26 Nisan 2024 Cuma

AF YASASI ÇIKTI MI?

AF YASASI ÇIKTI MI?

Isparta

İkinci yargı paketi bugün açıklandı mı? Af yasası çıktı mı? İşte tasarıda yer alan maddeler...

Genel af son dakika 21 Ekim haberleri vatandaşlar tarafından oldukça merak ediliyor. Genel af yasası ve ceza indirimi konularına ilişkin konular meclisin gündeminde yer alırken, hem mahkumların hem de aile ve yakınlarının sabırsızlık içerisinde beklediği ayrıntılar netlik kazanmaya başladı. Halk arasında af ve ceza indirimi olarak adlandırılan infaz yasası için çalışmalar sürüyor. Başkan Erdoğan'ın ikinci yargı paketinin hazırlandığı açıklamasını yapmasının ardından umutlu bekleyiş başlamıştı. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise ikinci yargı paketinin ekim ayının sonunda aralık ayının başında Meclis'e geleceğini söyledi. Peki, ikinci yargı paketi bugün açıklanacak mı? Genel af ceza indirimi ne zaman çıkacak? İşte 21 Ekim af yasası son durum...

İKİNCİ YARGI PAKETİ BUGÜN AÇIKLANACAK MI?

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, af teklifinin ikinci infaz paketiyle birlikte ekim ayının sonunda aralık ayının başında Meclis'e geleceğini söyledi. Akçay, "O konuda biliyorsunuz, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'nın da açıklamaları var. Aralık ayından önce çıkacağına ümit ediyoruz. İç tüzük değişikliklerinin yapılmasını gerektiğini biz söyledik."

İlk yargı paketinin yasalaşmasının ardından ikinci yargı paketi Meclis'te görüşülecek. TBMM, 22 Ekim Salı günü saat 15.00'te toplanacak.

KONU KAPANDI

AK Parti kurmayları, konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sordu. Erdoğan ise buna net bir şekilde cevap verdi: "Uyuşturucuya ilişkin suçlara kesinlikle indirim yapılmayacak. Bu konu kapanmıştır" Bilindiği üzere; mevcut düzenlemede verilen cezanın üçte ikisi infaz ediliyor. Yeni düzenlemeyle birlikte; cinsel suçlar, uyuşturucu ticareti, örgütlü suçlar, terör suçları ve mükerrer suç hariç olmak üzere mahkemelerce verilen ceza süresinin yarısı infaz edilecek.

DENETİMLİ SERBESTLİK DÜZENLEMESİ

Yeni yargı paketiyle denetimli serbestlikler de düzenleniyor. Buna göre; 10 yıl ceza alan bir mahkum, 4 yıl ceza evinde kaldıktan sonra denetimli serbestlikten yararlanacak. Terör ve devlete karşı işlenen suçlar bunun dışında kalacak. İnfaz düzenlemesi ve yargı paketiyle ilgili açıklama yapan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "O konuda biliyorsunuz, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'nın da açıklamaları var. Aralık ayından önce çıkacağını ümit ediyoruz. İç tüzük değişikliklerinin yapılmasını gerektiğini biz söyledik. Bütçe Genel Kurul'u zaten Aralık 15'e kadar gelmiş olur, pek çok kanun da çıkabilir. Ama bizim ilk önceliğimiz, Genel Kurul'da 2. yargı paketinin sunulmasını bekliyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

İŞTE ERDOĞANIN AÇIKLAMASI

"Yeni yasama döneminde Meclis'ten en önemli beklentilerimizden biri yargı paketini yasalaştırması. Taahhütlerimiz doğrultusunda hazırlanan ilk paket tüm siyasi partilerin değerlendirilmesine sunulmuştur. Böyle önemli bir konunun en kısa sürede uzlaşmayla Meclis'ten geçmesidir. İkinci paketin hazırlıkları yapılıyor. Bu kapsamda idarelerin taraf olduğu bazı uyuşmazlıklar için zorunlu sulh yolu için müstakil bir düzenleme öngörülüyor. Denetimli serbestlik süresi yeniden belirleniyor. Denetimli serbestlik süresi değiştiriliyor. İcra yoluyla çocukların anne-babaya teslimi sona erecek. denetimli serbestlik ve infaz süresi yeniden belirlenecek."

