ATO, Ekonomi Bakanlığı tarafından 2010 yılından itibaren yürütülen Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Programı kapsamında makine ve yedek parça imalatı yapan üyelerinden oluşan 20 kişilik heyetle Polonya’nın Başkenti Varşova ve Poznan kentinde düzenlenen işbirliği toplantılarına katıldı. Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe başkanlığındaki heyet üyeleri, Polonya’da makine ve yedek parça üretiminde faaliyet gösteren firma temsilcileriyle bir araya gelerek, karşılıklı ticaretin artırılması yönünde önemli adımlar attı.

 

İşbirliği anlaşmaları imzalandı

ATO’nun Polonya ziyareti çerçevesinde, iki ülke arasındaki karşılıklı ticaretin artırılabilmesinin önündeki engellerin kaldırılmasına olanak sağlayan üç ayrı işbirliği anlaşması; Polonya Türkiye Ticaret Odası Başkanı Marek Nuwakowsky, Wielkopolska Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Wojciech Kruk, Polonya İthalat ve İhracatçılar Birliği ve Ticaret Odası Başkanı Andrzej Lyko ile Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe arasında imzalanarak yürürlüğe girdi.

 

Varşova’daki görüşmeler

ATO Heyeti’nin Polonya’daki ilk görüşmeleri Başkent Varşova’da yapıldı. Adana ve Polonya’daki makine ve yedek parça sektöründe faaliyet gösteren işadamlarının Varşova ve Poznan’da ikili görüşmelerine olanak sağlayan etkinlik öncesi düzenlenen toplantıda konuşan ATO Başkanı Atila Menevşe, “Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı ülkemizde ihracatın gelişmesi için en büyük desteği sağlayan kurumların başında gelmektedir. Ekonomi Bakanlığımız tarafından 2010 yılından beri sunulan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Programı ile binlerce Türk firmasının yurt dışı pazarlara açılmasına öncülük edilmiştir” dedi.

 2014 yılında Türkiye ile Polonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıldönümünün kutlandığını da ifade eden Atila Menevşe, “600. yıldönümü kutlamaları bağlamında Türkiye ile Polonya arasındaki derin tarihsel ilişkileri yansıtacak ve iki ülke kültürünü tanıtacak kapsamlı ve çok yönlü faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Odamızın, 120. Kuruluş Yıldönümü kapsamında Polonya’ya yönelik gerçekleştirdiğimiz Ticaret Heyeti Programı bu anlamda daha da özel bir önem taşımaktadır” dedi. Adana ekonomisinin çok çeşitli ürün ve üretime sahip olduğuna dikkat çeken Menevşe sözlerini şöyle sürdürdü:

“Adana, stratejik olarak Orta Doğu ve Avrupa’nın kesişim yolları üzerinde bulunan,  Türkiye’nin 5. büyük ekonomik, sosyal ve kültürel merkezidir. Adana, Türkiye’nin mısır üretiminin yüzde 45’ini, soya üretiminin  yüzde 50’sini, yerfıstığı üretiminin yüzde 34’ünü, narenciye üretiminin yüzde 30’unu, karpuz üretiminin yüzde 12’sini ve buğday üretiminin yüzde 6,5’ini karşılamaktadır. İlimizdeki işletmelerin büyük bir çoğunluğu tekstil firmaları, makine alet ve yedek parça sanayisi, otomotiv ve yedek parça, bitkisel yağ, plastik, gıda, çimento ve mobilya sanayi ağırlıktadır. Adana, yatırım için bölgemize gelecek iş adamlarına tarım, tekstil, gıda, turizm, çimento, enerji, kimya, mobilya ve makine sektörlerinde, havaalanı, otoyolları, organize sanayi bölgesi, serbest bölgeleri, sektörlere ayrılmış ticaret ve sanayi siteleri, Yumurtalık ve Mersin limanlarına ulaşım kolaylığı gibi önemli fırsatlar sunmaktadır.”

Adana’nın ekonomik, sosyal ve kültürel özelliklerini içeren Adana tanıtım filminin de izlendiği toplantıda, Adana ile Polonya’nın coğrafi avantajlarını kullanmaları gerektiğine işaret eden Menevşe, “Öncelikle bilinmesi gereken önemli bir konu var ki o da, Adana ile Polonya’nın kesinlikle rakip değil, partner olmaları gerçeğidir. Çünkü Türk iş adamları olarak bizler Avrupa Birliği, Polonya da Ortadoğu pazarından daha fazla pay almak istiyor. Bizlere düşen görev, atalarımızın 600 yıl önce tesis ettiği dostluk bağını en üst seviyeye taşımaktır. Burada ortaya çıkan tabloyu, hedeflerimize ulaşacağımız yönünde önemli bir gösterge olarak kabul ediyorum” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Varşova Büyükelçisi Yusuf Ziya Özcan, Türkiye Cumhuriyeti Varşova Ticaret Başmüşaviri Koray Akgüloğlu ve Polonya Türkiye Ticaret Odası Başkanı Marek Nuwakowsky de, tarihsel bağlarla gelen dostluğun ticarete yansımasının daha kolay ve kalıcı olacağını belirterek, “Bu yöndeki hedeflere ulaşabilmenin yolu, hepimizin özverili çalışmasından geçmektedir. İki ülkenin işadamlarını ve üretim çeşitlerini ne kadar bir araya getirirsek, başarıya da o kadar kısa sürede ulaşırız” görüşlerinde birleştiler.

Konuşmaların ardından ATO Heyeti’ndeki makina ve yedek parça sektöründe yer alan firma temsilcileri, eşleştirildikleri Polonyalı meslektaşlarıyla ikili görüşmeler yaptılar. Ürün örnekleri üzerinde yoğunlaşılan görüşmelerde, daha çok üretim potansiyeli, ürün kalitesi ve fiyatlara ilişkin karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.