın katılımı ile Ortaköy Sinagogunda kalabalık bir yahid grubu eşliğinde coşku ile kutlandı. Saat 17.00 gibi başlayan gece, sırası ile buğday, zeytin, hurma, üzüm, şarap (üzüm suyu), incir, nar ve portakalın berahasının söylenip yendiği geleneksel Tu Bişvat Sederi ile devam etti. Haham Akaali Rav Naftali Haleva’nın yaptığı açıklamalar ile anlam kazanan Seder sofrası, Ortaköy Hanımlar Kolu'nun değerli katkıları ile misafirlerin beğenisini kazandı. Geceye şarkıları ile renk katan Eran Şoef -Niso Kaston ve orkestrasına dinleyiciler alkışlarıyla eşlik ettiler.

Geleneksel olarak düzenlenen Tu Bişvat kutlamasında minik çocukların Hahambaşı Rav İsak Haleva ile birlikte dans etmeleri ile duygusal anlar yaşandı. Sinagog Başkanı Albert Elvaşvili emeği geçen herkese teşekkür ederken 17 senedir eksilmeden bayramları kutlamanın mutluluğunu dile getirdi. Kutlama sonunda yahidler kendilerine bu güzel geceyi yaşama imkânı tanıyan başta Rav Akaali Naftali Haleva olmak üzere tüm Etz Ahayim ailesine içtenlikle şükranlarını sunarken Tu Bişvat kutlamasının her seneye nasip olması dilekleri ile sinagogdan ayrıldılar.

ŞAAR AŞAMAYİM

Tu Bişvat Bayramı Şaar Aşamayim Sinagogunda Şabat seudası sırasında 11 Şubat günü kutlandı. Haham Akaal Rav İsak Alaluf ağaçların çıplak görünümünün altında büyük bir hazırlığın gizli olduğunu, ağaçların köklerinden yukarılara su yürümeye başladığını söyledi. Rav Alaluf Tu Bişvat Bayramının aynı zamanda ağaç dikmek ve gelecek için hazırlık yapmak için çok uygun bir zaman olduğunu sözlerine ekledi. Konuşmadan sonra herkes  kutsal topraklarda yetişen meyveler başta olmak üzere İstanbul Sefarad geleneklerine göre hazırlanan seuda’da bir araya geldi. Her bir meyve için uygun berahalar farklı kişiler tarafından söylenerek yenildi.

Or Ahayim’de  fidanlar dikildi

Bar Mitzva ve Bat Mitzva Kulüpleri Tu Bişvat Bayramı nedeniyle 12 Şubat Pazar günü Balat Ahrida Sinagogunu ziyaret ettiler. 15. Yüzyılın başlarında Makedonya’nın Ohri kentinden göç eden Yahudilerin kurmuş olduğu sinagogun büyüleyici ihtişamı altında Rav İzak Peres’in anlatımıyla tarihçesini öğrendiler. 500 yıldan fazla geçmişi olan Sefer Toralara yakından bakma şansını yakalayan gençler Tevanın bir gemi şeklinde olmasının anlamını da keşfettiler.

Sinagog gezisinden sonra, bir asırdan uzun bir süredir sağlık ve bakım hizmeti veren Balat Or Ahayim Hastanesi gençleri misafir etti. İlk önce hamburger menüsüyle karınlarını doyuran 100 kadar genç, öğretmenleri ile birlikte Rav İsak Peres'in idaresinde Tu Bişvat dualarıyla meyvelerini yediler. Annette Bat Mitzva Kulübü adına kızlar,  Yoel Bar Mitzva Kulübü adına erkekler ve eğitmenleri hastane bahçesinde birer ağaç diktiler ve ektikleri fidanlarla bayramın anlamını daha da çok hissettiler. Ağaç dikiminden sonra herkese Atatürk Ormanındaki Yoel Ülçer Korusunda, kulüp adına dikilen ağaçların sertifikaları verildi. Gençler; fidanlarını sürekli olarak izleyip sahiplenecekleri sloganıyla hastaneden ayrıldılar.

Bir zamanlar büyüklerimizin yaşadığı Balat ve çevresini tanımak, yaşadığımız ortamı yeşillendirmek ve bize verilenlere teşekkür etme bilinci oluşturma imkânı tanıyan bu gezi ve kutlama çocuklar için eşsiz bir deneyim oldu.

ŞİŞLİ  TALMUD  TORA

11 Şubat Cumartesi Şişli Talmud Tora’da Tu Bişvat Bayramı kalabalık bir toplulukla büyük coşkuyla kutlandı. Kiduş’tan sonra meyve ve yemişlerin berahaları sırasıyla çocuklar tarafından okundu. Alvin Levi, İsrail topraklarında yetişen kutsal meyvelerden bahsetti. Mert Nahmias, Yahudi geleneğine göre ağaçların Şevat ayının 15’inde yeniden hayat bulmaya başladığını belirtti. Doruk Eskenazi ile Moti Abravanel kutsal topraklarda ve tüm dünyada bulunan ağaçların ve tabiatın korunması gerektiğini belirttiler. Meva İşcen, buğdayın rolünün eski çağlardan beri insanoğlunun temel ürünlerinden biri olduğunu söyledi. Murat Horman, arpanın İsrail’in güneyindeki Negev Çölünün en kuru topraklarında yetiştiğini belirtti. Berti Kohen, üzümün İsrail toprakları ile ilişkisini, Yoel Tovim, incirin Tora’ya göre çoğalmanın sembolü olduğunu bildirdi. Albert Tovim ise narı şöyle anlattı: “Nar şekli Sefer Tora’yı süslemekte de kullanılmıştır.” Rimon Mert Tastasa, Talmud ile zeytin arasındaki ilişkiden bahsederken Yusuf Özşalom, Bereşit Kitabı ile Tu Bişvat arasındaki bağlantıyı anlattı. Tu Bişvat şiirini Sendi Abravanel, Reyna Bardavit ve Vera Kutiel seslendirdiler.

Tu Bişvat sederi, tempolu söylenen şarkılar, renkli ve hoş gözüken masa düzeni ile güne ayrı bir güzellik kattı.

YENİKÖY TİFERET İSRAEL

Ağaçlar Bayramı Tu Bişvat, Yeniköy'de de  11 Şubat Cumartesi günü kutlandı.  Yeniköy Tiferet İsrael Sinagogu Haham Akaali Rav İzak Peres, tefila sırasındaki konuşmasında Kral Şelomo'nun yazmış olduğu  Şifa Kitabından bahsetti. Kral Şelomo, Tanrı'nın ona bahşetmiş olduğu gelmiş geçmiş en büyük bilgelik seviyesiyle çeşitli meyve ve bitkilerin iyileştirici özelliklerini, Tora'daki gizli anlatımlara dayanarak ortaya çıkarıp yazıya döker. Bu kitap sayesinde herkes şifa bulur, ama malesef Tanrı'dan uzaklaşır. Çünkü onları iyileştirenin  meyve ve bitkilerin içinde saklı olan iyileştirici özellik değil, aslında Tanrı olduğunu unutur. Kral Hizkiyau bunu görür ve Şifa Kitabı'nı gömer. Kral Hizkiyau'nun amacı insanlara acı çektirmek değildir. İnsanların şifayı bitkilerde arayıp Tanrı'dan uzaklaşmalarının, aslında onların gerçekten iyileşmelerini  engellediğini farkeder. Şifa Kitabı hastalığın belirtilerini kapatır, ama fiziksel hastalık olarak kendini gösteren ruhsal eksiklikler üzerine düşünmeyi engeller, bu yüzden sonuç olarak tam bir iyileşme sağlamaz.Kral Hizkiyau'nun kitabı gömmesinden sonra halk tekrar Tanrı'ya yaklaşır. Rav Peres, bitkiler ve meyvelerin bize Tanrı tarafından O'nunla beraber ilerlememiz için verildiğini, amacımızın tekrardan meyve yenilen cennete dönmek olduğunu,bunun için Tanrı'nın bize bahşettiği nimetlerden yararlanırken mutlaka onlara beraha söylememiz gerektiğini anlattı. Dua sonrası seuda salonunda  Tu Bişvat bayramına özel meyveler, açıklamalar ve berahalar eşliğinde  yenildi.