24 Haziran seçimleri: Adil Seçim Platformu hangi sonuçları açıkladı?

24 Haziran seçimleri: Adil Seçim Platformu hangi sonuçları açıkladı?
© 
By Euronews
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

24 Haziran seçimleri: Adil Seçim Platformu hangi sonuçları açıkladı?

REKLAM

Anadolu Ajansı'na alternatif olarak seçimi takip eden Adil Seçim Platformu,  saat 00.10 itibariyle sandıkların yüzde 96,4'ünün açıldığını ilan etti.

Platformun avukatı Doğuşçan Aydın Akgün, birçok yerde daha ıslak imzalı tutanakların işleme geçmediğini vurgulayarak, sandıkların takipçisi olduklarını, Yüksek Seçim Kurulu'na göre açılan sandık oranının da Anadolu Ajansı (AA) ile tutmadığını ifade etti.

Adil Seçim Platformu verileri AA verilerine göre daha yavaş geliyor.

Buna göre yüzde 96,4'lük sandık oranıyla sonuçlar şöyle:

Adil Seçim Platformu kim ?

Millet İttifakı'nda yer alan CHP, İyi Parti, Saadet Partisi’nin yanı sıra HDP ve bazı sivil toplum kuruluşlarının bir araya geldiği Adil Seçim Platformu 24 Haziran’da 415 bin sandık kurulu üyesi ve 195 bin müşahitle sandıkları ve oyları koruyacaklarını açıklamıştı.

Adil Seçim Platformu bileşenleri şöyle: CHP, HDP, İyi Parti, Saadet Partisi, Emek Partisi, DİSK, KESK, Atatürkçü Düşünce Derneği, Demokrasi İçin Birlik, Sandık Gücü, Sensiz Olmaz, Seçim Süreci Meclisleri, Memleket Biziz, Birleşik Haziran Hareketi, Oyum Güvende, Hak ve Adalet Platformu ve Hürriyet Hareketi.

Platformun üyeleri sandıklardan aldıkları sonuçları Ankara’daki 'Ortak Basın ve İletişim Merkezi' aktararak seçim sonuçlarını platformun sitesi ve sosyal medyadan bildiriyor.

Adil Seçim Platformu Mayıs'ta yaptığı bir basın bildirisiyle, seçim sırasında alacakları önlemleri şöyle sıralamıştı:

  • Adil Seçim Platformu katılımcısı tüm siyasi partiler, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve sivil inisiyatifler sandık kurulu görevlisi ve müşahit görevlendirmelerini, tek bir sandık boş kalmayacak şekilde yapmak.

  • Seçim öncesi eğitim alan ve alacak yüz binlerce görevli ve gözlemcinin sandıkların başında hazır bulunmalarını sağlamak. Türkiye’de her sandıkta var olmak, her seçmenin iradesi endişeye mahal vermeyecek şekilde sonuca yansıtmak.

  • YSK tarafından Doğu ve Güneydoğu’da 18 ili kapsayan sandık taşıma ve birleştirme adı altında 150 bine yakın seçmenin iradesinin sandığa yansıması için, bu sandıklarda oy kullanacak seçmenlerin sandıklara erişimi için gerekli tüm tedbirleri almak. Sorumlu kişi ve kurumların adil olmaları için ve seçim güvenliğini sağlama görevlerini yerine getirmek. Taşınan her sandık başına üç katı sandık görevlisi bulundurmak.

  • Yasanın tanıdığı bütün gözetim, denetim yetkileri ile donanmış, sandık kurulu üyeleri ve müşahitlerle bütün sandıklarda görev almak, yasaların verdiği yetkileri sükunet ve kararlılıkla kullanmak.

  • Organizasyonda görev alacak bütün görevliler ve gözlemcilerin görevlerini eksiksiz yerine getirmesi için teknolojik imkanları ve lojistik altyapıyı kullanıma açmak.

  • Gün içinde yurdun dört bir yanında binlerce avukat, sandık görevlisi, müşahitler ve okul sorumlularının beraber çalışmasını sağlamak.

  • Ankara’da kurulan 'Ortak Basın ve İletişim Merkezi'nde tüm sandık başlarından, doğrudan alınan bilgileri, seçim sonuçlarını gerçek zamanlı olarak tüm Türkiye’ye duyurmak. Seçim sonuçlarının medya eliyle manipüle edilmesine izin vermemek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Anadolu Ajansı'nın önceki seçimlerdeki performansı

Seçim 2018: Yeni hesaplama sistemine göre TBMM'de hangi parti kaç sandalye kazandı?

Mehteran, gelin-damat, köpek, kedi... Fotoğraflarla 24 Haziran seçimi

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Resmi olmayan sonuçlara sanat, siyaset ve medya dünyası ne dedi?

Hindistan'da milyonlarca seçmen genel seçimlerin ilk aşamasında oy kullandı

İran'da parlamento seçimleri: Rekor düşük katılımın ardından sertlik yanlısı muhafazakarlar önde