|

ABD yangın yeri: Minneapolis'te sokağa çıkma yasağı getirildi, başkentte ortalık karıştı

ABD kamuoyunda gündemin en önemli maddesi haline gelen siyahi Amerikalının ölümüne ilişkin gündem sıcaklığını koruyor. George Floyd'un hayatını kaybettiği Minneapolis'te başlayan gösterilerde ortalık her geçen gün daha fazla karıştı. Polis ile göstericilerin karşı karşıya gelmesinin ardından Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, cuma ve cumartesi günleri, gün batımından gün doğumuna kadar sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini duyurdu. Ayrıca olaylar başkent Washington'a da sıçradı. Göstericiler ile polis arasında arbede yaşandı.

04:50 - 30/05/2020 Cumartesi
Güncelleme: 05:55 - 30/05/2020 Cumartesi
AA
ABD polisinin göstericilere yönelik sert mücadelesi halen sürüyor.
ABD polisinin göstericilere yönelik sert mücadelesi halen sürüyor.
ABD’nin Minneapolis kentinde
, siyahi George Floyd’un ölümüne sebep olan polis memurlarına tepki olarak devam eden protestoları kontrol etmek için,
Belediye Başkanı Jacob Frey saat 20.00 itibarıyla sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Gösterilerin önüne geçmek adına sokağa çıkma yasağı


Belediye Başkanlığı ofisinden yayınlanan duyuruda, ''Ben Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey. Bu acil durum yönetmeliği uyarınca, aşağıda belirtilen saatlerde, sokak ve caddeler dahil olmak kaydı ile tüm halka açık yerlerde
sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir.
'' ifadelerine yer verildi.

Kundaklama ve yağmanın önüne geçilmek isteniyor

Frey, cuma ve cumartesi günleri akşam 20.00'den sabah 06.00’ya kadar
uygulanacak sokağa çıkma yasağına, güvenliğin sağlanması ve gece karanlığından istifade edilerek gerçekleştirilen
kundaklama ve yağma hadiselerinin önüne geçilmesi için
herkesin uyması çağrısı yaptı.

Güvenlik güçleri göreve devam edecek

Açıklamada ayrıca,
"Tüm kolluk kuvvetleri, itfaiyeciler, tıbbi personel ve Ulusal Muhafız Birliği gibi görevliler, sokağa çıkma yasağından muaftır.''
bilgisi de yer aldı.

Öte yandan, protestoların yaşandığı Minnesota eyaletinin Saint Paul kentinde de sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu.



Olaylar başkente de sıçradı


ABD'nin Minnesota eyaletinde polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren siyahi Amerikalı George Floyd için birçok kentte düzenlenen
protestolar başkent Washington DC'ye de sıçradı.
Kentin işlek caddelerinden
"U Street"
üzerinde toplanan 300'e yakın gösterici
Floyd için adalet istedi.
  • "Adalet yoksa huzur yok" sloganları atan göstericiler, "Floyd İçin Adalet", "Adalet Hemen Şimdi" "Siyahilerin Hayatı Önemli", "Nefes Alamıyorum", "Siyahi Oy Verenler Önemli", "Polisler Siyahileri Öldürmeyi Durdurun" yazılı pankartlar taşıdır.
  • Sayıları giderek artan kalabalık grup geniş güvenlik önlemleri altında Beyaz Saray'a yürüdü.

Arbede çıktı


ABD'nin Minnesota eyaletinde
polis tarafından gözaltına alınırken öldürülen siyahi
George Floyd
için Washington DC'de düzenlenen protestoda gösterilerle polis arasında arbede çıktı.



Sloganlar atarak Beyaz Saray'a yürüdüler


  • Polis, "adalet yoksa huzur yok" sloganları atan yüzlerce göstericinin, Beyaz Saray'ın önündeki "La Fayette" parkındaki demir parmaklıklara yaklaşmasına izin vermeyince arbede yaşandı.
  • Göstericilerden bazıları ellerindeki Amerikan bayraklarını ateşe verirken, Başkanı korumakla görevli Amerikan Gizli Servisi takviye kuvvet talebinde bulundu.
  • Giderek kalabalıklaşan grup, "Floyd İçin Adalet", "Adalet Hemen Şimdi" "Siyahilerin Hayatı Önemli", "Nefes Alamıyorum", "Siyahi Oy Verenler Önemli", "Polisler Siyahileri Öldürmeyi Durdurun" yazılı pankartlar taşıdı.

Ne olmuştu?

  • Dolandırıcılıkla ilgili bir şikayet üzerine pazartesi günü George Floyd’u gözaltına alırken dizini ensesine basarak nefessiz kalmasına ve ölümüne sebep olan polis memuru Derek Chauvin ve beraberindeki 3 polisin işine son verilmişti.
  • Hennepin Bölgesi Başsavcısı Mike Freeman, Floyd’un ölümünden sorumlu tutulan Chauvin'in tutuklanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, polis memurunun üçüncü derecede cinayet ve taksirle adam öldürmeden yargılanacağını açıklamıştı.
  • Bölge Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Chavuin'in Floyd'un ölümüne sebep olan kanuna aykırı 8 hareketi madde madde belirtilmişti. Çevredekiler tarafından videoya alınan gözaltı sırasındaki polis şiddeti ülke genelinde büyük tepkilere neden olmuştu. Olaya karışan polislerin yargı önüne çıkarılması için başta Minnesota olmak üzere ABD’nin değişik yerlerinde protestolar sürüyor.
#George Floyd
#ABD
#Minnesota
#Washington
#Beyaz Saray
4 yıl önce