1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Afet risklerini azaltalım
Afet risklerini azaltalım

Afet risklerini azaltalım

Kars İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, 13 Ekim Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü Etkinlikleri kapsamında, Halk Eğitim Merkezinde Halka ve Kamu görevlilerine yönelik konferans, film gösterisi, afiş ve broşür dağıtımı yaptı.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Ayrıca yaya trafiğinin yoğun olduğu alanlarda standartlar kurulup afiş ve broşür dağıtımı gerçekleştirilerek, günün anlam ve önemini gösteren afişler kamu binaları ve işyerlerine herkesin görebileceği yerlere asıldı.

Kars İl Afet ve Acil Durum Müdürü Oktay Ağyan imzalı açıklamada, Uluslararası Afetlerin Azaltılması Günü risk azaltma ve risk farkındalığı küresel kültürünü destekleme yöntemi olarak, afet önleme, zarar azaltma ve hazırlığı içermektedir ve ilk kez 1989 yılında, BM Genel Kurulu'nun çağrısı ile bu özel günün başlatılmış olduğunu belirtti. Müdür Ağyan, daha sonra da BM Genel Kurulu'nun kararı ile 2009’dan bu yana her yılın 13 Ekim günü olarak tayin edilmiş olduğunu söyledi.

Yapılan açıklamada: “Sendai Çerçevesi, yapılması gereken kritik çalışmaları desteklemek için stratejik hedeflere ve Çerçevenin tam uygulanması yönünde bir yol haritasına sahiptir. Sendai Çerçevesi'nde bulunan 7 hedef, her yıl bir hedefi gerçekleştirmek şeklinde kampanya haline getirilmiş olup, bu yılın hedefi; "2030 yılına kadar küresel olarak afetlerden etkilenmiş insan sayısını önemli ölçüde azaltmak, 2005-2015 yılına kıyasla 2020-2030 on yılında her 100.000 kişide ortalama küresel rakamı azaltmayı hedeflemektir."

Bu yılın amacı; koruma, önleme ve afetlerden etkilenmiş insan sayısını azaltmak, özellikle ölüm riskinin, yaralanmanın, hastalıkların, yaşam kaybının, yer değiştirmenin (afet kaynaklı göç) ve afet olaylarından sonra temel hizmetlere erişimin eksikliğinin artması(büyümesi), kadınlar, çocuklar, engelliler ve yaşlıların dâhil edilmesidir. Tüm bunlar göz önüne alınarak afetlerden etkilenme ve yer değiştirme oranını önemli ölçüde azaltarak "Evim Güvenli Evim” sloganı esas alınmıştır.

Bu bağlamda güvenli yaşam kültürünü oluşturmak büyük önem arz eder.

Güvenli yaşam, her türlü tehlikeye karşı bilgili ve hazırlıklı olmakla mümkündür. Bunun için;

a) Çevremizde oluşabilecek afet riskleri hakkında bilgi sahibi olmalı,

b) Yeni yerleşim alanlarını afet riski taşıyan bölgeler dışına kurmalı,

c) Tehlike kaynaklarına yakın bir yerde yaşıyorsak, binamızın bu duruma uygun güvenlik seviyesinde inşa edildiğinden emin olmalı,

d) Afet ve acil durumlara karşı bir “Aile Afet Planı” hazırlamalı,

e) Tüm aile bireylerimizin afet ve acil durumlardaki temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir “Afet ve Acil Durum Çantası” hazırlamalı,

f) “Zorunlu Deprem Sigortası” ve gerekli diğer sigortaları yaptırmalı,

g) Tüm aile üyelerinin acil durum telefon numaralarını ve bu numaraların nasıl aranması gerektiğini bildiğinden emin olmalı,

h) Afete hazırlık eğitimlerinin yanı sıra tamamlayıcı bilgileri içeren ilkyardım, yangın gibi eğitimleri almalı,

ı) Afet ve acil durumlar sırasındaki doğru davranış şekillerini öğrenmeli ve çocuklarımıza da öğretmeliyiz.”dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.