Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

FETÖ’nün okullarıyla en güçlü olduğu yerlerden biri olan Afrika kıtasını incelemek için 5 gün Etiyopya’ya gittik. Türkiye mücadeleye başlamadan önce 54 Afrika ülkesinden 48’in de FETÖ ile ilişkili okul vardı. Maarif Vakfı’nın mücadelesi ile şu anda 21 Afrika ülkesinde okullar Maarif Vakfı’na geçmiş.

Birçok Afrika ülkesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özel talebi nedeniyle ülkesindeki FETÖ okullarını kapatarak Türkiye’ye devrediyor. Okulları kapatacağını açıklayan Etiyopya’da da bugünlerde Maarif Vakfı’na devir için karar bekleniyor...

Haberin Devamı

ADDİS ABABA

Afrika’da FETÖ ile mücadele

FETÖ ile mücadele Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en önem verdiği konu.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ’nün yaptıkları, tüm dünyaya “sizin de başınıza gelebilir” diyerek anlatılıyor.

Hem Türkiye’de hem de dünyada FETÖ ile mücadele çeşitli yollarla yapılıyor.

Türkiye, dünyaya okullarıyla yayılan FETÖ ile mücadele için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özel talimatıyla Türkiye Maarif Vakfı’nı kurdu. Yani Maarif Vakfı FETÖ’nün Türkiye’nin adını kullanarak oluşturduğu yurt dışı yapılanmasının eğitim ayağıyla mücadele için kuruldu.

2016 yılında kurulan Maarif’in şu an dünyada 33 ülkede okulu var. Dünyada toplam 255 eğitim kurumuna sahip olan Maarif’in okullarındaki öğrenci sayısı ise 27 bin 841. 95 ülke ile resmi temas kuran Maarif’in okul devri ve yeni okul açılması için yaptığı protokol sayısı ise 38.

Maarif Vakfı 52 ülkeye direktör atayarak çalışmalara başlamış.

FETÖ’nün en güçlü olduğu yerler ise ABD, Afrika ve Balkan ülkeleri olarak karşımıza çıkıyor.

Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün, FETÖ ile tüm dünyada mücadele ettiklerini özellikle de Afrika’da bir çok ülkenin okullarını kapatmaya ve Türkiye’ye devretmeye başladığını söyledi. Dünya’da 95 ülke ile resmi temas kurduklarını belirten Akgün, 18 ülkede FETÖ ile bağlantılı 189 okulun devir alındığını söyledi. Akgün, 15 ülkede de 66 yeni okulun açıldığını dile getirdi.

Afrika’da FETÖ ile mücadele

Afrika’da FETÖ tablosu

FETÖ ile bağlantılı Afrika’daki okullardaki tabloyu görmek için 5 gün Etiyopya’ya gittik.

Haberin Devamı

Maarif Vakfı mücadeleye başlamadan 54 Afrika ülkesinden 48’in de FETÖ ile ilişkili okul vardı.

Maarif Vakfı’nın mücadelesi ile şu anda 21 Afrika ülkesinde okullar Maarif Vakfı’na geçmiş. Bir çok ülke ile de devir için görüşmeler sürüyor.

FETÖ’nün Afrika’da en güçlü olduğu ülkeler Güney Afrika ve Nijerya. Nijerya’da FETÖ’nün 23, Tanzanya’da 11 okulu var. Kenya’da FETÖ’nün televizyonu bile var.

Zimbabve, Swaziland ve Lesotho gibi 6 ülkede FETÖ okulu yok. Angola ise okulları kapattı ama Türkiye’ye de vermedi.

Genel anlamda mücadelenin başında yüzde 85 Afrika ülkesinde FETÖ okulları varken bu sayı şimdi yüzde 45’ler dolayına düştü.

Osmanlı’nın ilk konsolosluk binasını Maarif aldı

Maarif yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, Osmanlı’nın ilk konsolosluk binası da Harar’da. Maarif Etiyopya Direktörü Levent Şahin ve TİKA Koordinatörü Mehmet Ali Yetiş ile birlikte Türkiye’nin restore ederek aldığı bu konsolosluk binasına gittik. Harar yönetiminden geçen hafta imzayla devralınan binanın restorasyonunu TİKA yapmış. Maarif Vakfı’na devredilen bina kültür merkezi olarak kullanılacak. Kültür Merkezi’nde misafirlerin ağırlanacağı odalar, dil öğrenme merkezi ve çeşitli dükkanlar da olacak.

Haberin Devamı

Afrika’da FETÖ ile mücadele

Etiyopya’daki mücadeleyi yerinde gördük

FETÖ ile ilişkili olan Etiyopya’daki 8 okul ile ilgili ise büyük bir mücadele var.

