CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, kente turizm yatırımı yapılmamasının araştırılması için önerge verdi. Kentin ilgisizlik ve yatırım eksikliği nedeniyle geride kaldığını belirten Tutdere, turizmin istihdam yaratacağını da hatırlattı. Gelir düzeyi en düşük iller arasında olan Adıyaman’da her yıl binlerce yurttaş çalışmak için başka şehirlere gidiyor

Adıyaman’a turizm yatırımı yapılmıyor

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Adıyaman’ın M.Ö 40 bin yılına kadar uzanan bir kültürel mirasa ev sahipliği yapmasına rağmen, şehre bu alandaki yatırımların yapılmaması ve turizmde ilgi görmemesinin nedenlerinin mecliste araştırılması için önerge verdi.

Milletvekili Tutdere “Adıyaman önemli bir turizm potansiyeline sahip olmasına rağmen ilgisizlik ve yatırım eksikliği nedeniyle çevre illere göre çok geride kalmıştır. İstihdamın artması, toplumsal refahın sağlanması ve ekonomik dengelerin yerine oturması turizmde başarıyla sağlanacaktır. Hal böyleyken Adıyaman ilinin turizm potansiyelinin değerlendirilmesi kaçınılmazdır” dedi.

Nemrut 1987'den beri UNESCO'da
Adıyaman’ın en çok bilinen eseri, 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Nemrut Dağı ve Milli Parkı. Nemrut’un zirvesinde bulunan krallar ve mitolojik yaratıkların dev heykellerini barındıran bu alan, Kommagene Krallığı lideri Kral 1. Antiochos’un isteği üzerine, MÖ 34 yılında yapılmıştı.

adiyaman-a-turizm-yatirimi-yapilmiyor-533133-1.
Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan Nemrut Dağı, kentin en çok turist çeken bölgesi

Kentte 189 SİT alanı var
Şehirde neolitik dönem arkeolojik kalıntıları dahi izlenebilirken Hitit, Komagene, Roma, Emevi, Abbasi, Selçuklu, Memlükler dönemine ait kalıntılara rastlamak da mümkün. Roma Döneminden kalma Cendere Köprüsü, Büyük İskender imparatorluğunun parçalanmasıyla ortaya çıkan krallıklardan biri olan Kommagene döneminden kalma yapılar, Perre Antik Kenti, Kommagene Yazlık Yönetim Merkezi Arsemia, Eski Kâhta Kalesi, prenseslerin anıt mezarı olarak kullanılan Karakuş Tümülüsü bunlardan bazıları. İlde toplamda 76 arkeolojik sit alanı bulunuyor. Bunun dışında, 48 dini kültürel yapı, 56 sivil mimari örneği, 3 askeri yapı, 6 tane de doğal sit alanı var.

adiyaman-a-turizm-yatirimi-yapilmiyor-533134-1.
Perre Antik Kenti

Adıyaman Türkiye’nin en düşük gelirli illeri arasında yer alıyor. Bu nedenle, her yıl binlerce vatandaş tarım alanında çalışmak üzere başka illere göç etmek zorunda kalıyor. Milletvekili Tutdere, bölgede turizmin canlandırılmasıyla, istihdam için yeni bir alan açılacağını savunuyor.

adiyaman-a-turizm-yatirimi-yapilmiyor-533135-1.
Cendere Köprüsü