"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Adalet ve cesaret timsali Hakime Hesna Hanım

Nejat EREN
22 Ocak 2019, Salı
Kur’an’ın dört ana esasından birisi adalettir. Bugün dünyada ve ülkemizde en çok tartışılan konulardan birisi, en çok gündemlerden birisi, adalet müessesesi, kavramı ve tatbikatıdır.

Adaletin, kanun hâkimiyetinin, cesaret ve hukukun üstünlüğünün namusunu kurtaran Risale-i Nur tarihine giren kahraman bir hâkime şahsiyet bayan var. Denizli Hâkimi Hesna Şener.

Aslen Isparta Senirkent doğumlu olup,Tola ailesinin de akrabası olan ve şu anda Denizli Asrî; Mezarlığında medfun Hesna Şener! Bu değerli merhume hâkimin mezarını ilk defa ziyaret etme fırsatım oldu. Bu kış Risale-i Nur okuma programı için Afyonlu Üniversiteli kardeşlerimizle Denizli İline gittik. Üniversite talebeleri ve ev sahibi Denizlili Nur hadimleriyle Geçen Çarşamba günü Hâkim Hesna Şener hanımın mezarını ziyarete gittik. Sonra da “Eski Mezarlıktaki” Hasan Feyzi Yüreğil ve Hafız Ali abinin mezarlarını ziyaret ettik.

Bu yazımızda ağırlıklı olarak Hesna Şener Hanım Efendi hakkında olacak. Hesna Hanım hakkında Gazetemiz Yeni Asya’da birkaç tane haber çıkmıştı.

Benim de bu değerli hanımefendi hakkındaki ilk canlı hatıram akrabası ve üstad Bediüzzaman Hazretlerinin has talebelerinden olan Ali İhsan Tola abidendi. 1998 yılında Al İhsan Tola abiden bu konuyu da kayda almıştım.

Karlı bir zemheri gününde kabrini ziyaret ettiğimiz Hesna Hanımın “Kırklı yılların Anadolu zemherisinde”, tek parti döneminde bunca baskıya rağmen, Bediüzzaman Hazretlerinin tarihi mahkemesinde, yedek olarak mahkeme heyetine katılarak birçok erkeğin cesaret edemeyeceği bir tavırla Risalei Nur hakkında verilene “Beraat” kararına imza atmıştı. Bu öyle sıradan bir olay değildi.

Bu medeni cesareti göstermesinde ince sırlar ve irtibatlar vardı. Tesettürlü olmamasına rağmen Üstadın kendisine “manevi evladım” demesini ve “onun adını gavsların yanında duama dahil ediyorum!” demesini kavramak ve hazmetmek sığ beyinler ve sofi meşreplerce kolay değildir.

Ali İhsan ağabey gibi Üstadın talebeliğine nail olmuş bir Nur Talebesinin, Hesna Hanımın makam odasına girdiğinde başı açık, yarım kol bir bluzla görünce kendi kendisine: “Ey üstad bu tesettürsüz hanım nasıl senin manevi evladın olur? Diye şaşırdığını yüzüne bakamadığını, bunu kendisinin biraz sofi olmasına bağladığını!” söylemişti.

Altmış beş yıl önce 15 Haziran 1944 tarihinde her türlü baskı ve zulme rağmen, “Hâkimliğin, adaletin, hukukun” şerefini kurtaran ve Adalet kavramının hakkını vermede tereddüt etmeyen üç hâkimden birisi olma şerefine erişen bu hanım efendiye Rabbimizden rahmet niyaz ediyoruz. Burada Hz. Bediüzzaman’la olan manevi bağlarına da bir bakmak lazım. O bağlardan birisi, Mahkeme Reisi Ali Rıza Efendinin Hukuk Fakültesinde talebeyken Bediüzzaman’ın “Şekerci Han” sohbetlerine şahit olmasıdır.

