Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, eylül ayı içinde Seyhan Nehri’nde balık ölümleri görüldüğü belirtilerek, “Balık ölümlerine rastlanmasıyla beraber Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı olarak Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden konu ile ilgili destek istenmiştir. Su Ürünleri Fakültesinden Doç. Dr. Fatma Çevik  ve Denizcilik ve İç Su Hizmetleri Şube Müdürlüğü çalışanlarınca nehir üzerinden örnekler alınmış ve incelemenin ardından analiz raporu hazırlanmıştır. Yapılan çalışmalarda Seyhan Nehri’ne su giriş çıkışının yetersiz olması dolayısıyla nehirdeki su sıcaklığının 30 dereceye ulaştığı, buna bağlı olarak da toksik etki gösteren Microcystis SPP’nin (Mavi-yeşil alg) baskın hale geldiği ve sayıca çok olduğu tespit edilmiştir. Bu alg’in yoğun olması gece sudaki oksijenin tüketilmesine neden olmuştur ve balıklar için oksijeni yetersiz bir ortama zemin oluşturmuştur. Sonuç olarak balık ölümleri kaçınılmaz hal almıştır” denildi.

İLGİLİ KURULUŞLARA BİLGİ AKTARILDI

Adana Büyükşehir Belediyesi  Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’nin Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’yle işbirliğinden çıkan sonucun, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, DSİ 6. Bölge Müdürlüğü, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü, ASKİ Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerine aktarılması için, Adana Büyükşehir Belediye Meclis Salonu’nda toplantı düzenlendi.Toplantı sonucunda Seyhan Nehrinde oluşan bu zehirli türle, balık ölümlerinin yıl boyunca takibinin yapılması ve önlemler alınması için karar alındı.

ÇALIŞMALAR SÜRECEK, ÇÜ BİLİM İNSANLARINA TEŞEKKÜR

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş,  “Daire Başkanlığı olarak  baraj ve nehirlerimizin daha temiz hale gelmesi için yaz başından beri  yoğun bir temizlik  çalışması başlattık ve bu çalışmaların yıl boyunca sürecek. Çevreyle  ilgili çalışmalarımızın bilimsel olarak da takibi devam edecek. Bu çalışmalardan ötürü kurumum adına  Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesine ve  Doç.Dr. Fatma Çevik hocamıza teşekkür ediyorum” dedi.