ABD'li Senatör: Trump, İran'ı bahane ederek Suudi Arabistan'a silah satacak

ABD Başkanı Donald Trump / Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman
ABD Başkanı Donald Trump / Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman © Reuters
By Mustafa Bag
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kongre'nin Yemen'deki savaşta yaşanan sivil ölümler nedeniyle uzun süredir engellediği Suudi Arabistan'a silah satışı için 'Silah Kontrolü Yasası"ndaki bir boşluğu kullanacağı ve bunu İran krizini öne sürerek yapacağı iddia edildi

REKLAM

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kongre'nin Yemen'deki savaşta yaşanan sivil ölümler nedeniyle uzun süredir engellediği Suudi Arabistan'a silah satışı için 'Silah Kontrolü Yasası'ndaki bir boşluğu kullanacağı ve bunu İran krizini öne sürerek yapacağı iddia edildi.

İddianın sahibi Demokrat Partili Senatör Chris Murphy. Twitter hesabı üzerinden 'çok önemli' etiketiyle açıklamada bulunan Senatör Murphy, "Trump'ın Silah Kontrolü Yasası'ndaki belirsiz boşluğu kullanarak Suudi Arabistan'a yeni devasa silah satışı planı yaptığını duyuyorum. Şu anda Yemen'de kullanılan silahların satışı bu hafta olabilir." ifadelerini kullandı.

İlgili yasa gereği Kongre'nin, yabancı bir ülkeye silah satışına karşı çıkabileceğini kaydeden Murphy, ancak Trump'ın satışın "aciliyet" arz ettiğini öne sürmesi durumunda, Kongre'nin itiraz hakkının olmayacağına işaret etti.

Murphy, "Suudi Arabistan'a, Yemen'e atacağı bomba satışı için herhangi bir acil neden yok. Eğer ortada bir aciliyet varsa, bizim Suudilere sattığımız bombaların yol açtığı acil durumdur." yorumunda bulundu.

"Demokratlar ve Cumhuriyetçiler şimdi seslerini yükseltmeli"

Trump'ın İran'daki durumu "aciliyet" olarak gösterebileceğini belirten Murphy, kanundaki bu açığın herhangi bir ABD başkanına Ortadoğu'daki bir krizi silah satışı için bahane etme fırsatı vereceğini ve Kongre'nin de buna karşı çıkamayacağı uyarısında bulundu.

Murphy, Suudi Arabistan'a silah satışının yapılması durumunda Trump'ın oy kaybedeceğini vurgulayarak, "Henüz çok geç değil, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler şimdi seslerini yükseltip, Trump'a böyle tehlikeli bir emsal karara varmamasını söylemeli." ifadelerini kullandı.

Trump'ın Yemen'deki iç savaşı sona erdirme vetosu

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, İran destekli Şii Husiler ile Suudi Arabistan destekli Abdurabbu Mansur Hadi hükümetine bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçleri, Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı hava saldırıları düzenliyor.

ABD Kongresinin her iki kanadı Temsilciler Meclisi ile Senatodan geçen ve ABD'nin Yemen'de devam eden savaşta Suudi Arabistan'a desteğini kesmesini öngören yasa tasarısı, 16 Nisan'da Trump tarafından veto edilmişti.

Birleşmiş Milletler'in 21'inci yüzyılın en büyük insani krizlerinden biri olarak tanımladığı savaşta çoğu çocuk on binlerce kişi hayatını kaybetti.

"Suudi Arabistan'a silah satışını durdurmak ABD'yi cezalandırmak olur"

[ABD-İran gerilimi: Pentagon Orta Doğu'ya 5 bin asker göndermeyi değerlendiriyor](ABD-İran gerilimi: Pentagon Orta Doğu'ya 5 bin asker göndermeyi değerlendiriyor)

Ek kaynaklar • AA Reuters

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

ABD: Körfez'deki saldırıların ardında İran vardı, deliller BMGK'ya sunulacak

BMGK'de Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılması istenen tasarı kabul edildi

ABD öncülüğünde, Kızıldeniz’de taşımacılığı güvence altına alabilmek için çok uluslu misyon kuruldu