22 Haziran 2017 00:46

Bolu dağına çıkıldığı gibi inilirse...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başlattığı 'Adalet Yürüyüşü' Bolu il sınırında devam ediyor. Birkan Bulut yürüyüşten izlenimlerini yazdı.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlattığı “Adalet Yürüyüşü” bir haftayı geride bıraktı.

Yürüyüş Bolu il sınırında devam ediyor. Hafta boyunca çeşitli illerden CHP üyeleri, sendikalar, farklı siyasi eğilimlerden kurum ve kişiler yürüyüşe katıldı. Kavurucu sıcaklarda başlanan yürüyüş, Bolu dağına yaklaştıkça yağmurla birlikte soğuk havalarla devam etti. Katılan veya gözünü yürüyüşe çeviren herkesin kafasında aynı soru işaretleri var. CHP bu yürüyüşle birlikte yaklaşık bir yıldır süren OHAL’e karşı sokakta adalet arayışını sürdürecek mi? Dokunulmazlıkların kaldırılmasındaki tutumu ve “geç kalınmış bir eylem” şeklindeki eleştirilere rağmen bu hamlenin arkasında durulacak mı? Adalet Yürüyüşü Türkiye’de demokrasi ve özgürlük isteyen kesimlerin hepsini kucaklayacak mı?

CHP’NİN GRUP TOPLANTISI KÖYLERİNE GELDİ

Yürüyüşte konuştuğumuz kişiler farklı görüşlerde olmakla birlikte adalet, demokrasi, özgürlük gibi ortak talepler için yürüdüklerini söylüyorlar. CHP Grup toplantısını izlemek için yakındaki Kızılcaören Köyü’nden gelen emekli öğretmen bir çiftle konuşuyoruz. Çocuklarının başına bir şey geleceği kaygısıyla isimlerini vermek istemiyorlar. Yürüyüşe ilişkin düşüncelerini şöyle anlatıyorlar; “Torunlarımız için buradayız. Bizim kaybedecek birşeyimiz yok ama çocuklarımızı, torunlarımızı düşünüyoruz. Adaletin gelmesini istiyoruz. Ancak bu yürüyüşün daha kalabalık olması lazımdı. Daha çok kişiyle İstanbula yürümek gerekiyordu. Bizim zamanımızda öğretmenler böyle değildi. Biz çocuklarımızı, öğrencilerimizi çağdaş insanlar olarak yetiştirdik. Şimdi nasıl bir nesil yetişiyor!”

BU YÜRÜYÜŞ REFERANDUMDA OLMALIYDI

Ahmet Akkuş 70 yaşında. Kılıçdaroğlu’nun bir yaş büyük olduğunu hatırlatarak, birer gün ara vererek yürüyüşe katıldığını anlatıyor. İstanbul’a kadar gitmek istediğini belirten Akkuş, bu yürüyüşün yapılmasında geç kalındığını söylüyor. Böyle bir eylemin 16 Nisan referandumundan sonra yapılması gerektiğini vurgulayan Akkuş, “O gün YSK’ya böyle yürümemiz gerekiyordu. Ancak geç de olsa yapılmasından dolayı mutluyum. Soğuğa rağmen katılım iyi” diyor.

TUTUKLU AKADEMİSYENLER İÇİN NÖBETTEYDİK

CHP Kadıköy İnsan Hakları Komisyonu’ndan Şengül Yıldız de daha önce OHAL’in hukuksuzluklarına karşı verdiği mücadeleye dikkat çekiyor. Esra Mungan, Kıvanç Ersoy, Necmiye Alpay için de cezaevleri önünde nöbet tuttuklarını vurgulayan Yıldız, CHP’nin bu konuda harekete geçmek için geç kaldığı eleştirilerinin olduğuna dikkat çekerek “Bu yürüyüşü kimin başlattığı önemli değil. Barış ve kardeşlik içerisinde yaşayacağımız bir ülke için mücadele edelim. Sadece benim gibi düşünenler için değil, dindarlar, solcular, hatta tüm canlılar için adalet istiyorum ve o yüzden yürüyorum” dedi. OHAL’in kaldırılmasını istediklerini dile getiren Yıldız, Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın 100’ü aşkın gündür açlık grevinde olduğunu hatırlattı. Yıldız, bugün adaletin kör, sağır ve dilsiz olduğunu belirterek, başkalarının hakkı için de yürüyüşe katıldığını ifade etti.

KARARLI OLURSA YALNIZ YÜRÜMEYECEK

Yürüyüşe katılan, destek veren, çekimser olanlar bu yürüyüşün OHAL’in baskıları karşısında bir kırılma yaşatmasını istiyor. Adalet Yürüyüşü’nün ilk haftasında ortaya çıkan atmosfer, birçok ilden yürüyüşe gelenlerin anlattıkları, tek adam düzenine karşı kararlı bir mücadele olursa Kılıçdaroğlu’nun yalnız yürümeyeceğine işaret ediyor. CHP’nin tabanında ve diğer muhalif kesimlerde artık birlikte mücadele etme olanağının giderek filizlendiği günler yaşanıyor. Bolu dağına çıkıldığı gibi inilirse “Adalet yürüyüşü”nün büyümesi işten bile değil.

ÖNCEKİ HABER

Siirt'te çatışma: 1 korucu hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Sebepler farklı talep aynı: Adalet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa