ABD'li senatörlerden Türkiye aleyhine yasa tasarısı
ensonhaber.com

ABD Senatosu'na, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri aldığı gerekçesiyle Türkiye'ye, F-35 savaş uçaklarının transferlerinin durdurulmasını öngören yasa tasarısı sunuldu.

"NATO'nun Hava Sahasını Koruma Yasası" başlıklı tasarı Senato'ya; Oklahoma Senatörü Cumhuriyetçi James Lankford, New Hampshire Senatörü Demokrat Jeanne Shaheen, Kuzey Karolina Senatörü Cumhuriyetçi Thom Tillis ve Maryland Senatörü Demokrat Chris Van Hollen tarafından sunuldu.

ABD'li senatörlerden Türkiye aleyhine yasa tasarısı

DEMOKRAT SENATÖR: ULUSAL VE KÜRESEL GÜVENLİK RİSKİ

Yasa tasarısını hazırlayan dört isim arasında yer alan Demokrat senatör Jeanne Shaheen, "Rusya'nın NATO üyesi bir ülke olan Türkiye'de ABD uçaklarına ve teknolojisine erişim sağlaması olasılığı, ciddi bir ulusal ve küresel güvenlik riskidir." dedi.

Tasarı, S-400 hava savunma sistemlerini teslim almayacağı Amerikan hükümetince onaylanana kadar Türkiye’ye, herhangi bir F-35 uçağının verilmemesini içeriyor. F-35 bakımı için gerekli herhangi bir fikri mülkiyet ve verinin verilmemesinin talep edildiği tasarıyla, bu uçaklarla ilgili Türkiye'de herhangi bir depolama tesisinin kurulmaması da isteniyor.

ABD'li senatörlerden Türkiye aleyhine yasa tasarısı

Tasarıda, "Başkan, Kongre'ye, Türk hükümetinin S-400 hava savunma sistemlerinin teslimatını kabul etmeyi planlamadığını veya bu yönde bir niyeti olmadığını yazılı bir şekilde tasdik ederse, ilgili sınırlamalara bir muafiyet uygulayabilir." denildi.