21 Haziran 2017 00:15

Diyarbakırlılar: Haksızlığa uğrayana sırtımızı dönmeyiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başlattığı 'Adalet Yürüyüşü'nü değerlendiren Diyarbakırlılar 'Haksızlığa uğrayana sırtımızı dönmeyiz' diyor.

Paylaş

Serpil BERK
Fırat TOPAL
Diyarbakır

Ankara’dan başlayan Adalet Yürüyüşü İstanbul’a doğru devam ederken birçok ilde de yürüyüşe destek eylemleri yapılıyor. Kürt siyasi çevrelerinden yürüyüşe destek açıklamaları yapılmakla birlikte Diyarbakır’da yurttaşların meseleyi nasıl tartıştığı merak konusu. Adalet yürüyüşünü yakından takip eden Diyarbakırlılara yürüyüşe dair ne düşündüklerini sorduk. Görüştüğümüz yurttaşlar CHP’nin özellikle dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda hata yaptığını dile getirerek, eleştirilerine rağmen yürüyüşün doğru bir adım olduğunu dile getiriyor. 

İlk durağımız havanın sıcak olduğu Diyarbakır’da serinlemek isteyenlerin adresi Sur dipleri oluyor. Taşın serinliğinin iyi olduğunu bilenler ellerine aldıkları kartonları Sur dibine sererek üzerine uzanıyor. Sur dibinde oturan insanlarla sohbet etmek için dolaşırken yaklaşık on kişi olan bir grup dikkatimizi çekiyor, yanlarına yanaşıp sohbet için müsaade istiyoruz. İlkin temkinli yaklaşsalar da sohbet ilerledikçe daha rahat konuşmaya başlıyorlar. Grubun çoğu inşaat işçisi aralarında iş bulamadığı için şehir dışına gitmek zorunda olanlar da var. 

‘GÜVENİRSEK 7’DEN 70’E DESTEK VERİRİZ’

Adalet Yürüyüşüyle ilgili ne düşünüyorsunuz dediğimizde, ilk sözü alan inşaat işçisi Hacı Güz şunları söylüyor: “Enis Berberoğlu’nun tutuklanması, CHP’nin dokunulmazlıkların kaldırılmasını desteklemesinin sonucu oldu. HDP’li vekillerin tutuklanmasına tepkisiz kalmasaydı, bugün böyle bir şey yaşanmazdı. CHP kendi vekilini kendisi içeriye attı. Buradan yürüyüşe destek gelir fakat biraz zor, çünkü güven vermiyor. Herkes adalet, özgürlük, huzur istiyor ama yok. Konu Kürtler olunca herkes fabrika ayarlarına dönüyor. Ancak bana göre yaptıkları yürüyüş değerlidir, önemlidir. Bu yürüyüşün iyi niyetli olduğuna burası inanırsa, 7’den 70’e herkes destek verir. İstanbul’dan Edirne’ye geçerse adalet talebiyle yola çıktıklarına inanırız.”

‘YARI YOLDA BIRAKMASINLAR’

Bir diğer inşaat işçisi Abdurrahman Sayım, Diyarbakır’dan Adalet Yürüyüşüne desteğin OHAL koşullarından dolayı diğer bölgelere göre daha güç olduğunu ve yürüyüşün sadece İstanbul ile sınırlı kalmaması gerektiğini ifade ederek, “Kim adalet yönünde bir adım atarsa biz on adım atarız, adalet isteyen herkesi destekleriz de fakat burada bırak sokağa çıkmayı ağzını açarsan müdahale ile karşı karşıya kalıyorsun, gözaltındasın. Burada OHAL koşulları daha sert, bu şehirde yürüyüşe ciddi bir destek almak zor görünüyor ama desteklenmesi lazım. Sendikaların ve diğer kurumların katılması önemli. Dokunulmazlıkların kaldırılmasını desteklediği için ‘Biz yanlış yaptık’ diyorlar. Bunu biliyoruz. O zaman insanları yarı yolda bırakmasınlar, yaptıkları yanlışı telafi etsinler, halk onlara güvense destek alırlar zaten” dedi. 

‘ADALET HEPİMİZE LAZIM’

Mehmet Ala ise Adalet Yürüyüşünün insanları beklenti içine soktuğunu belirterek, “Ben bir hayal kırıklığına dönüşmesi konusunda endişeliyim, “Bir yandan diyorsun belki bir şeyler düzelir, bir yandan diyorsun bu yürüyüş yarı yolda biter. Adalet hepimize lazım, bu da herkese ders olsun. Ben desteklenmesini isterim ama CHP’ye güvenmiyorum. Sanki bunu sadece kendi vekili için yapıyor. Diğer tutuklu vekiller için de yürüdüğüne inanırsam desteklerim. Yürüsünler, bu halk haksızlığa uğrayan kimseye sırtını dönmedi, yeter ki inansınlar” diye konuştu.

‘HESAPLAŞMAYA GİRERSEK ADIM ATAMAYIZ’

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Gün Radyo’da program yapan Ahmet Gülmez’in Ofis semtinde açtığı kafeye geçiyoruz. Adalet Yürüyüşünü yakından takip eden Gülmez, CHP’ye dönük birçok eleştirinin sıralanabileceğini belirterek, “CHP’nin ayrım yapmadan adaleti savunması gerekiyordu. Dokunulmazlıkların kaldırılması yolsuzlukları kapsaması gerekiyordu. Ancak bu dönem böyle geçmiş hesaplaşmalara girersek adım atamayız. Hayat bu şekilde ilerlemiyor. Adalet Yürüyüşü ile ilgili birçok şey söylendi ama kimse bunun yanlış olduğunu söylemedi. Atılan doğru adımları desteklemek gerekiyor”diye konuştu.

Adalet Yürüyüşünü CHP’nin başlatmış olmasının yaşanılan haksızlıkların sadece CHP’nin sorunu olduğu anlamına gelmediğini söyleyen Gülmez, “Sadece Enis Berberloğlu’nun tutuklanması değil Selahattin Demirtaş’ın tutuklanması da haksızlık. O yüzden en demokratik hakların kullanılması gereken bir dönemde bu tip yürüyüşler önemli. Adalet yürüyüşünün her kesimden insanları içine alması önemli. Aslında ülkeyi yönetenlerin bu durumu, ‘Eğer 15 Temmuz’da halk darbeyi engellediyse o zaman beni de indire bilir’ diye algılaması gerekiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Katar krizi ‘Suriye muhalefeti’ni zorluyor

SONRAKİ HABER

‘Adaletin cübbesine düğme takılmasın' diye nöbetteyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...