Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

‘Adresi Olmayan Ev’ adını duyurdu

Avrupa'nın en büyük sinema filmi destekleme fonu Eurimages, bu yıl Türkiye'den destek vereceği filmi açıkladı. İlk tanıtımı, bu yıl 75. Cannes Film Festivali'nde yapılan 'Adresi Olmayan Ev', Eurimages'ten destek kazanarak bir kez daha uluslararası alanda adını duyurmuş oldu.



Yönetmen koltuğunda 2019 yılında 'APP' isimli senaryosuyla kısa film türünde yeni bir pencere açıp, ulusal ve uluslararası festivallerden çok sayıda ödülle dönen Hatice Aşkın'ın yer aldığı filme, tam 97 bin Euro (1.7 milyon TL) destek çıktı. 71. Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı Ödülü'ne layık görülen Radu Jude ve Milo Rau gibi uluslararası başarılara imza atan yönetmenlerle aynı fon döneminde Eurimages'dan destek kazanan film, aynı zamanda fon şirketi tarafından Türkiye'den seçilen tek film olma özelliğine sahip. Türkiye-Yunanistan ortak yapımı filmin yapımcılığını Emre Oskay ve George Kyriakos, görüntü yönetmenliğini Feza Çaldıran ve müzik yapımcılığını Nassos Sopilis üstleniyor. Çekimleri ağustos ayında ülkemizde başlayacak olan filmin post prodüksiyon süreci Yunanistan'da yapılacak. Eurimages'tan en son Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üzerinde' filmi destek almıştı. Filme 2 yıl öne 470 bin Euro destek sağlanmıştı.



KENDİ ESERLERİNİ TOPLUYOR
Sanatçı, eğitimci ve müzeci kimliğiyle öne çıkan Devrim Erbil'in Bodrum'da kendi adına açacağı müzenin çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Müzenin mimarı Alper Aytaç, çizdiği projeyle uluslararası bir ödül almıştı. Mandalina bahçeleri arasında sanatçının Ortakent'teki atölyesini de kapsayan bir alan üzerine inşa edilecek müze, mozaik tavanıyla dikkat çekiyor. Erbil, müze için kendi eserlerini toplamaya başlamış bile. Bir davette denk geldiğim sanatçı, "Kendi eserlerimi topluyorum. Çoğunu aldım ama bazıları çok pahalı" demişti. Hatırlanacağı üzere Erbil, sergilemek üzere Yıldız Teknik Üniversitesi'ne verdiği eserleri geri alamadığı ve üstüne üstlük depoda çürümeye bırakıldığını görünce üniversiteyle mahkemelik olmuştu. Erbil'e davanın akıbetini sorduğumda sürecin devam etiğini söylerken çok derin bir üzüntü yaşadığını hissettim. Erbil, bu olumsuzlukları düşünmemek için kendisini sanatına adamış. Vaktinin çoğunu müze ile ilgilenerek geçiren Erbil'in 600 metrekare tavana çizdiği eseri görmek için sabırsızlanıyorum. Önümüzdeki sene açılması planlanan müze ile Bodrum, turizm cenneti olmanın yanında global sanat çevrelerinin de uğrak yeri olacak.



ANNA KARENİNA NEFES KESTİ
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) 50. yıl kutlamaları kapsamında, günümüzün önde gelen bale topluluklarından Zürih Balesi'nin Anna Karenina gösterisini önceki akşam Zincirlikyu'daki bir performans sanatları merkezinde izleyiciyle buluşturdu. En son 2012'de İstanbul'da gösteri yapan Zürih Balesi, Tolstoy'un unutulmaz eserine Christian Spuck'un kattığı yorumla adeta nefes kesti. Gösterişli kostümler, çağdaş sahne tasarımı, Neoklasik dansa dayalı koreografi, Rachmaninov'dan Lutoslawski'ye uzanan müzikler ve dansçıların muazzam uyumu uzun süre ayakta alkışlandı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA