AFET VE MUSİBET ZAMANINDA DUA: RAHMET KAPILARINI AÇAN BİR ANAHTARDIR

Depremler seller, su taşkınları toprak kaymaları, çığ fırtınalar, hortumlar volkanlar yangınlar vb doğal afetler şiddetli soğuklar kuraklık kıtlık vb. savaş, terör ve iç karışıklıklar gibi üzücü ve sıkıntılı durumlarla zaman zaman karşılaşmaktayız. Yüce Rabbim bütün insanlığı semavi ve arazi afet ve musibetlerden korusun ve hepimizi muhafaza eylesin. Bizler bu gibi Afetlerle karşılaşmadan önce her türlü önlem ve tedbiri zamanında ihmal etmeden eksiksiz almalıyız. Sonrasında Üstesinden gelemeyeceğimiz durumlarda ise Allah’a sığınmalı ve bütün benliğimizle O’ndan yardım istemeliyiz.

Zira insan hayatındaki en değerli an, yüce Allah’a yöneldiği ve onunla baş başa kaldığı zaman dilimidir. Allah ile baş başa kalmanın en güzel vasıtası ise duadır. Dua eden insan, bütün varlığı ile Allah’a yönelir ve O’ndan istek ve dilekte bulunur.

Normal zamanlarda dua etmeyen veya Allah’a inanmayan insanlar bile üstesinden gelemedikleri olaylar karşısında, darda kaldıkları ve sıkıntıya düştükleri zamanlarda dua ihtiyacı hissederler. Bu da insanın duaya muhtaç olduğunun delilidir Dua; insanı görünür görünmez kaza, bela ve musibetlerden korur, insanın hayır ve hasenat yapmasına vesile olur, alçak gönüllü olmasını sağlar, insana kulluğu hatırlatır.

RABBİMİZ DUA EDİN İCABET EDEYİM BUYURUYOR

Mü'min Suresi ayet 60 da: “Rabbimiz şöyle buyurdu: Bana dua edin, duanızı kabul edeyim.

Bir başka ayeti kerimede ; “(Ey Peygamberim!) De ki; duanız / ibadetiniz / imanınız olmasa Rabbim size ne diye değer versin?” (Furkân, 25/77)buyurmaktadır.

DUA RAHMET KAPILARINI ACAN BİR ANAHTARDIR

Efendimiz (sav) “Dua, rahmet (kapılarını açan) bir anahtardır.” (Süyûtî, I,486)Buyurmak suretiyle dua eden kimsenin Allah’ın merhametine mazhar olacağını ifade etmiştir.

İnsan, içinden gelerek “Rabbim! Allah’ım! Nimetlerini ihsan eyle, affeyle, yardım eyle, musibetlerden koru” ve benzeri dilek ve isteklerini Allah’a arz ettiği zaman, Allah, rahmet kapılarını kuluna açar, ona yardım eder. (Diyanet Dua Rehberi :shf;37)

Dua eden kimse, Allah ve Peygamberin emrine uymuş, ibadet etmiş, Allah’ı anmış ve sevgisini kazanmış olur. Nitekim Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur:

Allah’ın fazlından isteyin, çünkü Allah kendisinden bir şey istenmesini sever. En faziletli ibadet (dua edip) bir sıkıntının kalkmasını beklemektir.” (Tirmizî, De’avât, 116)

ALLAH ÇOK KERİMDİR KENDİSİNE KALKAN ELLERİ BOŞ ÇEVİRMEZ

Efendimiz(sav)“Allah, hayâ sahibidir, çok kerimdir. Bir insan iki elini kaldırıp kendisine dua ettiği zaman, o kalkan iki eli boş çevirmekten hayâ eder” (Tirmizî, De’avât,118)buyurmuşlardır.

EFENDİMİZİN(SAV)KAZA VE BELA İÇİN TAVSİYE ETTİĞİ DUA

"Peygamber Efendimiz (SAV)'in kaza ve beladan korunmak için şu duanın yapılmasını tavsiye etmiştir: “Bir kimse her gün sabah akşam şu duayı üç defa okursa, ona kaza bela gelmez. "Bismillahi hayril Esmâi. Bismillahillezî lâ yedurru ma'a'smihi şey'ün fil ardı velâ fissemâi ve hüves Sem'îul Alîm."Manası: "O Allah'ın ismiyle (akşamladım) ki, O'nun ismiyle birlikte ne yerde, ne de gökte hiç birşey zarar veremez. O ki hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir." (Ebu Davud, Edeb, 5/324)

Başka bir hadisi şerifte Allah Rasûlü(sav) Efendimiz şöyle dua etmişlerdir: “Allahım! Verdiğin nimetin yok olup gitmesinden, lutfettiğin âfiyetin bozulmasından, ansızın vereceğin cezâdan ve senin gazabını üzerime çekecek her şeyden sana sığınırım” (Müslim, Zikir 96)

FARZ NAMAZLARIN VE K- KERİMİN HATMİNDEN SONRA YAPILAN DUA MÜSTECAPDIR

Her gün eda ettiğimiz farz namazlarımızın peşinden dualarımızı ihlas ve samimiyetle yapmalı ,K-Kerim tilavetinden sonra yaptığımız hatmi şeriflerin sonunda da yapacağımız duaların, kabul edileceğine olan inancımızla, Rabbimizden yakarışta bulunmalıyız. Bu konuda Allah Resülü (sav Efendimiz: “Bir farz namazı huşû ile edâ eden kimsenin o namazın akabinde yapacağı duâsı mestecâb olur.” (Buhârî, Cihâd, 180)buyurdular. Başka bir hadislerinde;

Kur’ân-ı Azîmü’ş-şan her ne vakit hatmolunursa akabinde yapılan duâ müstecâbdır.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-sağîr, no: 8183)buyurdular.

SIKINTIDA OLANLARA YARDIM ETMEK ÜZÜNTÜLERİ VE KEDERİ KALDIRIR

Her kim duâlarının kabûlünü, gam ve üzüntülerinin def olup kaldırılmasını arzû ederse sıkıntıda bulunanların imdâdına yetişsin.” (Müslim, Müsakat, 32)

Efendimiz(sav)bir başka hadisi şeriflerinde: “İyilik görenlerin iyilik gördükleri kimseler hakkında ettikleri hayır duâları reddolunmaz.” (Tirmizî, Birr 5) buyurdular.

AFET VE MUSİBETLER KARŞISINDA YAPACAĞIMIZ DUA

Afet ve musibetlerle karşılaştığımızda Rabbimizden sabır ve dayanma gücü ihsan etmesini dileyip Efendimizin tavsiye ettıği şu duayı yapmalıyız;” Büyük zorluklara dûçar olduğunuz zaman «Allah bize yeter, O ne güzel vekildir» zikr-i cemîline devâm ediniz.” (Ebû Dâvud, Vitr, 25)bir başka hadislerinde ise;

Allah’ım binâ yıkıntısından, uçuruma düşmekten sana sığınırım. Allah’ım boğulmaktan, yangından ve (aşırı) yaşlılıktan sana sığınırım. Ölüm sırasında şeytanın beni çarpmasından sana sığınırım. Senin yolundan ayrılarak ölmekten sana sığınırım. Zehirlenip ölmekten sana sığınırım. (Üzüntü içinde ölmekten Sana sığınırım.) (Ebû Dâvud, II, 92)

Efendimiz(sav)başka bir zaman şöyle dua etmişlerdir: “Allahım! Günahlarımı, bilgisizlik yüzünden yaptıklarımı, haddimi aşarak işlediğim kusurlarımı, benden daha iyi bildiğin bütün suçlarımı bağışla! Allahım! Ciddî ve şaka yollu yaptıklarımı, yanlışlıkla ve bilerek işlediğim günahlarımı affeyle! Bütün bu kusurların bende bulunduğunu itiraf ederim. Allahım! Şimdiye kadar yaptığım, bundan sonra yapacağım, gizlediğim ve açığa vurduğum, ölçüsüz bir şekilde işlediğim ve benden daha iyi bildiğin günahlarımı affeyle! Öne geçiren de sen, geride bırakan da sensin. Senin gücün her şeye yeter.” (Buhârî, Daavât 60; Müslim, Zikir 70)

Dua; mü’minler için manevî bir sığınaktır, yardım, moral ve güç tazeleme kapısıdır. Bu itibarla dua, Müslümanın hayatının ayrılmaz bir parçasıdır, karşılaşılan afet ve musibetler karşısında, gecede ve gündüzde, evde ve iş yerinde, sıkıntı keder ve hastalık anında gönlü ve dili hep dua ve niyazdadır.

ALLAHIM İZZET VE AZAMETİN KARŞISINDA SANA YAPTIĞIMIZ YAKARIŞLARIMIZI LUTFUNLA KABUL EYLE. ÜLKEMİZİ VE İNSANLIK ÂLEMİNİ GÜÇ YETİREMİYECEĞİMİZ AFET ÜZÜNTÜ VE KEDERLE İMTİHAN EYLEME VE HEPİMİZİ KORU. AMİN AMİN..

HÜSREV ÖNDEGELEN