Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türk Günü Festivali’nde Brooklyn Belediye Başkanı Eric Adams’ı kıramayıp falına baktım. Bir sonraki koltuğunun New York’ta olduğunu müjdeleyince başkanın Türk aşkı daha da arttı!

New York’ta bu yaz her yer kırmızı beyaz... Türk dostu Eric Adams’ın Belediye Başkanı olduğu Brooklyn’de ilk kez düzenlenen Türk Günü Festivali’ndeyiz. Brooklyn Belediye Binası’nın önündeki Columbus Park’ta düzenlenen Amerika Türk Günü’ne ilgi yoğun. Türkler ve onlara jest yapmak isteyen arkadaşları kırmızı beyaz giyinmiş; yaşlı, genç, çocuk herkesin elinde Türk bayrağı var. Geçen ekim ayında görevine başlayan New York Başkonsolosu Alper Aktaş’ın ilk icraatlarından birisi Türk festivali olmuş...

Haberin Devamı

Brooklyn belediye binasının önündeki geniş alan ve parkta Türkiye ambiyansı yaratılmış. Çadır şeklindeki stantlarda konuklara gözleme, döner, lahmacun ikram ediliyor.

ABDLİ BAŞKANA KAHVE FALI

Amerikalılar sırada

En çok ilgi ise Türk kahvesi standına. Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği’nin, Arzum ve Turkish Coffee Lady işbirliği ile açtığı standın önünde çoğu Amerikalı yüzlerce kişi sırada. Türk kahvesi alıyorlar, birbirlerinin falına bakıyorlar. Yabancılar Türk kahvesinin ritüeline çok meraklı, bunu kahveyi hızlıca içip kapatmalarından anlamak mümkün.

40 yıl hatırı var

Belediye Başkanı Eric Adams da kahve standına doğru ilerliyor. Onun kahvesini, Amerikalılara Türk kahvesini içirmeyi misyon edinmiş. Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Başkanı Merve Gürsel kendi elleriyle yapıyor. Gürsel, bir süredir yaşadığı New York’ta ilişkilerini kullanarak önemli toplantılarda Türk kahvesi ikram edilmesini sağlıyor. Kahvenin ve ritüellerinin anlatıldığı bir de kitap hazırlatmış. Kitap, lobi gücü yüksek isimlere Türk kahvesi ile birlikte gönderilmiş. Ajandasında, Türk Evi’nin açılmasıyla birlikte rutin tanıtım günleri düzenlemek var.

Kendine özgü pişirme tekniği ve sunumuyla eşsiz bir tada sahip olan Türk kahvesi, geleneksel sohbet toplantıları, evlilik ritüelleri ve yemek kültürüne olan etkisiyle günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası... Tanıtım günlerinde bu ritüeller de anlatılacak.

Haberin Devamı

Tam bir tiryaki

Eric Adams kahvesini içince falına bakmak bana düşüyor. ‘Bir köprüyü geçip, daha yüksek gökdelenlerin olduğu bir caddede yaşayacaksınız’ diyorum! Gönlünde yatanın New York belediye başkanlığı olduğunu biliyoruz! Şansı da çok yüksek, sıfır atığın mucidi belediyeci sempatik tavırları ve vizyonu ile New Yorkluların çok sevdiği bir isim. Seçim kampanyasını başlatmış durumda ve kamuoyu yoklamalarında şansı yüksek görünüyor.

Asistanı Türk

Bu arada tam bir Türk dostu. Asistanı Türk, çalışma arkadaşları içinde başka Türkler de var. Brooklyn köprüsünün muhteşem manzarasına bakarken arada bir Türk kahvesi içmekten keyif alıyor. Sekreterinin odasında Türk kahve makinesi var.

İstanbul’u iyi biliyor, dünyadaki en özel şehirlerden birisi olduğunu düşünüyor. En önemlisi Türklere desteği lokum kahve ikramından ibaret değil. New York’a yaşayan başarılı Türk profesyonellerden Gökhan Çakmak’ın CEO’su olduğu dönemde, belediyenin önemli etkinliklerinde, Smith and Smith’in başta simit olmak üzere tüm ürünlerine sipariş verip masaya lezzetlerimizi koyduğunu biliyorum.

Haberin Devamı

ABDLİ BAŞKANA KAHVE FALI

Ay yıldız dalgalanıyor

“New York’ta bu yaz, her yer kırmızı-beyaz” sloganıyla yola çıkılan festivalden bir gün önce Türk aktivist İbrahim Kurtuluş’un girişimleriyle her yıl gerçekleştirilen Türk Bayrağı’nı göndere çekme merasimi de yapıldı. Sivil inisiyatif olan ve Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu’nun koordinasyonunda yapılan “Amerika Türk Günü”nde Mustafa Sandal sahne aldı. Hareketli şarkıları ile memleket hasretindeki Türkleri coşturdu. Mehter takımı ve folklor gösterilerinin yanı sıra, ebru sanatı ve Karagöz-Hacivat tanıtıldı, çocuklar ve gençlere yönelik etkinlikler düzenlendi. Başkonsolos Alper Aktaş sohbetimizde, “Amerika Türk Günü’nün amacı, Türk toplumumuzu bir araya getirerek ortak toplum bilincimizi güçlendirmek, kültürümüzü ve kendimizi Amerikan toplumuna doğru şekilde anlatmak ve layıkıyla tanıtabilmek. Brooklyn Columbus Park’taki bu davetle, New York’ta bu yaz her yer kırmızı-beyaz çağrımızı yaptık” dedi.