Diğeri ise; Senirkentli Tola ailesinin aslının Medine’den gelmiş olmasıdır. Merhum Ali İhsan Tola abi 1998 yılında aldığımız hatıralarında, üstadın üç defa; “Ali İhsan kardeş biz seninle akrabayız!” dediğini her defasında da kendisinin “Üstadım siz Bitlislisiniz biz Ispartalıyız. Nasıl akraba oluruz?” diye cevap verdiğini, dördüncü defa Üstadın aynı ifadeyi kullanması üzerine, kendi kendine; “Ahmak Al İhsan bunu Bediüzzaman diyorsa mutlaka bir manası vardır” diyerek artık itiraz etmediğini anlatmıştı. 

Yıllar sonra ortaya çıkan gerçeği de şöyle anlatmıştı: “Üstadın talebeleri arasında sadece bana dediği bu akrabalık konusu içimde bir ukde olarak kalmıştı. Benim bir yeğenim İstanbul’da Osmanlı arşivinde çalışıyordu. Ona bir zaman sonra; ‘yeğenim bizim aile şeceremizi bir öğren biz Tolalar’ın aslı nereden gelmiş?’ demiştim. O yeğenimin araştırmasından sonra bizim ailenin 200 küsur sene önce Medine’ye Münevver’den Senirkent’e geldiğini, bir kolunun da Bitlis’e gittiğini söylemişti. Bunu öğrenince üstadın neden bana akrabayız dediği sır ortaya çıktı.” Ağabeye bunun belgesi var mı? diye sorduğumda, “Hoca Osmanlı arşivinin dokuz metrelik fotokopisi burada evimde!” demişti.

Yani 15 Haziran 1944 Tarihinde Denizli Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin Risalei Nurlar için verilen beraat kararında üç kişisinden ikisinin Bediüzzaman hazretleri ile manevi bir bağlantısının olması tesadüf olamaz. Bu davada daha nice sırlar var! Maddi manevi kışlardan sonra manevi baharların geleceğine olan ümidimizi muhafız ediyoruz. Mucizevî Kur’an tefsiri olan Risalei Nurlar da bunu görüyor ve yaşıyoruz. Bu genç potansiyel dinamik hizmet ehli kardeşlerimiz bize ümit veriyorlar.

Cenab-ı Hak, Başta Denizli Nur Kahramanları olmak üzere bütün Nur hadimlerine rahmet eylesin. Adalet, hukuk ve insanlıktan kendimizi ve neslimiz ayırmasın. Ami

Okunma Sayısı: 6337
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İ.Seyda

    22.1.2019 14:45:53

    "Sebep olan yapan gibidir" kaidesince mahkemelerin beraat kararı vermesine emsal olacak böyle bir karar vermek o günlerde hiç de kolay değildi. Daha sonraki bütün beraat kararlarında onun da hissesi olduğu aşikardır. Mekanı cennet olsun...

  • ahmet ayvaz

    22.1.2019 12:51:03

    ben de Rahmetli Ali İhsan Abiden olayın devamı olarak şunu dinlemiştim. hesna hanımı ziyaretten geldikten sonra Üstad Hz bana ziyaret edip etmediğimi sordu. ben de ziyaret ettiğimi ve selamını söylediğimi anlattım. yüz işmihzazlarımdan üstadımın giyimi bizim gibi olmayan bir kadını nasıl manevi evlat edindiğine şaşırdığımı anladı ve bana: o erkeklerin yapamadığını yaptı. bundan sonra risale-i nurlar hakkında ne kadar beraat kararı verilirse sevabının bir misli ona yazılacak, dedi.

  • Abdullah

    22.1.2019 10:23:59

    Hukuk tarihinin en şerefli levhalarından biri işte bu Denizli Mahkemesi beraat kararıdır.Aynı zamanda emsalsiz bir cesaret nişanı ve madalyasıdır.O ceberut devirde böyle bir karar vemek kolay bir iş değil; kelleği koltuğa almak demektir.Hasne hanımı ve diğer mahkeme azalarını rahmetle anıyor,kabirleri pür nur olsun diyorum.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı