|

ABD'nin Tabka oyunu

ABD'nin hava desteği verdiği terör örgütü PKK/PYD, terör örgütü DEAŞ'ın kontrolünde bulunan Tabka askeri havalimanını ele geçirdi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bölgede 90 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Yeni Şafak
13:54 - 27/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 14:48 - 27/03/2017 Pazartesi
Terör örgütü PKK/PYD, Tabka havalimanını ele geçirdi.
Terör örgütü PKK/PYD, Tabka havalimanını ele geçirdi.

Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG, ABD'nin koruması ve askeri desteği ile terör örgütü DEAŞ'ın elindeki Rakka'nın Tabka ilçesinde bulunan Tabka askeri hava üssünü ele geçirdi.



Terör örgütü DEAŞ'ın bölgede ufak çaplı saldırıların haricinde çatışmadan geri çekilerek bölgeyi PKK/PYD teröristlerine bıraktığı belirtiliyor.



PKK/PYD'nin sözcülerinden Talal Silo da barajı ele geçirdiklerini açıkladı.



Tabka barajı, Suriye'nin en büyük barajı ve ülkenin elektrik ihtiyacının önemli kısmını sağlıyor. Terör örgütü DEAŞ'ın Rakka'yı ele geçirmesinden sonra Tabka barajını da kontrolü altına aldı.




"90 sivil hayatını kaybetti"


Aljazeera Türk'ün haberine göre İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bölgede meydana gelen çatışmalar sebebiyle 90 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. ABD yönetimi söz konusu açıklamaya yanıt vermekten kaçınırken, olayı araştırdıklarını söylemekle yetindi.



Geçen hafta da ABD güçlerinin Rakka'nın batısında bulunan bir okula düzenlediği hava saldırısında 33 sivil hayatını kaybetmişti. ABD Savunma Bakanlığı,söz konusu saldırıya dair kanıt bulamadıklarını iddia etmişti.



"Barajın sağlamlığı için çaba göstereceğiz"


ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, Tabka Barajı'nın sağlamlığını korumak için çaba göstereceğini ifade etti. Doğal Kararlılık Operasyonları Birleşik Görev Gücü'nün (CJTF-OIR) yazılı açıklamasında, barajın temellerinde herhangi bir hasar olmadığı vurgulanarak, "Koalisyon güçleri, Suriye halkı için hayati önem taşıyan barajın sağlamlığını korumaya çaba gösterecektir" ifadesine yer verildi.



Açıklamada koalisyon güçlerinin, baraj yakınlarındaki askeri noktalara düzenlenen saldırılarda tahrip gücü yüksek patlayıcılar kullanmadığı kaydedildi.



  • ABD teröristlere destek veriyor
  • ABD yönetimi eski Başkan Obama döneminden beri terör örgütü PKK/PYD'ye destek veriyor. PKK'nın Suriye uzantısı olan ve birçok üst yöneticisinin de PKK'lılardan oluştuğu PYD'ye desteğini sürdüren ABD yönetimi, örgütün PKK ile var olan bağlarını ise görmezden geliyor. Pentagon ve ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri PKK ile PYD'nin ilişkisini reddetmeyi sürdürüyor. Türkiye'nin sert tepkisi üzerine terör örgütü PYD'nin saflarına kattığı çok az sayıdaki Araplarla birlikte PKK/PYD'lileri sözde Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adı altında birleştirerek korumaya aldı. Elde edilen birçok istihbarat bilgisine göre örgütün tamamına yakını PKK/PYD'lilerden oluşuyor.

Trump'ın stratejisi belirsizliği


Trump'ın göreve başlamasından sonra yeni bir strateji hazırlayan Pentagon, PKK/PYD'ye yoğun destek veren CENTOM'un da etkisi ile terör örgütü PKK/PYD'ye desteğin sürdürülmesi tavsiyesinde bulunmuştu. Son dönemde CENTOM'un da desteği ile PKK/PYD'li teröristlere yoğun silah desteği sağlanırken, Rakka operasyonu öncesi de PKK/PYD'ye desteğin sürdürüleceği yönünde açıklamalar yapılıyor.



DEAŞ ile mücadele için hazırlanan yeni stratejisini henüz açıklamayan Trump yönetiminin, vereceği kararın ne olacağı merak edilirken, CENTOM'un PKK/PYD'ye verdiği desteği artırmaya başlaması büyük soru işaretlerine yol açıyor.

















#ABD
#Rakka
#Tabka Havalimanı
7 yıl önce