20 Ağustos 2019 11:53
Son Güncellenme Tarihi: 21 Ağustos 2019 14:13

Adana Valiliği tüm eylemleri yasakladı, İHD karara karşı dava açtı

Adana Valiliği, kayyum atamalara ilişkin tepkileri önlemek üzere kentte eylem yasağı ilan etti. Demokrasi güçleri ise HDP'ye destek ziyaretinde bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Adana Valiliği kayyum protestolarının önüne geçmek üzere kent genelinde eylem yasağı kararı aldı. Kayyum atamalarına dönük protestolara değinilen açıklamada, ‘provokatif eylemlerin önüne geçilmesi’ gerekçesi öne sürülerek 15 gün boyunca eylem yasağı ilan edildiği duyuruldu.

Öte yandan valilik Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı yöneticileri ile vakıfla irtibatı tespit edilen şüphelilerin yargılanacağı duruşmada güvenlik gerekçesiyle vakıf destekçilerinin 21- 25 Ağustos tarihleri arasında kent genelinde basın açıklaması ve eylem yapmasını da yasakladı.

İHD KARARI YARGIYA TAŞIDI

İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi Diyarbakır, Mardin ve Van’da kayyum atamalarına dair yapılacak demokratik eylemlerin Adana Valiliği tarafından 15 gün süre ile yasaklanma kararını kaldırılması ve bir an önce yürütmenin durdurulması için Nöbetçi İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Davayı açan İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör, yasaklamaya dayanak gösterilen gerekçelerden “Hak ve özgürlükleri koruma” iddiasının manidar olduğunu belirterek verilen yasaklama kararının hukuki dayanaklardan yoksun olması, temel hak ve özgürlükleri kısıtlaması nedeni ile yürütmenin durdurulması ve kararın iptal edilmesi için dava açtıklarını dile getirdi.

“DEMOKRATİK ZEMİNDE PROTESTO HAKKIMIZ ENGELLENDİ”

İçişleri Bakanlığı tarafından Hukuki dayanaktan yoksun, toplumsal meşruluğu olmayan gerekçelerle  Diyarbakır, Van, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanları görevden alınarak yerlerine o ilin valileri Kayyım olarak atandığını ifade eden Öngör, toplumsal meşruluğu olmayan ve hukuki olarak kabul edilmeyen gerekçelerle yüksek oy oranı ile seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınmasının demokratik zeminde protesto edilmesinin engellenmesi nedeni ile bu davayı açtıklarını ifade etti. 19 Ağustos’ta HDP Adana İl Başkanlığının Adana ili İnönü parkında yapacağı basın açıklamasına destek sunmak amacıyla parti binasına gittiklerini dile getiren Ögör, “Ancak; Kolluk kuvvetleri hiçbir gerekçe sunmadan sivil toplum temsilci ve üyeleri ile HDP üyelerinin parti binası dışına çıkmasına, basın açıklaması yapılmasına izin vermemişlerdir. Kolluk kuvvetleri yasaklamanın hukuki gerekçelerini ileri sürememişlerdir. Sonraki gün de İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi ve bir çok sivil toplum örgütünün HDP önünde basın açıklaması kararı aldığını ancak açıklamanın yasaklandığını dile getirdi.

DEMOKRASİ GÜÇLERİ HDP’Yİ ZİYARET ETTİ: KAYYUMLAR HEPİMİZİN İRADESİNE KARŞI

Eylem ve etkinliklerin yasaklandığı kentte demokrasi güçleri HDP’ye destek ziyaretinde bulundu. Ziyarette İHD, TMMOB İKK, İMO Adana Şubesi, Adana Tabip Odası, DİSK Genel İş, DİSK/Gıda-İş, Eğitim Sen, Çağdaş Hukukçular, Adana Alevi Kültür Derneği, Dersimliler Derneği, CHP, Emek Partisi, Halkevleri, ESP, ÖDP, SYKP bulundu. Valilik tarafından 15 gün boyunca eylem yasağı getirildiği için basın açıklaması HDP binasında yapıldı. Basın açıklamasını yapan İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör, görevden almaların ve kayyumların iktidar tarafından orada bulunan kurumlara karşı yapmış olduğu bir irade gaspı olduğunu belirterek. “Burada sadece geçmiş olsun için değil; kendi demokratik mücadelemizi sürdürmek için buradayız” dedi.

EYLEM YASAĞINA TEPKİ

Basın açıklamasının Adana Valiliğinin eylem yasağı il yasaklanmasına tepki gösteren Öngör, “Burada manidar olan hak ve özgürlükleri korumak amacıyla bu yasağın konulduğundan bahsediliyor. Şahsen hukukçuyum. Büzüm güvenliğimizi sağlamak ve hukukun temel hak ve özgürlükleri savunmak için bu kararı aldıklarını söylüyorlar. Tamamen aklımızla dalga geçiyorlar” dedi.

“ANAYASA AÇIKÇA İHLAL EDİLİYOR”

İçişleri Bakanlığının görevden alma ve kayyum atama gerekçelerinin YSK’nın onay verdiği seçilme yeterliliği kriterleri ile çeliştiğini ifade eden Öngör,  “Bugün gerçekleştirilen görevden alma ve belediyeye el koyma operasyonu Anayasa’nın açıkça ihlali olup, siyasi iktidarın seçimlerle ele geçiremediği belediyeleri anti-demokratik yasa ve yetkilerle ele geçirme operasyonudur” dedi. Daha önce haksızca kayyuma devredilmiş olan belediyelerin, halkın iradesi ile tekrardan kayyumlardan alınıp ve halkın gerçek temsilcilerine teslim edildiğini söyleyen Öngör, “4 aylık süreç içerisinde, geçmiş dönemdeki kayyumlar tarafından yapılan yolsuzluklar ve israflar birer birer ortaya çıkmış ve kamuoyu, iktidarın gerçek yüzünü görmüştür. Asıl korkulan budur” dedi.

“KAYYUMA KARŞI ÇIKMAK, İRADEMİZE, DEMOKRASİ’YE, BARIŞ’A, GELECEĞİMİZE  SAHİP ÇIKMAKTIR”

Tek adam sistemi ile yargı ve yasamanın etkisizleştirildiğini, iktidarı frenleyecek denge-denetleme sisteminin ortadan kaldırıldığını dile getiren Öngör, “Bugün yaşadığımız bu antidemokratik uygulamaların temelinde hesap verilebilir bir yönetim anlayışının olmamasından kaynaklanmaktadır” dedi. Adana Emek ve Demokrasi güçleri olarak;  Siyasi iktidarı hukuksuz kayyum atamaları müdahalesinden vazgeçmeye ve seçilmiş belediye başkanlarını göreve iade etmeye çağırdıklarını dil getiren Öngör, “Tüm demokrasi güçlerini siyasi iktidarın bu müdahalesine karşı çıkmaya davet ediyoruz: Kayyuma karşı çıkmak, kendi irademize, demokrasiye, barışa, geleceğimize  sahip çıkmaktır. Bizler buradan bir kez daha sesleniyoruz,  Demokrasimize yapılan bu darbeyi kabul etmiyor, bu hukuksuzluğa karşı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğimiz belirtmek isteriz” dedi. (Adana/ERENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cargill işçileri direnişlerini İstanbul'a taşıdı

SONRAKİ HABER

Bakan "Nohut ithal edilmedi" derken TÜİK "ithalata 118 milyon dolar ödendi" dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...