Adıyaman Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Erdoğan Öz, beraberinde Mali İşler Daire Başkanı İbrahim Halil Kaya, İdari Hizmetler Daire Başkanı Osman Aydın, Tıbbi Hizmetler Daire Başkanı Cengiz Yorulmaz ile bilgilendirme toplantısı yaptı. Basın bilgilendirme toplantısında Adıyaman Kamu Hastaneler Kurumuna bağlı sağlık kuruluşlarının 2015 ve 2016 yılı değerlendirmeleri ile 2017 yılında gelinen durum anlatıldı.
Adıyaman Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Erdoğan Öz, günlük 12 bin hastanın sağlık kuruşlarına başvurduğunu belirterek, “Bugün itibariyle günde 12 bin hasta sağlık tesislerimize başvuruyor. Bu 12 bin hastanın 6 bini Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi olurken, 3 bini Kahta Devlet Hastanesinde, diğer 3 bini ise diğer hastanelerden faydalanıyor. Böyle büyük bir hasta potansiyelinin olduğu sağlık tesislerinde küçük aksaklıkların olabilir. Ancak biz bunu en asgariye indirebilmek için gücümüzün yettiği yere kadar çalışıyoruz. 2016 yılı içerisinde tanı ve tedavi amacıyla her 100 hastanın 60’ı sağlık tesislerimize, 33’ü 1.basamağa, 7’si özel hastanelere başvurmuştur. Türkiye’de özel hastanelere başvuru oranı yüzde 19, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 37 iken, Adıyaman’da bu oran yüzde 7 olup, hastaların büyük çoğunluğu (3 milyon 156 bin 286 kişi) Birliğimize bağlı sağlık tesislerimizi tercih etmiştir” dedi.
Erdoğan Öz,genel sekreterliğin 2016 yılı içerisinde mali açıdan yapmış olduğu hizmetler neticesinde finansal risk ve analiz değerlendirmesine göre Türkiye’deki en başarılı genel sekreterliği olduğunu vurgulayarak, “Tüm sağlık tesislerimiz kendi rol gurubunda maddi rol grubunda Türkiye’nin en sıkıntılı hastaneleri iken, finansal risk ve maddi analizde Türkiye’nin bir numaralı genel sekreterliğiyiz. Yardımcı sağlık personellerimizin ve hekimlerimize en iyi döner sermaye dağıtan bir konumdayız. Bunları sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Adıyaman ili eksik olan birkaç branş dışında hemen hemen hiçbir hastasını il dışına sevk etmeyen, il dışı ve yurt dışından hasta kabul eden, bir çok ameliyat yapılan bir sağlık tesislerine kavuştu. Hemen hemen her branşta doktorlarımız 24 saat hizmet veriyor. 2016 yılı içerisinde 24 farklı ülkeden ve çevre iller başta olmak üzere Türkiye’nin hemen her ilinden birçok hasta, tedavi amacıyla Birliğimize bağlı sağlık tesislerimize başvurmuştur. Sadece Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine il dışından gelen hasta sayısı 17 bin 952’ dir” diye konuştu.
Erdoğan Öz, Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin taşınma sürecini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdiklerini belirterek, “Eğitim ve Araştırma Hastanesi daha önce 37 bin metrekare alanda hizmet verirken şuan 84 bin metrekarede hizmet veriyor. Bu mali olarak yük arttırıyor ama buna rağmen arkadaşlarımız yoğun bir fedakarlıkla bunun üstesinden geliyor. Sağlık tesislerimizin toplam tescilli yatak sayısı 2014 yılında 982, 2015 yılında bin 42, 2016 yılında ise bin 117’ye yükselmiş olup, nitelikli yatak oranı 2015 yılında yüzde 52 iken 2016 yılı sonunda yüzde 87’ye çıkarılmıştır” ifadelerini kullandı.
Erdoğan Öz konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Adıyaman’da ki 2015-2016 yılındaki sağlık alandaki gelişmeler bir değişim, dönüşüm ve kabuk değiştirmesi olarak gerçekleşti. Bu dönüşümde desteği olan herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Adıyaman ilinin sağlıkta ileriye çıkması için ilettiğimiz eksiklikleri, 24 bizlere kapılarını açan, gönüllerini açan, katkılarını bizden esirgemeyen, sorunlara çözüm bulan başta TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın olmak üzere, tüm milletvekillerimize ayrı ayrı şükranlarım sunuyorum. Gelişme sürecinde bir ekip olarak bunu başardık. Yöneticiler başta olmak üzere temizlik personeline kadar hepsine teşekkür ediyorum.
Bakanlığımızca yürütülmekte olan sağlık hizmetleri planlama çalışmaları kapsamında, ilimize yapımı planlanan 200 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ilin ihtiyaçları göz önüne alınarak değerlendirilmiş olup yeterli olmadığı Genel Sekreterliğimizce hazırlanan raporlarla Bakanlığa sunulmuştur. Böylece yapılacak olan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin projesi 300 yataklı olarak revize edilmiştir. 300 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin hayata geçirilmesinin ardından, iki hastanenin birbirleri ile entegrasyonu sağlanacaktır. Böylelikle, ilimizde bulunmayan Perinatal (Riskli Gebelik) Merkezi, Tüp Bebek Merkezi, Jinekoloji Yoğun Bakım Ünitesi, SDL (Sancı, Doğum, Loğusa) Odası, Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi, ERCP (Endoskopik retrograt kolanjiopankreatografi) Ünitesi, gibi birçok özellikli birim ilimizde ilk kez açılarak halkımızın hizmetine sunulacaktır” dedi.

Adıyaman Cihan Haber