AK Parti'nin üzerinde çalıştığı merakla beklenen infaz yasa tasarısının detayları belli oldu. Tasarıda cezasızlık algısı ortadan kaldırılıyor. 1 ay hapis cezası alanlar bile belirli bir süre cezaevine girecek. Cezaların infazı 1/2 oranında olacak. Doğum yapan kadınlar 1 yıldan önce cezaevine konulamayacak. Kadın ve yaşlılar için evde infaz imkanı getirilecek...

İNFAZ 1/2 OLUYOR

Yeni sisteme göre, mahkemelerce verilen cezaların 2/3'ü yerin 1/2'si cezaevinde geçirilecek. Bu sürenin de 1/5'i denetimli serbestlikte geçirilebilecek. Denetim süresi her koşulda 3 yılın üzerinde olamayacak.

5 SUÇ KAPSAM DIŞI

Cinsel suçlar, uyuşturucu madde ticareti, örgütlü suçlar, terör suçlarını işleyenler ile mükerrerler yarı yarıya infaz kapsamı dışında olacak.

İNFAZ YAKMAYA SINIR

Koşullu salıverme süresinde yeniden suç işleyen birisinin, koşullu salıverilmesi de yanıyordu. Yani bu kişiler, yeni suçlarından aldıkları cezanın yanı sıra yeni suçu işledikleri tarihten bihakkın tahliye tarihine kadar olan süreyi aynen cezaevlerinde geçiriyorlardı. Kamuoyunda "infaz yakma" olarak biline bu usul hakkında da önemli bir atılıyor. yeni düzenlemeye göre, koşullu salıverme süresinde işlenen yeni suç için kanunda öngörülen cezanın bir katı oranında süre için infazın yanmasına karar verilecek.

ALTERNATİF İNFAZ USULLERİNE AYAR

Düzenleme ile alternatif infaz usulleri de güçlendiriliyor. Geceleyin infaz, hafta sonu infaz gibi usullere işlerlik kazandırılacak. Mevcut sistemde 6 aya kadar hapse mahkum edilenlerin cezalarını hafta sonu ya da geceleri çekmelerine imkân tanınıyordu. Ancak 1 yıllık denetim süresi nedeniyle 6 ay ceza alanlar hiç cezaevine girmediği için bu sistem de işlemiyordu. Yeni sistem ile 6 aylık süre 1 yıl 6 aya çıkarılıyor. Bu sürenin altında ceza alanlar talepleri halinde cezalarının infazını hafta sonu ya da geceleri cezaevine girerek çekebilecek.

KADIN VE YAŞLILARA EVDE İNFAZ

Düzenleme ile konutta infazın kapsamı da genişliyor. mevcut sistem kadınların 6 ayın altında kalan cezalarının evde infazına imkan tanıyordu. Bu süre 2 yıla çıkarılıyor. 2 yılın altında ceza alan bir kadın hükümlünün cezasının infazı evinde elektronik takip sistemi ile yapılabilecek. Yine eski sistemde 70 yaş üzerindekilerin 1 yılın altında kalan cezalarının evde infazına imam tanınıyordu. Bu süre şimdi 3 yıla çıkarılıyor. 75 yaş ve üzerindekiler için ise 3 yıl olan süre ise 5 yıla çıkarılıyor

DOĞUM YAPAN KADINLARA 1 YIL

Düzenleme ile kamuoyunda çok tartışılan bir konuda daha adım atılıyor. Mevcut sistemde doğum yapan kadınlar, doğumun üzerinden 6 ay geçmeden cezalarını çekmek üzere cezaevine alınmıyordu. yeni düzenleme ile bu süre 1 yıla çıkarılıyor. Yani bir kadın doğum yaptıktan 1 yıl sonra cezaevine girecek..