Hem ülkenin yüzde 50’ye yakınının Müslüman olması hem de Afrika Birliği’nin merkezinin Etiyopya’da olması buradan çıkacak kararın önemini ortaya koyuyor.

Etiyopya’daki mücadeleyi yerinde görmek için Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa ve Harar’ın da olduğu bazı şehirlerde dolaştık, son tabloyu yerinde gördük.

Maarif Vakfı Etiyopya Direktörü Levent Şahin’in misafiri olarak okullarla ilgili son durumu inceledik.

Afrika’da FETÖ ile mücadele

Etiyopya Cumhurbaşkanı, Türkiye ziyaretinde ülkesindeki okulların kapatılacağını ve Türkiye’ye devredileceğini açıklamıştı.

17 Mayıs 2017’de Etiyopya yönetiminin talimatıyla okulların kapatılması için bir süreç başlatılıyor. Ancak bu sırada bu okulların Alman yatırımcıların olduğu belirtilerek süreç yavaşlatılıyor.

Daha sonra devir gerçekleşmiyor ve Alman şirketi gibi gösterilmesi nedeniyle okullar lisanslarını geri alıyor.

Addis Ababa’daki bu okulları yerinde gördük ve çevresinde dolaştık. Okulların çevresinde özel korumalar var. Bizim fotoğraf çekmemizi de engellemeye çalıştılar. Hatta bir süre yolu kapatmalarından ve bize geçit vermemelerinden dolayı araç içerisinde mahsur kaldık.

Şu an ise bir tek Harar’daki okulun lisansı iptal edilmiş olarak bekletiliyor. Buranın da Türkiye Maarif Vakfı’na bugünlerde geçişi için karar bekleniyor. Harar nüfusunun büyük bölümü Müslüman. Yönetimde Türkiye’ye sıcak. Bugünlerde bu okulun devriyle ilgili olumlu bir kararın çıkması bekleniyor.

Afrika Birliği’nin de Etiyopya’da olması nedeniyle bu kararın çıkması diğer ülkelere de örnek teşkil etmesi açısından önemli gözüküyor.

Harar’daki okul geniş bir arazide ve 5-6 ayrı büyük binadan oluşuyor. Şu anda içinde 70 öğrencinin olduğu okulun kapasitesi ise 500 kişilik.

Afrika’da FETÖ ile mücadele

İsrail, Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin etkisi

2018 yılında kurulan yeni hükümet de Etiyopya’daki sürecin yavaşlamasında etkili olmuş gibi gözüküyor. Çünkü ülkede bir süre olağanüstü hal de ilan edilmiş ve devlet yönetimi kademelerinde büyük değişiklikler olmuş.

Hukuksuz işlemler nedeniyle Etiyopya’daki okullarla ilgili dava süreçleri de başlamış ve soruşturmalar açılmış.

Ancak edindiğim izlenim Etiyopya yönetiminin dışardan da etki altına girdiği. Bunlardan öne çıkanlar ise İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Almanya, İngiltere...

Bunlar da Türkiye açısından olumsuz etkenler olarak karşımıza çıkıyor Etiyopya’da.

Bir de Etiyopya’daki FETÖ okulları bankalardan yüksek krediler alarak okullarının kapatılmasını önleme taktiği de yapmaya başlamış.

Etiyopya’nın komşu ülkeleri olan Sudan, Güney Sudan, Somali ve Cibuti’de ise okullar Maarife geçmiş durumda.

Afrika’da FETÖ ile mücadele

Tüm ülkeler için tehdit

Addis Ababa’da Türkiye’nin Etiyopya Büyükelçisi Yaprak Alp ile de sohbet ettik. Alp, Etiyopya ve FETÖ ile mücadele konusunda şunları söyledi:

“Etiyopya, 15 Temmuz hain darbe girişiminin akabinde Türk Hükümeti ve halkına desteğini resmen bildiren ilk ülkelerden biriydi. FETÖ, bu ülkede de yerleşmişti. Nitekim, FETÖ sadece Türkiye için değil, mevcut bulunduğu tüm ülkeler için güvenlik tehdidi oluşturmaktadır. 15 Temmuz gecesi olanlar, FETÖ’nün devleti ele geçirme çabaları tüm ülkeler için bir uyarı işareti olarak görülmelidir. Türkiye ve Etiyopya’nın dostluk ilişkileri çok eskiye dayanmaktadır ve ortak bir kadere sahiptirler; karşılıklı destek için gerekli adımları her zaman atmışlardır. Bu bağlamda da Etiyopya’nın ülkemizle gerekli dayanışmayı göstereceğinden eminim.”