ABDLİ BAŞKANA KAHVE FALI

Rüyası gerçek olanlar

Amerika, Avrupa’dan çok farklı bir ülke. Almanya’yı bir kenara bırakın, Avrupalılar kültürel anlamda da iş hayatında da aralarına su sızdırmıyorlar. Amerika ise yükselmeye, başarmaya imkân veren bir ülke. Festival’de New York’ta başarıyı yakalamış Türklerle tanıştım. Onlardan birisi Ekmel Anda, Amerika’da 30 yılı aşkın süredir; pırlanta ve kuyum işi yapıyor. İnşaatçı Bora Akyol ise mutfak ve banyo üzerine çalışıyor. New York’taki en büyük Türk yatırımlardan birisi ise The Marmara otelleri. 94. Cadde’deki otellerinden sonra 32. Cadde’de yeni şubelerini açmışlar. Yeni The Marmara’nın, Empire State Building ve Chrysler building manzaralı terası, kısa sürede Manhattanlıların yeni buluşma noktası olmuş.

ABDLİ BAŞKANA KAHVE FALI

Bakan Gül: 2023 için hazırlığa başladık

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve zarif eşi İlknur Gül’ün de katıldığı festivalde, gelecek etkinliklere ilişkin planları da öğreniyorum. Bakan Gül, “Böyle daha çok etkinlik yapmalıyız, kültürü yaşamanın, tanıtmanın yolu temaslardan geçiyor” diyor. Abdulhamit Gül, Cumhuriyet’in 100. yıldönümünde düzenlenen etkinliğin önemine dikkat çekerken, 2023’te New York’un merkezinde en az 25 bin Amerikalı Türk’ün bir araya gelmesinin beklendiğini hatırlatıyor. Bir kahve de bakanla içiyoruz. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Başkonsolos Alper Aktaş ile birlikte sarma ve gözleme yiyoruz. Bakan Gül, baklava ikram ediyor.

İlknur Hanım’la birbirimize sarma tarifleri veriyoruz.

ABDLİ BAŞKANA KAHVE FALI

Pideyle ödül aldı

Amerika’da başarıyı yakalamış girişimciler arasında kadınlar da dikkat çekiyor. Onlardan birisi Derya Taşkın. Taşkın Bakery’nin lezzetli kurabiye ve pideleri şehrin önemli restoranlarında servis ediliyor. 21 yıllık aile işletmesi olan Taşkın Fırın ve Cafe’de 65’i kadın olmak üzere 100 kişi çalışıyor. Ramazan’da yaptıkları pideler Sofi ödülü aldı. Türk ekmekleri ve hamur işlerini Amerika’nın birçok eyaletinde restoran ve zincirlere satıyorlar.

İşteki başarıları kadar siyasi alanda da hızlı yükseliyor. New York’ta yaşayan Derya Taşkın New Jersey eyaletine bağlı Passaic County’nin gerçekleşen yerel seçimlerini kazanarak meclis üyeliğine seçildi. Demokrat Parti’nin delegesi olan iş kadını uzun süredir Amerikan siyasetinin içinde. ABD’de en çok Türk nüfusunun yaşadığı Paterson şehrinde bir dönem Belediye Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Taşkın’ın kartviziti oldukça kalabalık.

Paterson Kütüphane ve Müzesi Yönetim Kurulu Üyesi, Passaic County (16 Belediyeden oluşan bölge) Kadın Statüsü delegesi ve Paterson şehrinin 4 yıl önce atanan ilk belediye başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

ABDLİ BAŞKANA KAHVE FALI

Hamdi Ulukaya popstar gibi

Amerika’da hakkında en çok konuşulan Türk ise Chobani markasıyla yoğurt sektörünü altüst eden Hamdi Ulukaya... O artık, Amerika’da ikonik bir isim. Hikâyesi dilden dile dolaşıyor. Amerika tarihinde en hızlı 1 milyar dolar bariyerini aşan şirketin sahibi olması bunda etkili tabii ki. Ancak girişimcilikteki dehası herkesin dilinde. Bir mekâna girmesi gençler arasında popstar etkisi yaratıyor. Daha gevşek, krem gibi yoğurt tüketen Amerikalıların önüne tok, öğün yerine de tüketilen yoğurdu koydu. Ve yoğurdu ayran oldu, sel oldu tüm Amerika’ya yayıldı. Markası da New York Borsası’nın en değerli şirketleri arasına girdi.

ABDLİ BAŞKANA KAHVE FALI
ABD’nin en çok izlenen TV programı “60 Minutes” prime-time’da en geniş bir şekilde onu dosya konusu yaptı. Bence Ulukaya’yı büyük yapan yönüyse arkadan gelenlere bakması.

Başlattığı ‘Hamdi Ulukaya Girişimi” bu yönde büyük işler yapıyor. Elazığ, Diyarbakır, Van gibi illerde, imkânlara uzak gençlere burs verip eğitim masraflarını üstlenirken onları New York’ta eğitimlere davet ediyor. Geçen hafta, Anadolu’daki devlet okullarında okuyan 30 liseli genç bu program çerçevesinde New York’taydı.

Tecrübeyi paylaşıyor

İstanbul’u görmemiş gençler, büyüklüğü karşısında şaşırdıkları İstanbul Havalimanı’ndan geçip New York’a uçuyor.

New York Üniversitesi’nde derslere katılıyorlar. Ulukaya’nın bizzat seçtiği, The Marmara’nın direktörlerinden Gökhan Çakmak gibi profesyonel veya önemli iş insanlarıyla eşleşip mentörlük desteği alıyorlar. Servetinin önemli bölümünü sosyal sorumluluk işlerine harcayan Hamdi Ulukaya, Türkiye’den gelen gençlere girişimcilik tecrübesini de aktarmak istiyor.