CEZAEVİ DIŞI EYLEMLERE DE DİSİPLİN CEZASI

Düzenleme ile hükümlülerin cezaevi dışında hastane, adliye gibi yerlerde işledikleri fiiller için de disiplin cezası verilebilecek. Bu disiplin cezaları iyi hal durumlarında etki edecek.

30 BİN KİŞİ TAHLİYE OLACAK

Yargıda iş yükünü azaltacak, ifade özgürlüğünü genişletecek paket ile 30 bin kişinin cezaevlerinden tahliye edilmesi öngörülüyor.

TUTUKLULUĞA SINIR

Cumhuriyet savcıları suçun sübutuna doğrudan etki edecek delilleri toplamadan dava açamayacak. İddianamenin iadesi müessesesi işler hale getirilecek.

Tutuklama için, "suçun işlendiği konusunda kuvvetli şüphe" yeterli olmayacak, "kuvvetli şüphenin varlığını gösteren somut delillerin bulunması" şartı aranacak.

Soruşturma aşamasında tutukluluk süresine sınırlama getirilecek. Tutukluluk süreleri çocuklar bakımından yarı oranında uygulanacak. 3 aydan fazla tutuklu kalan şüpheli soruşturma evresi tamamlanıncaya kadar ağır ceza mahkemesi başkanına yapacağı itiraz ile tutukluluğu hakkında bir karar verilmesini isteyebilecek.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

BENCE

23 Ekim 2019 Çarşamba 12:58

Haklısınız, evet canı yanan insanlar var size sitem olsun diye yazmıyorum. haksızsınız da demiyorum keza diyemem de sonuna kadar haklısınız ama benim babam 16 yıldır cezaevinde izin verin babamı göreyim babasız büyümekten bıktığım kadar genç olmayı özledim.

İstanbul dan bir okur.

22 Ekim 2019 Salı 13:39

Neredeyse cezaevinde yatanlara maaş bağlayıp emeklilik hakkı tanıyacaksınız. Isparta kapalı cezaevinden 20 yıl hapis yatmaktan emekli olanlarla karşılacağımız günleri hiç yadırgamam.

Ispartalı

22 Ekim 2019 Salı 13:08

Milleti dolandırarak tüm piyasanın içine eden dolandırıcılar şimdi tekrar mı dönecek piyasaya? Caydırıcı cezalar gelmedikçe Bu ülkenin burnu pislikten kurtulmaz.

GERCEKTE NE OLDU

22 Ekim 2019 Salı 12:25

ASLINDA DEGISEN BIRSEY YOK INFAZ 1/2 YE DUSUYOR AMA DENETIMLISERBESTLIKTE DUSURULMUS 1/5 SU AN CEZA NE KADAR OLURSA OLSUN 1 YILI DENETIMLIDE GECIYORDU 2 YIL CEZA BILE ALAN AMA SIMDI 10 YIL CEZA ALAN 1 SENESI DENETIMLIDE GECECEK YANI CEZA COGALDIKCA DENETIMLI SERBESTLIK ARYACAK YANI. DEGISEN BI SEY YOK ,MHP NIN 5 YIL CEZA INDIRIMIDE ARTIK CIKMAZ...ERDOGAN ONAY VERMEZ ,KISACASI MHP MAHKUM AILELERINDEN OY ALMISTI 5 YIL INDIRIM SOZUYLE SOZUNDE DURMAMIS OLUYOR...

elif

22 Ekim 2019 Salı 11:38

Karşı tarafı düşünün birde nasıl birşey ya sen suç işle salıversinler nasıl bi adalet bu canı yanan o kadar insan var bunun vebalini nasıl kaldırıcaksınız ben hakkımı helal etmiyorum

Siyah Sancak

22 Ekim 2019 Salı 08:32

Yapın tabi ! cezayı yarıya indir, onuda denetimli yap, ne güzel ya... Canı yanan insanları bir düşünün...Tabi bu tasarayı meclise getirenlerin hiç biri eminim mağdur olmamıştır. Adalet böyle işlerse o zaman herkes kendi yargılamasını da infazını kendisi yapar.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR