Acı gerçeklere dönüş

Lazio kalecisinin gökten indirdiği bir 3 puanla taraftarlarına “acaba” dedirten Galatasaray, Alanya maçıyla fabrika ayarlarına döndü.

İzleyenler için kabus gibi bir ilk yarıydı. Galatasaray’ın iki bek oyuncusu ile orta saha oyuncuları ve öndeki dörtlüsünün arasındaki iletişim o kadar kötüydü ki, Van Aanholt ve Yedlin her hücumdan sonra takım arkadaşlarına bir şeyleri işaret ederek memnunıyetsizliklerini dile getiriyorlardı. Terim’in takımı, rakip her ne kadar oyunun Luyindama tarafından kurulmasını isteyen bir ön alan yerleşimini uygulasa da, topu olabildiğince Nelsson’la buluşturmak istedi, fakat hem topun onun başlattığı ataklarda Morutan ile buluştuğu anlarda rakip onu taç çizgisine itecek önlemleri almıştı, hem de Nelsson ters kanatı gördüğünde Kerem son haftalardaki formsuzluğunu sürdürüyordu. Burada, Lazio maçı sonrasında bu köşede yazdığımız gibi, Terim’in ısrarla bu plan üzerinde durmasının sakıncalarını yinelemek lazım. Galatasaray, oyun kurulumu sırasında Taylan ve Berkan’a nerede ise hiç güvenmiyor ve bu sebeple, rakip kendisine karşı nasıl bir planın uygulanacağını çok iyi çalışıp hiçbir sürprizle karşılaşmadan planını sahaya koyabiliyor. Sarı-kırmızılıların uzun süredir devam eden duran top organizasyonlarındaki etkisizliği de buna eklenince ortaya kısır bir oyun çıkıyor. Terim eğer hem doğru seçim olup olmadığı tartışmalı, hem de olsa bile iyi bir 6 numaranın yokluğunda işlemesi çok zor bir plan için zaman kazanmak istiyorsa, duran toplar, ani baskınlar gibi tamamlayıcı planların üzerinde daha ciddi durmalı.

Galatasaray ikinci yarının ilk bölümündeö özellikle Mostafa Mohamed’in oyuna girip gerçek bir hedef adam statüsünde oynamasıyla rakibin üzerinde önemli bir üstünlük kurdu. Bu noktada, Terim’in neden Halil’i kenara çekip Halil-Cicaldau-Morutan önünde Mostafa Mohamed dizilişini denemediğini merak ediyorum. Halil’in bu rolü kolaylıkla üstlenebileceği ve Kerem’in de düşen performansı göz önüne alındığında iyi bir alternatif olabilir. Tabii siz ne kadar rakip alanda baskı kurarsanız kurun, ezberlenmiş ve oturmuş oyun planlarınız olmadığında skoru yaratmakta güçük çekiyorsunuz. Alanyaspor önceki sezonlarla karşılaştırıldığında çok kötü bir sezon başlangıcı yapmasına rağmen o sezonlarda gelenek haline getirdiği bir şeyi bozmadı. Galatasaray maçlarından puan veya puanlar yazmak.

Galatasaray camiası toplu halde, bir 3 yıllık plan etrafında buluşmuş durumda. Lazio maçının ardından bir nebze yeşeren umutlar, elbette bu tür yapılanmalar hakkında münferit maçlara bakarak karar verilmemesi gerektiği gerçeğine toslamış oldu. Ben hala ne planın doğru olduğuna, ne Terim’in bunu uygulayacak doğru insan olduğuna ne de eldeki kadronun bunu gerçekleştirebilmek için tam potansiyele sahip olduğuna inanıyorum.