Afyonkarahisar’ın senelerdir çözemediği bir bilmece var ki, dillere destan…
Şehir içi trafik ve toplu ulaşım meselesi…
Son duruma göre; ne değişen bir şey var, ne de kimsenin bir şey bildiği var…
Bu iki konu şimdi öyle bir hale geldi ki, bir şeyler olduğunu herkes biliyor ama, ne olduğunu kimse bilmiyor.
Ya da “bilmiyor” gözüküyor.
Demeçlere bakılırsa, Valilik, Belediye, Emniyet, Üniversiteler, Esnaf odaları, esnaflar, vatandaş, basın hatta ve hatta Milletvekilleri, Bakanlar bile bu işin çözümü için çaba sarfediyor. Herkes elini taşın altına koymuş!…
Yollardaki düzenlemelerden, yeni güzergah tespitlerine, minibüslerle otobüslerin birleştirilmesinden, yeni otobüs ihalelerine kadar envai çeşit alternatif gündeme getiriliyor ve değerlendiriliyor. Bunlar için kafa patlatılıyor, gazete sayfaları beyanatlarla dolup taşıyor.
Ama ortada bir şey yok. Aynı tas, aynı hamam. Vatandaş yine işlemeyen trafiğin, düzensiz araç parklarının, daracık yolların, denetimsizliğin içinde cebelleşip duruyor.
Madem vatandaş kendi haline mevcut bir düzen içinde yaşayıp gidecekse, mevcut karışıklığa bir çözüm bulunmayacak, keşmekeş denetlenmeyecekse, onca kuruma, kuruluşa, yetkiliye ne gerek var ki?
Afyonkarahisar’ın en büyük sorunuyla ilgili olarak perde gerisinde, ikili ilişkilerle, trilyonlar ortaya konularak, her türlü “titr” kullanılarak bir şeyler yapılıyor. “Bir şeyler” yapıldığını şehrin tüm yöneticileri biliyor. Ki, bilmezlerse ortada bir tuhaflık vardır. Ama kimse “şöyle şöyle oluyor” diyemiyor.
Herkes “Ben bilmem, eşim bilir” dercesine hareket ediyor. Sorduğunuz zaman şehrin geleceğini belirlemek için vatandaşın yetki verdiği Belediye Meclis üyelerinden, esnafın hakkını savunması için yetki verdiği esnaf temsilcilerine kadar pek çok kimsenin neler olup bittiğinden haberi yok.
Haberi olanlar, işin dalgöbeğinde olanlar bile “üç maymunu” oynuyor.
Yani Ankara’daki Hükümet senaryoları ya da Suriye’deki iç karışıklıklar bile bu kadar çok bilinmeyenli, gizli saklı değil.
Vatandaştan gizli yapılan her işin sonradan suyunun çıktığını geçmişteki örnekleriyle sıralamak mümkün. Afyonkarahisar’ın en büyük sorunuyla ilgili olarak atılan adımları bilmek, memleketin nereye gittiğini, kimlerin ne alıp, ne verdiğini öğrenmek Afyonkarahisarlılar’ın en doğal hakkı.
Bu hakkı koruması gerekenler konunun gereğini yapar mı, yapmaz mı hep birlikte göreceğiz… SEZER KÜÇÜKKURT – KOCATEPE GAZETESİ